«Мажор» відправив працівників ДАІ на… «три веселі»

Є в Україні така традиція – після кожної революції розформовувати ДАІ. І це не дивно, адже інспекцію вважають одним із найбільш корумпованих підрозділів правоохоронної системи. Цю службу розформовують, переформовують, скорочують, але вона, мов фенікс, відроджується на наших дорогах. І, як бумеранг, працівники ДАІ повертаються на «рибні» місця, де на них чекає новий бонус у вигляді підвищених штрафів. Багатьох цікавить, скільки коштують у працівників ДАІ такі послуги, як удавані сліпота, глухота, амнезія та рабська улесливість, коли посмішкою відповідають навіть на нецензурну лайку. Про цю неофіційну «тарифну сітку» ніжинським активістам випало дізнатися безпосередньо у працівників Ніжинської Державної автомобільної інспекції.

Недільного вечора шостого листопада близько 18:00 на розі вулиць Прилуцької та Добролюбова відбулася, на перший погляд, незначна автомобільна пригода. Проте вона розкрила всю сутність реформ, люстрацій та переатестацій представників закону.

Коротко і по суті! На вулиці Прилуцькій автомобіль марки «Нива» на великій швидкості врізався в «Газель», пошкодивши ліву задню частину кузова, колесо та фару. Після ДТП водій «Ниви» вдарив по газах і зник з місця пригоди. Водій «Газелі», як і належить, викликав на місце ДТП працівників поліції.

– Коли ті прибули, ми повідомили їм ім’я та прізвище підозрюваного, – розповідає водій «Газелі» Анатолій Самойленко. – Відразу після цього один із них набрав підозрюваного по телефону і запитав, де його автомобіль. У відповідь почув: «Моє авто на СТО по Носівському шляху». Відповідь була підкріплена добірною нецензурною лайкою та вимогою більше не телефонувати, – дивується водій. – Капітан поліції Володимир Семенець констатував: «Бачите, це не він!» і продовжив проводити паперове розслідування.

У проханні потерпілої сторони проїхати і побачити на власні очі, чи часом не намагаються на тому СТО приховати сліди злочину, працівники ДАІ відмовили. Не залишаючи місця автомобільної пригоди, демонструючи, напевне, прийоми «дедуктивного мислення», впродовж години капітани поліції Крошка та Семенець у своїх розмовах просто наступали на п’яти злочинцю і от-от мали вже його виявити та затримати. Але завадив їм В’ячеслав Сидоренко, котрий таки прибув на місце події.

За словами свідків ДТП, у працівників ДАІ пан Сидоренко підписаний як «Довб**об». Віджартовуючись, працівники поліції самі ж і демонстрували цей підпис свідкам. В’ячеслав Сидоренко прибув не сам, а в супроводі чотирьох осіб, зодягнених по моді Маріїнського парку «Зима 2013-14». Вони пересувалися групою, не відходячи ні на крок один від одного, постійно відволікаючи свідків та потерпілого нав’язливими фразами на кшталт «Да ти пагодь» або «А чьо? Да ти нє прав». Сам Сидоренко, за словами свідків, поводив себе неадекватно, підтверджуючи цим своє неофіційне прізвище.

– Він одразу почав кричати, що всі йому винні і грошовий лічильник уже пішов, бо він витратив бензин «доки сюди приїхав, а шлях пролягав через поля», – розповідає свідок і пасажир «Газелі» Володимир Жук. – Постійно бігаючи поміж машинами, хаотично розмахуючи руками, В’ячеслав Сидоренко кричав якісь зрозумілі, напевно, тільки йому речі, які абсолютно не стосувалися ДТП. Він нецензурною лайкою висловлювався на адресу поліції, свідків, потерпілого, погрожуючи їм та їхнім родинам фізичною розправою.

Природно, що агресивна поведінка ніжинця привернула увагу перехожих, які почали ставити запитання працівникам ДАІ про те, чи часом не перебуває ця людина під впливом алкогольного або ж наркотичного сп’яніння. У відповідь почули: «Та ні, то він такий і є. Не звертайте уваги». Відповідь правоохоронців на наступне питання взагалі шокувала свідків.

– Сидоренко прибув на місце пригоди на автомобілі темно-сірого кольору марки «NISSAN». Авто було без номерів, – каже свідок події, активіст Олександр Максимець. – Мене одразу здивувало, як до цього часу працівники ДАІ не склали протокол про правопорушення. Капітан поліції Володимир Семенець авторитетно заявив: «А що тут такого? Так їздити можна, він же нікого не збив!!!».

Громадські активісти, які прибули на місце пригоди, впізнали в агресивному «мажорі» чоловіка, який у липні минулого року збив на пішохідному переході людину. Активісти розповіли, що В’ячеслав Сидоренко неодноразово потрапляв у дорожньо-транспортні пригоди і запідозрили, що в чоловіка немає не лише номерів на авто, але й водійських прав.

– Повідомивши про це капітанів поліції, ми попрохали їх перевірити дозвіл на керування автотранспортом у даного громадянина, – каже Олександр Максимець. – Правоохоронці почали благати у Сидоренка, аби той показав права. «Славік, Славічок, послухай да покажи ти ті права! Славік! Славочка, да ти не сердься…», – прохали вони.

За словами свідків, підозрюваний у вчиненні ДТП послав працівників поліції на… самі здогадуєтесь, куди.

– Він запропонував поліцейським проїхати разом із ним до нього додому пошукати права, – продовжує активіст. – Сказав, що якщо знайде документи, то наб’є ними обличчя поліцейським. Дорожні інспектори публічно заявили, що права у Сидоренка є.

Після всього побаченого та почутого свідки та постраждалі просто оніміли. Та все ж умовили агресивного водія проїхати на СТО і глянути на авто. Виявилося, що авто вже без бамперу, з розібраним передком, але без явних пошкоджень. Та для учасників автопригоди це вже не було настільки важливим. Іронізують: головне, що і реформа ДАІ, і переатестація поліцейських у Ніжині минула «успішно». Реакція ж на поведінку всесильних мажорів з боку працівників поліції є важкою фінальною завісою реформ, які з такими потугами намагаються провести в нашій державі. Чи знають ці люди про честь мундира і чи розуміють вони, що безкарність призводить до безвідповідальності?

Віталій НАЗАРЕНКО, фото активістів

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"