Монах-пивовар з Бельгії допомагає чернігівцям

долати наслідки війни та наближати Перемогу


 

Бельгійський монах-пивовар з абатства Grimbergen Карел Стаутемас на початку березня цього року особисто привіз до Чернігова сучасний автомобіль «швидкої допомоги».

 

Абатство Грімберген знаходиться в кількох кілометрах від столиці Бельгії – Брюсселя. Це місце відоме тим, що з давніх-давен тамтешні монахи займалися пивоварінням. Тож Карел Стаутемас з іншими однодумцями продовжує цю справу й нині. Недарма ж у Бельгії він відомий саме як монах-пивовар.

З початку російської агресії він активно допомагає українцям, бо впевнений, що правда – на боці України, оскільки завойовник з росії під надуманими приводами прийшов на нашу землю, вбиває українців і погрожує світові ядерним безумством.

Отець Карел із перших днів війни вивозив українських біженців з польського кордону, збирав і привозив допомогу для оточеного Чернігова.

Цей візит бельгійського монаха в Чернігів — другий. Вперше він відвідав місто у грудні 2022 року.

Зараз він проїхав понад 2000 км на машині «швидкої допомоги», аби доставити її до Чернігова.

Карел Стаутемас привіз у Чернігів чергове медичне авто для ЗСУ

 

Символічна передача відбулася біля козацького храму. У церемонії взяли участь волонтери з ініціативної організації «Залізний кулак Чернігова». Незабаром автомобіль служитиме на передовій в одній з чернігівських бригад.

Саме завдяки випуску спеціальної передріздвяної серії пива Грімберген з українською символікою вдалося купити чергову карету «швидкої» та наповнити її гуманітарною допомогою.

Це вже 12-та «швидка» в рамках акції меценатів з Бельгії, організованої Карелом Стаутемасом за участі скаутів Грімбергена та волонтерів. За два роки зібрали понад 250 000 євро. Більшість цих коштів була направлена саме на допомогу Чернігову.

У Катерининському храмі

 

Та не тільки автомобілями допомагає бельгієць українцям.

Завдяки коштам Грімбергена вдалося відремонтувати вибиті вибухами вікна в школі № 27 Чернігова, в садку № 54, зробити одне з найсучасніших укриттів – у школі № 6. Також бельгійці допомогли профінансувати відпочинок у Бельгії учнів школи № 3.

Днями розпочалися ремонтні роботи у сховищі дитсадка № 53, а саме з монтажу системи вентиляції, електромонтажу, виготовлення та встановлення сантехнічних кабін для туалетів тощо. Кошти зібрані в рамках акції «Янголи свободи» та «Отець Карел для України».

В одному з дитячих садочків Чернігова

 

Ці навчальні заклади Карел Стаутемас також відвідав цього разу під час перебування в Чернігові.

Під час передачі автомобіля в Чернігові монах Карел Стаутемас порівняв Україну з птахом Феніксом, який свого часу відродився з попелу.

 

Сергій КОРДИК, фото Сергія Дікалова

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"