У Чернігові підписано Програму співробітництва між міністерствами юстиції України та Республіки Білорусь на 2013-2014 роки. Це зробили 9 квітня міністри юстиції двох країн – Олександр Лавринович та Олег Сліжевський під час зустрічі. А от під час спілкування пана Лавриновича з чернігівськими журналістами говорили про інше: нову систему державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, запроваджену з 1 січня цього року.

міністр Лавринович«Україна – одна з останніх на європейському континенті запровадила загальнодержавну систему реєстрації, яка є обов'язковою умовою для надійного захисту власника як нерухомості, так і землі, й бізнесу. Без цього успішної ринкової економіки не буває», – дещо пафосно заявив міністр.

Найпершою перевагою нової системи Лавринович назвав державний захист прав власності. За його словами, реалізація проекту нової системи реєстрації «навіть теоретично» унеможливлює ситуації, коли у квартири чи підприємства з'являються нові власники, а старі про це навіть не знають. «Система не дозволяє змінювати щось довільно, як ось раніше БТІ горіли або затоплювалися, а потім на одній ділянці ставало по шість власників», – сказав Лавринович.

«Інша перевага в тому, що цей порядок спрощує для громадянина реалізацію свого права на придбання, продаж, дарування, спадщину, – вів далі міністр. – Адже непотрібно ходити в кілька інстанцій і витрачати місяці на це. Сьогодні, якщо ви бажаєте продати будинок, то йдете до нотаріуса, оформляєте угоду, і він же виконує реєстраційні функції. Все це – в один день».

Стан організації реєстраційної служби міністр оцінив як задовільний. На його думку, понад 600 відділень служби в Україні забезпечені необхідними умовами для роботи і повністю виконують свої функції. Хоча в деяких регіонах «ще вирішуються питання комфортності».

Визнавши, що «в січні не дуже швидко йшла робота», Лавринович зазначив, що початок роботи нової системи супроводжувався «інтенсивною інформаційною кампанією, спрямованою на дискредитацію цього напрямку, оскільки попередня система мала окремі чинники, яких деякі люди не хотіли втрачати». Коротше кажучи, міністр натякнув: дехто залишився без «корита».

«Найбільше у людей формували думку, що з'явилися шалені черги, які не дають можливість зареєструвати свою нерухомість. І це при тому, що минулого року середній час, витрачений громадянином на реєстрацію нерухомості, вимірювався місяцями», – наголосив Лавринович. З новою ж системою (принаймні, за словами міністра) час реєстрації вимірювався годинами, навіть коли реєстратори працювали повільно.

«У всіх приміщеннях реєстраційних служб були встановлені веб-камери. Тепер кожен може зайти на сайт Державної реєстраційної служби (www.drsu.gov.ua – Авт.) і подивитися зал: скільки там людей? Після цього тема черг відпала, бо більше десяти осіб не збиралося», – додав Лавринович.

Іван КОВТУН

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"