Маршруток вп’ятеро більше, аніж має бути

 

Хаос панує у транспортній мережі Чернігова. І в даному разі це думка не пересічних пасажирів і не якихось активістів. Про «цифри, які просто вражають» розповів депутат Чернігівської міської ради Олександр Шкурат 30 грудня під час пленарного засідання 36-ї сесії міськради.

 

Йшлося про результати перевірок, виконаних тимчасовою контрольною комісією міської ради з питань перегляду тарифів у пасажирському транспорті.

Діюча мережа міського громадського транспорту була розроблена Державним проектним інститутом «Дніпромісто» в 2003 році. Вона враховувала сполучення без пересадок промислових зон зі спальними районами, мінімізації часу на проїзд та можливості вибору транспорту. Однак далеко не весь транспорт у місті возить людей згідно з тим проектом, його рекомендаціями та укладеними з перевізниками угодами.

«Комісія констатує, що на сьогодні кількість маршрутів з 37 збільшилася до 44. Внесені за ініціативою перевізників зміни до проекту дозволили зменшити використання автобусів великої місткості на 31%. Водночас збільшилася кількість автобусів малої місткості на 438%», – повідомив депутат з трибуни сесійної зали.

Що означають ці надлишкові понад 400% для нас? Те, що замість їхати за 1,75 гривні автобусом, ми часто-густо мусимо платити 2,50 гривні за так звану маршрутку.

Олександр Шкурат також розповів про результати перевірок, котрі члени контрольної комісії виконували 7, 8, 10 і 16 жовтня безпосередньо на маршрутах.

«Перевірки показали велике розходження між заявленим перевізниками використанням на маршрутах транспортних засобів і фактично працюючим на маршрутах транспортом. Цифри, колеги, просто вражають», – зазначив депутат.

За його словами, на маршрутах виявилося автобусів менше, аніж мало бути: великої місткості – на 42%, середньої місткості – на 18%. Виявлені працюючі на маршрутах, але не заявлені перевізниками 80 одиниць транспорту, з них маршруток – 59 штук. Виявили депутати й численні факти «самовільної оптимізації»: транспорт з одних маршрутів перевізники направляли на інший.

Відзначив доповідач і традиційні порушення, які ми самі бачимо чи не щодня: «не зовсім» справний транспорт, перевищення кількості пасажирів понад паспортну місткість транспорту, відхилення від маршруту, зберігання транспорту поза відведеними стоянками тощо.

«Таким чином, у діючій транспортній мережі відзначається хаос», – підсумував результати Олександр Шкурат.

 

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"