Максим хоче бути самостійним до останнього

Максимівська сільська рада Козелецького району, до якої входять три села (Лебедівка, Соколівка та Максим), планує приєднатися до Гончарівської об’єднаної територіальної громади Чернігівського району. І вони мають право на доприєднання, та в сільраді кажуть, що до остатнього хочуть лишатися самостійними. Натомість жителі Лебедівки прагнуть швидшого об’єднання з Гончарівським.

Коли створювалася Гончарівська ОТГ, мали на увазі, що до неї увійде і Максимівська сільська рада. Однак на той час об’єднання сіл з різних районів не було можливим. Відтак Гончарівська громада утворилася без Максима, Лебедівки та Соколівки.  А торік був ухвалений закон, який скасовує межі районів при добровільному об’єднанні. Та попри це Максим не поспішає…

«У майбутньому наша сільрада приєднається до Гончарівської ОТГ, – каже секретар Максимівської сільської ради Валентина Бригінець. – У нас неодноразово відбувалися збори з цього питання, збирали підписи людей, і  більшість населення – за об’єднання з Гончарівським. Та в той же час багато хто хоче, щоб ми залишалися самостійними до останнього. До нас приїздив голова Гончарівської ОТГ Віталій Рудник, висловив свою позицію, вислухав нас. І прийняли рішення: поки що будемо самостійними».

У свою чергу жителі Лебедівки, яка за 12 кілометрів від Гончарівського, хочуть якнайшвидше приєднатися до цієї громади.

«У нас в березні був схід села, приїздив голова Гончарівської ОТГ і наша голова сільради була присутня, – розповідає житель Лебедівки Володимир Гівич. – Так наші люди за приєднання. Гончарівське від нас близько, діток наших до садочка возять туди. Може й питання з автобусом, який до нас півроку не ходить, швидше вирішиться. Медсестра та сімейний лікар з Гончарівського приїздять до нас. Та й тамтешній голова – наш земляк. От тільки Максим і Соколівка чомусь поки що не хочуть об’єднуватися».

Голова Гончарівської ОТГ стосовно приєднання Максима налаштований позитивно. Каже, що все ж таки буде намагатися переконати ці села приєднатися в цьому році, не чекаючи 2020 року, коли добровільне об’єднання завершиться.

«Відповідно до оновленого перспективного плану нашої громади від 28 березня 2018 року, Максимівська та Слабинська сільські ради входитимуть до Гончарівської громади. Інша справа, коли саме вони будуть приєднуватися до нас, – розмірковує голова Гончарівської ОТГ Віталій Рудник. – Ми цього року відвідували збори сіл, у всіх цих селах переконували людей приєднатися до нас. Сподіваємося, що вже в жовтні цього року ці сільради все ж таки приймуть рішення про приєднання».

Від початку року автобус Гончарівської ОТГ щодня безкоштовно забирає дітей з Максима, Соколівки та Лебедівки до садочка – всього 12 дошкільнят. Батьки платять лише за харчування. Школярі цих сіл їздять до Моровської школи, що належить до Деснянської ОТГ. Та вже з наступного навчального року деякі батьки хочуть віддати дітей до Гончарівського ліцею.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"