Молоді запропонували карєру

Студентам та учням обласного центру роботодавці пропонують робити карєру. Точніше, розпочати її. Як кажуть, з самих «низів». Бо до карєри, в розумінні її як професійного визнання, молодим відвідувачам було ще ой, як далеченько.

Інформаційно-просвітницький захід, організований Чернігівським обласним центром зайнятості, відбувся 6 листопада в приміщенні музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Такого велелюдного й гамірного зібрання у театрі я не бачив уже з чверть століття. Тоді це була… новорічна ялинка. Теж для молоді, але дуже юної.

Представники професійних навчальних закладів зацікавлювали хлопців демонстрацією техніки й устаткування. А дівчата навіть влаштували прилюдну перукарню.

За столиками попід стендами з написом «Кращі роботодавці» чекали на «зелену» молодь представники відомих широкому загалу Чернігова підприємств: «ЧеЗаРа», «Чернігівобленерго», «Чернігівгаз» і багатьох інших.

Робітнича спеціальністьЧому вони названі кращими? Можна б іронізувати, але… насправді – не варто. Питання «чому» частково розкрила співробітник ОЦЗ Валентина Федусь. Ці роботодавці кращі саме в співпраці з центрами зайнятості, бо подають найбільше заявок про вакансії.

А в контексті заходу скажу навіть більше: саме вони, ці підприємства, готові надавати перше (!) робоче місце. Тобто виконують і своєрідну соціальну функцію, надаючи поштовх у доросле життя. Небагато, аж ніяк не багато роботодавців можуть взяти випускників, що зовсім не мають досвіду.

Як зазначила представник «ЧеЗаРи», завод нині має такі «приземлені» робітничі спеціальності, як товар і фрезерувальник. Нехай з рук молоді вийдуть не датчики для космічних апаратів, а вуличні світильники, нехай заробітна плата буде, як кажуть, «смішна». Але це буде перший (значить, найцінніший) досвід – «база», на якій своїми руками й розумом роботяща (!) молода людина зможе зростати професійно. А за цим прийде і ота вищезгадана кар’єра.

Як повідомила директор Чернігівського ОЦЗ Лідія Падалка, cтаном на 1 листопада центри зайнятості області мали понад 1800 вакансій. При цьому більша їх частина – запити саме на робітничі кадри. Підприємствам потрібні продавці, водії, кухарі, електромонтери, трактористи, швачки, слюсарі-ремонтники, електрогазозварники. А серед випускників вищих навчальних закладів «в ціні» бухгалтери.

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"