Мистецька освіта як свято пізнання нового

Початок червня ознаменувався для творчої молоді нашого університету унікальною подією – виїзною Школою молодого соціального актора, яка цього разу відбулася на базі освітнього будинку прав людини у селі Количівка Чернігівського району.

Організатори – громадська організація «Жменя» у рамках культурного проекту «Соціальний театр – мода на добре мистецтво» за фінансової підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні створили умови для дуже насиченої програми.

Навчальна програма розрахована на акторів студентського соціального театру «EX LIBRIS», які упродовж проектного часу поставили дві вистави – лірико-епічну драму про життя і творчість О. Довженка для студентів і старшокласників та казку-ігротеку «Червона Шапочка і музичний вовк» для ста дітей-сиріт з усієї області з нагоди відзначення Міжнародного Дня захисту дітей в обласному палаці творчості дітей та юнацтва.

Під час виїзної школи молодого соціального актора учасники здобували теоретичні знання з арт-терапії та вчилися їх впроваджувати в інклюзивній освіті з допомогою тренера Олени Трубенок з громадської організації «Голос батьків». Про головне з історії української сценографії йшлося у лекції кандидата мистецтвознавства, заступника директора обласного художнього музею імені Григорія Галагана Олени Пономаревської.

Тренінг з хореографії провів Олександр Овчинніков, причому так, щоб охопити і європейську (вальс), і латиноамериканську (румба) складові.

Надзвичайно корисним був і тренінг з анімації, адже Софія Аксюта зуміла показати та навчити присутніх дитячим іграм для різних вікових груп, правильно розподіляти час, зосереджувати увагу групи на аніматорі. Ексклюзивними думками з приводу розвитку сучасної режисури як ідейної основи театрального мистецтва поділився молодий чернігівський режисер Євген Сидоренко. Він провів творчу зустріч з аматорським колективом та показав майстер-клас з основ координації рухів акторів.

Емоційно і піднесено провів заняття з акторської майстерності та сценічної пластики актор обласного українського академічного театру імені Т.Г. Шевченка Євгеній Бондар, зумівши знайти ключ до сердець молоді через тренінги, на яких команди малювали звуками картини та ставили сиквели і приквели до класичних живописних полотен.

Додатковими опціями стали заняття з історії костюму та історії музики від Анатолія Новака.

Художній керівник театру, доцент кафедри філософії та культурології ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка Марина Каранда не залишила своїх вихованців навіть у вільний від тренерів час, організувавши на виїзді літературно-музичний вечір, під час якого інтелектуальна молодь писала вірші-буріме, вгадувала пісні за окремими рядками, перекладала з іноземних мов імена своїх товаришів, складала біографії хенд-мейдним персонажам, розвивала асоціативне мислення, збагачувала мистецтвознавчу лексику та дивилася фільм про великого творця музичного театру Вольфганга Амадея Моцарта.

Тож мистецька освіта у виїзній Школі молодого соціального актора стала справжнім святом для майже трьох десятків студентів, котрі обрали для себе театр «EX LIBRIS».

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"