Людське серце б’ється… у руках

У лютому цього року в Чернігівській міській лікарні №2 відкрили кардіохірургічне відділення на 15 ліжок, яке очолив лікар-кардіохірург Ігор Васильович Венгер. Раніше допомогу чернігівцям з хворобами серця надавали на базі відділення судинної хірургії.

– Ігорю Васильовичу, з якими захворюваннями найчастіше потрапляють до вашого відділення?

– Найчастіше це ішемічна хвороба серця, атеросклероз, вроджені і набуті вади серця, інфекційні захворювання серця, аневризма аорти лівого шлуночка, міксома (доброякісна пухлина).

– Які симптоми свідчать про хворобу?

– Гострий, стискаючий біль за грудиною, який віддає в лопатку, ліву руку або навіть у шию, прискорене серцебиття. Якщо говорити про набуті вади серця, то основними симптомами будуть задишка і втомлюваність.

– Які причини їх виникнення?

– Такі захворювання як гіпертонія, ревматизм, атеросклероз, цукровий діабет впливають на роботу серцево-судинної системи. Не останню роль відіграють спадковість та стрес, шкідливі звички, нездорове харчування, тютюнопаління, надмірне вживання алкоголю, низька фізична активність.

 

«Тихий убивця»

– Атеросклероз судин: що це?

– Атеросклероз – хронічне захворювання артерій, пов'язане з відкладенням жироподібних речовин на внутрішній стінці судин. Уражаються різні судини: серця, головного мозку, нирок, кінцівок. Судини втрачають свою еластичність, просвіт їх звужується. Через це наші органи отримують менше крові, відповідно, менше кисню. При фізичних, емоційних навантаженнях потреба у кисні підвищується, а отримати його організм не може. Це і є ішемія.

– Хто в зоні ризику? Чи правда, що ця недуга найчастіше вражає чоловіків?

– Це твердження суб’єктивне. Думка про те, що чоловіки частіше, ніж жінки, стають жертвами серцевих недуг, є помилковою. З віком у жінок схильність до хвороб серця і судин проявляється не менше, ніж у чоловіків. Це пов’язано з втратою жіночого гормону естрогену.

– Чи дотичний атеросклероз до так званого «старечого маразму»?

– Так! Якщо головний мозок внаслідок атеросклерозу судин, недоотримує оксигеновану кров, тоді і виникають дегенеративні зміни: людина втрачає пам’ять.

 

Обстежуймося!

– Які обстеження треба зробити, щоби виявити ознаки хвороби?

– «Золотим стандартом» діагностування ішемічної хвороби серця є коронарографія – це рентгенконтрастний метод дослідження коронарних артерій. Менш дороговартісним методом є триплексне сканування (ультразвукове). Також призначають дослідження крові для вимірювання рівня холестерину. Є хвороби, які імітують захворювання серця: щоб їх виключити, людям із симптомами хвороб серця потрібно звертатись у нашу лікарню для обстеження.

– Як часто потрібно здавати кров на вміст холестерину?

– Навіть якщо ви почуваєтеся добре, необхідно щороку регулярно контролювати рівень холестерину.

 

Хвороба «помолодшала»

– Лікарі стверджують, що найбільш поширені хвороби серця значно «помолодшали». Чи так це?

– Молодь все більше переїздить до міст, де навколишнє середовище забруднене. В сучасних реаліях ризик постраждати від хвороб серця високий як ніколи. Цьому сприяють малорухливий спосіб життя, зайва вага, харчування «на бігу», зловживання фастфудом і цукром. Наразі інфаркти в 30-45-річному віці нікого не дивують. На моїй пам’яті в нашій лікарні наймолодшому пацієнту було 28 років.

– Чи правда, що хвороба серця – це на все життя?

– Скажімо, у пацієнта набута вада серця, при якій зрослися стулки клапана (отвір звузився), але м’яз здоровий і кров він справно перекачує. Так от, якщо хворий звернувся вчасно, ми ставимо імплант і звуження таким чином усуваємо. У такому випадку можна сказати, що ми вилікували серце. А от якщо ідеться про ішемічну хворобу серця, то, ми тільки боремося з її наслідками. Навіть якщо і поставимо стент чи прооперуємо, але пацієнт не буде дотримуватись призначень лікарів, то бляшка виросте в іншому місці. Атеросклероз не лікується – цей процес можна лише загальмувати.

