ЩО Б ЦЕ МАЛО ОЗНАЧАТИ?

Майдан майданом, а УБОЗ взявся за старе?

Експортери аграрної продукції заявляють про тиск на них з боку обласного Управління боротьби з організованою злочинністю та податкової служби.

Таке повідомлення прозвучало від представників аграрного бізнесу в Дискусійному клубі «Експертна думка» під час засідання круглого столу на тему «Хто гальмує експорт аграрної продукції Чернігівщини».

Приводом до зустрічі стали листи від Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС у Чернігівській області, який отримали експортери сільськогосподарської продукції. У них йдеться про термінову перевірку та вимога надати всю документацію, яка стосується підприємницької діяльності експортерів. Йдеться про усі договори, контракти, рахунки, накладні, акти тощо.

– Це надзвичайно важливе питання, бо це компанії, які займаються експортом. А експорт – це рятування економіки, – зазначив присутній на круглому столі голова обласної ради Микола Звєрєв.

Всі експортери – злочинні угруповання?

– Всі експортери сільгосппродукції, які працюють в області, отримали такі листи. УБОЗ вимагає надати документи за період з 1 січня 2013 року й до цього часу, – сказав Сергій Берестовий, керівник ПрАТ «Насіння Чернігівщини». – Таким чином УБОЗ усіх експортерів «записало» в організовані злочинні групи. І від них воно хоче отримати документи не стосовно якихось фактів чи угод, а за цілий період. Знову тиск, незрозумілі перевірки і переслідування.

Пан Берестовий наголосив, що в сьогоднішній важкій ситуації одним з головних «стовпів», на які б могла опертися держава – це бізнес, який платить податки.

– Їх надсилали й раніше. І фермер дивиться на нього й гадає: чи йому сіяти, чи цього року тільки перевіряти його будуть, – зазначив Віктор Лазар, підприємець і депутат Чернігівської обласної ради. – А за тиждень дзвонять: «Якщо вам це важко, то, в принципі, можна це замінити тонн на вісім бензину. Або талонами. А можна й грішми…». І така система сьогодні повертається. Ось ми запросили сьогодні керівника УБОЗу пана Філашкіна. Чому він не прийшов? Гадаю, ми зберемо таку інформацію по області й звернемося до генерального прокурора України.

На думку пана Лазара, такі листи є прямим втручанням в господарську діяльність. І додав, що є підстави не відповідати на такі листи. Або ж, каже він, «нехай відповідь підготує юрист».

«Це ж елементарно, Ватсон!» ©

Псевдоекспорт, з яким начебто й почав таким чином завзято боротися УБОЗ, оцінюється у 200 мільйонів гривень повернутого ПДВ щотижня. Такі дані назвав Віктор Лазар, посилаючись на власне джерело, так би мовити, «в кулуарах».

Водночас пан Лазар виголосив простий «рецепт» з викриття «липових» експортерів.

– Псевдоекспорт йде і керується через Міністерство доходів і зборів. Якщо хочете шукати псевдоекспорт – «підніміть» хоча б інформацію: коли зареєстроване підприємство. Наприклад, зареєстроване на глухонімого чоловіка в селі Пакуль й окрім печатки не має нічого. Зате везе через митницю лише папірець-декларацію і відмічає її, а за тиждень йому вже повертають ПДВ. Ми ходимо роками («вибивати» ПДВ. – Авт.) і з нами розраховуються векселями, а цим повертають за тиждень. Так ось і перевіряйте, кому повертають через тиждень! – наголосив Віктор Лазар. – Та вони й знають, де його шукати, бо й самі працювали в тих схемах – ті люди, котрі й сьогодні на посадах. Але їм не потрібно шукати – їм слід зробити «імітацію бурхливої діяльності».

Може, не все чисто?

– УБОЗ має право виявляти кримінальні правопорушення, пов’язаня із незаконним заволодінням бюджетними коштами, – сказав з цього приводу речник УМВС в області Сергій Бриль дещо сонним голосом після дня і ночі президентських виборів. – Буде засідання в облдержадміністрації за участі керівника УБОЗу і він даватиме відповіді на всі запитання. УБОЗ перевіряє законність нарахування і повернення аграріям податку на додану вартість за експортовану продукцію.

Більш широка зустріч експортерів у Чернігівській ОДА справді мала б відбутися пізніше. У ній планувалася участь і голови ОДА Володимира Івашка, і в. о. начальника обласного УБОЗу Вадима Філашкіна. Як казав Берестовий, «у вівторок на 10 ранку», говорячи про 27 травня. Однак… Щось не «склеїлося». І коли ця зустріч все ж таки відбудеться, в Департаменті економічного розвитку облдержадміністрації поки що конкретно не кажуть.

– Може, то вони бояться через те, що не все чисто? – припустив Сергій Бриль.

До речі, з підполковником Філашкіним, як одним з кандидатів на посаду начальника усієї міліції області, «Чернігівщина» знайомила читачів у номері 20 від 15 травня. Тоді він обіцяв нашому кореспондентові: «В межах законодавства я докладу максимум зусиль для боротьби зі злочинністю, з корупцією, з наркоманією, з гральним бізнесом. І жодних питань ні з ким вирішувати не буду».

 

Сергій СТУК

 

 

 

 

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"