Молода мама допомагає Святому Миколаю радувати дітей

Знаємо напевно, що Святий Миколай ще й досі не розніс усі подарунки для чемних дітей та дорослих. Адже останнім часом у нас укорінюється нова традиція – робити приємні презенти на Новий рік та Різдво. Що ж краще подарувати? На це питання у молодої мами з Бобровиці Яни Лаврової завжди знайдеться відповідь. Смаколики на будь-який смак: від казкових будиночків до ароматного печива та витончених зефірок. Кухня мами Яни – це маленька фабрика чудес зі своїм вибагливим дегустатором – півторарічним Матвієм. Здається, цьому малюку можна позаздрити: мама-майстриня постійно випікає щось смачненьке. Та коли Яна береться за оздоблення і художній розпис, то маленький поціновувач зазвичай солодко спить.

«Важко зосередитись, коли Матвійчик поряд. Тим паче, йому все цікаво і він хоче все спробувати. Тож малюю я, коли він спить – вночі. Бувало й таке, що о шостій ранку я тільки-но закінчувала свої приготування», – зізнається майстриня солодких справ.

Попри те, що декрет – це не відпочинок, а робота, причому виснажлива (адже жінка в цей період є не лише мамою, але й кухаркою, покоївкою, нянею..), Яна встигає чаклувати над смаколиками. В її квартирі завжди пахне випічкою, виготовленою з любов’ю.

 

Бабуся пильнувала, як онука пиріжки випікала...

26-річна Яна за освітою – медична сестра, а любов до кухні їй прищепила бабуся Катя. Саме вона й навчила дівчину готувати й випікати, коли тій ще було років вісім-дев’ять, пригадує моя співбесідниця.

«Моя бабуня живе в Новій Басані. Кулінар від Бога. До неї зазвичай їздила на канікули. Якось вона каже: онучко, ти що, і досі не вмієш готувати? А мені років вісім було..., – усміхається Яна. – Пора вже, дитятко, пора... Повернувшись з канікул, я напекла пиріжків для всієї родини. Мама була здивована і водночас дуже тішилася, що у неї підростає помічниця. Приємно було. Тож бабусі за це велике спасибі!».

Родина Яни досить відома в Бобровиці. Ці люди присвятили себе дітям. Мама нашої героїні майже все життя, з часу одруження, у декретній відпустці. Десять дітей – троє хлопців і семеро дівчат – неоціненне багатство сім’ї Семикопних.

«Багатодітна родина – це завжди свято. Саме для своїх рідних я й почала випікати. Спочатку мамі на день народження зробила величезний торт. Всі були у захваті. І я зрозуміла, що це моє. Сам процес випікання робить мене щасливою, а вдячні очі рідних – це, мабуть, найвища подяка. Ось з тих пір кожен член нашої родини отримує солодкий подрунок від мене. Я постійно експериментую, а мої рідні – це головні дегустатори, бо вони, як ніхто інший, скажуть правду».

Тож рідні й близькі люди з нетерпінням чекають свят, аби ще раз поласувати унікальними смаколиками, які Яна приносить на гостину.

 

Солодощі з казковими героями, вишивками, новорічним орнаментом...

Напередодні новорічних свят у неї майже нема вільного часу. Замовляють не лише з Бобровиці та району: чимало посилочок господиня лаштує на Київ, бо таких розцінок у столиці вже давно нема. Та ще й за таку красу! Але Яна не рівняється на захмарні ціни, бо робить смаколики насамперед для дитячого настрою.

«Кожен малюк чекає на диво. Вони так радіють печиву, зефіркам, безе, особливо коли випічка оздоблена малюнком. Найбільше дітвора полюбляє казкових героїв. Дорослі віддають перевагу новорічному орнаменту, вишивці. Завдяки таким тонкощам подаруночки справді набувають якогось магічного характеру».

Яна не лише створює дива. Вона в них вірить і сама. Каже, що коли прикладаєшся до цього, то на кожному кроці тебе чекає диво... Мрії маленької дівчинки з багатодітної родини поступово здійснюються. Нині вона – кохана дружина, щаслива мати, а тепер ще й успішна жінка, яка займається улюбленою справою. Оскільки Яна – майстер з випічки, то і мріє про власну маленьку затишну кондитерську, де збиратимуться цілі родини за філіжанкою чогось гарячого, а вона пригощатиме кожного гостя - від маленького до дорослого - смаколиками на будь-який смак!

Сніжана БОЖОК, фото автора та з архіву героїні

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"