– За показниками смертності саме «сердечники» посідають перше місце?

– Так! Наша область – одна з лідерів зі смертності від серцевих хвороб. Однією з причин є те, що населення – переважно літнього віку.

– Якщо брати, приміром, серцеві напади, що ви рекомендуєте як «швидку допомогу»? Можливо, звичний валідол чи щось інше?

– У таких випадках самолікування недоречне, потрібно швидко звертатися за кваліфікованою медичною допомогою. Але якщо, приміром, ви знаходитесь далеко від міста, то помічним буде нітрогліцерин.

 

Шлях до серця

– Коли проводять операцію на відкритому серці?

– Людям з ішемічною хворобою серця може бути необхідне коронарне шунтування (вживлення в кровотік нових судин в обхід старих, забитих, через які кров надходитиме до серця і живитиме його, – Авт.), «ремонт» або заміна клапанів серця.

– Як проводиться операція на відкритому серці?

– Операції виконують двох типів – 90% на працюючому і 10% на зупиненому серці – із використанням апарата штучного кровообігу, тіло людини при цьому охолоджуємо до 32оС, а саме серце до ще нижчої температури. Якщо одночасно ставимо шунти і протезуємо клапан – такі операції тривають до п’яти годин.

– Операція на серці – це завжди великий розріз грудини?

– Ні. В цьому році ми започаткували мініінвазивні операції. Прооперували четверо чоловіків і одну жінку. Замінили аортальний клапан. Розріз був на грудині, трохи більший п’яти сантиметрів.

– Скільки шунтів можна поставити одному пацієнту?

– Зазвичай два-три, але був і такий випадок, коли ми поставили шість шунтів.

– Скільки операцій на серці Ви зробили саме в Чернігові?

– За три з половиною роки – майже п’ятсот.

– Чи безкоштовно проводяться операції?

– На жаль, кардіохірургія – найдорожча галузь медицини. Більшість витрат лягає на плечі пацієнтів. Третина вартості операції забезпечується за рахунок державного бюджету: протези клапанів, оксигенатори, унікальний шовний матеріал.

 

Грудину різати не доведеться

– Чи купуєте нове обладнання?

– У планах адміністрації до кінця року є придбання торакальної стійки. Цей апарат дає змогу менш травматично виконувати операційні втручання. Зараз в основному ми робимо розріз через усю грудну клітку, а на новому обладнанні потрібно буде лише кілька окремих розрізів діаметром близько 10 міліметрів.

– За які кошти?

– Спільними зусиллями – це кошти лікарні, бюджету і, звичайно, меценатів.

 

«Ми є тим, що ми їмо»

– Які продукти особливо корисні для здоров’я серця, а яких краще уникати?

– Потрібно вживати більше клітковини – овочів і фруктів: яблука, моркву і буряк; морську капусту, чорнослив і курагу, висівковий хліб, морську рибу. Не їжте сосисок, ковбас, тістечок, смаженого і пересоленого. За день вживайте не більше чайної ложки солі.

– Дуже популярною на побутовому рівні є думка про те, що регулярне щоденне вживання часнику врятує від атеросклерозу, є його профілактикою?

– І часник, і цибуля не нашкодять, але наукою це не доведено. Панацеї немає, потрібно дотримуватись здорового харчування.

– Чи правда, що малі дози алкоголю виводять з організму холестерин?

– Я категорично проти вживання будь-яких напоїв чи препаратів, які впливають на свідомість. Тому моя відповідь – ні!

– А що скажете про вітамінотерапію? Зокрема, про аскорутин чи рутин, що живлять судини?

– Всі вітаміни ми отримуємо при здоровому харчуванні, я б не рекомендував налягати на аптечні пігулки.

 

Насамкінець

– Від кого залежить успішність у боротьбі з хворобами: від кардіологів, самих пацієнтів чи від усіх разом?

– Природу не надуриш, бо все одно вік бере своє. Ми всі разом маємо можливість прожити трішки довше. Для цього необхідно вести активний спосіб життя, правильно харчуватись, позбутись шкідливих звичок (куріння, вживання алкоголю), займатися спортом, уникати стресів і зосереджуватись на позитивних емоціях, які гарно впливають на настрій.

Світлана ОНИЩЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"