Межі ОТГ розширюються

На Чернігівщині за минулі два тижні до трьох вже існуючих ОТГ відбулося доприєднанння громад.

19 березня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад». Таким чином, процедура добровільного об’єднання громад значно спростилася і громади можуть без зайвих фінансових і політичних стресів приєднуватися до вже існуючих об’єднаних громад.

В свою чергу вже об’єднана громада може відмовитися від приєднання сусідньої територіальної громади, але тільки у випадку невідповідності до законних вимог – тобто відсутності спільної межі чи згадки в перспективному плані. В іншому випадку відмова ОТГ буде неправомірною і Кабмін матиме право скасувати рішення про визнання такої ОТГ спроможною.

На Чернігівщині першопрохідцем в доприєднанні стала Носівська об’єднана територіальна громада, до якої приєдналися територіальні громади Держанівської сільської ради (села Адамівка і Ведмедівка) Носівського району. Вслід за Носівкою відбулося приєднання 5 територіальних громад до Вертіївської ОТГ, а саме Березанської, Великокошелівської, Дуболугівської, Заньківської, Черняхівської сільських рад Ніжинського району. «Поповнення» відбулося і у Любецькій ОТГ, до якої приєдналися села Мохначівської сільради (Мохначі, Галків, Губарі, Семаки, Углова Рудня і селище Пересаж) Ріпкинського району.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"