На дорогах Чернігівщини крадуть нові дорожні знаки


 

Порядку на дорогах нам, мабуть, годі колись чекати. Бо навіть там, де в нас будують сучасні траси, знаходяться ті, хто повертає все у звичний розвалений стан. Так, лише за січень 2022 року на дорогах Чернігівської області вкрали більше двадцяти нових дорожніх знаків з оцинкованими стовпчиками, на які вони кріпляться. Більшість знаків зникли на двадцятикілометровому відрізку навколо міста Ніжин. У більшості випадків їх зрізали прямісінько зі стійками.

 

Зникнення дорожніх знаків – це не лише матеріальні збитки для дорожнього господарства, а й насамперед загроза безпеці та життю людей. Вони встановлюються для організації руху транспорту та пішоходів, орієнтування водіїв на місцевості. Тому і для пішоходів, і для водіїв відсутність дорожніх знаків іноді може коштувати життя. І одна справа – їх незнання, а інша – їх відсутність там, де вони повинні бути.

 

На яких відрізках доріг крали?

 

На початку січня 2022 року було зафіксовано крадіжки знаків на ділянках доріг в Ніжинському і Чернігівському районах. Спочатку знаки зрізали на ніжинському напрямку.

Об’їзна Ніжина. Ще місяць тому тут були знаки

 

«У 2021 році був завершений ремонт 75-кілометрової ділянки дороги Р-67 Чернігів – Ніжин – Прилуки – Пирятин. Це відрізок від об’їзної Ніжина до Прилук, – говорить прес-секретар Служби автомобільних доріг Чернігівської області Аліна Левочко. – У січні 2022 року дорожники виявили тут пропажу 13 нових дорожніх знаків. Вкрадені вкрай важливі для безпеки дорожнього руху вказівники: п’ять знаків «Дати дорогу», один «Перехрещення з другорядною дорогою», один «Пішохідний перехід». Зловмисники також забрали чотири кілометрових вказівники, завдання яких – орієнтувати водіїв на місцевості. А також два великі знаки індивідуального проектування з назвами водних артерій – р. Остер та р. Галка. Найбільше знаків зрізали на об’їзній Ніжина. Два – ближче до Прилук».

І вже через тиждень була виявлена крадіжка восьми дорожніх знаків поблизу села Козероги Чернігівського району.

Дорога Вишгород - Чернігів

 

«Також у січні зафіксована крадіжка восьми кілометрових покажчиків зі стійками на дорозі Р-69 Київ – Вишгород – Десна – Чернігів на ділянці зі 114 по 122 км між селами Козероги та Слабин, – говорить Аліна Левочко. – Це також нові знаки, їх встановили у 2021 році».

 

Знаки крадуть постійно

 

Викрадення дорожніх знаків, на жаль, трапляється щороку, та це проблема не лише Чернігівщини, а й усієї України. Як правило, знаки крадуть там, де низька щільність проживання населення. Адже саме там мінімальні шанси бути поміченими.

До прикладу, в Україні минулого року на дорогах лише державного значення зникло 2 200 дорожніх знаків.

«В Чернігівській області у 2021 році з доріг державного значення було вкрадено 119 дорожніх знаків. Окрім того, зафіксовані також випадки крадіжок металевого бар’єрного огородження та обладнання для автономного освітлення пішохідних переходів, – розповідає Аліна Левочко. – Сума збитків, завданих дорожньому господарству через крадіжки знаків, у 2021 році склала 178 тисяч гривень».

У службі автомобільних доріг області наголошують, що зникнення дорожніх знаків – це не лише матеріальні збитки для дорожнього господарства, а й загроза безпеці та життю людей. Вони встановлюються для організації руху транспорту та пішоходів, орієнтування на місцевості водіїв.

Нові знаки на місці вкрадених дорожники, звісно, встановлять, але ж немає ніяких гарантій, що їх знову не вкрадуть.

«Знаки встановлюються залежно від наявності коштів, – говорить Аліна Левочко. – Всі роботи на дорогах виконуються виключно в межах визначених лімітів коштів із державного бюджету».

 

Злодіїв знаходять рідко

 

Наразі Служба автомобільних доріг у Чернігівській області направила заяву про ці випадки крадіжки до правоохоронних органів. Також просить місцевих жителів та автомобілістів не бути байдужими, коли бачать несанкціоновані дії щодо державного майна, оновленого спільним коштом платників податків. Обов’язково повідомляти поліцію та Службу автомобільних доріг у Чернігівській області. Також корисними будуть дані про місця імовірного збуту металевих конструкцій, вкрадених з території дорожнього господарства.

«Служба автомобільних доріг у Чернігівській області як балансоутримувач доріг загального користування державного значення обов’язково кожного разу направляє заяву до поліції про факти крадіжок, – говорить Аліна Левочко. – Як показує практика, орієнтовно в одному із десяти випадків вдається знайти крадія. Наприклад, одного разу на подвір’ї у жителя одного з сіл Чернігівської області виявили крадені знаки».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото служби автомобільних доріг Чернігівської області

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"