Любецька ОТГ стимулює розвиток підприємств


 

Любецька громада перебуває поза зоною великих міжнародних та регіональних шляхів. Тому тут вирішили всіляко стимулювати розвиток малого бізнесу. Любецька селищна рада виділила 200 тисяч гривень на розвиток своїх місцевих підприємців. Кожен із переможців конкурсу бізнес-проектів отримав по 50 тисяч гривень. Звичайно, це невеликі кошти, але такою фінансовою допомогою громада задає фундамент підприємцям,щоб вони розвивалися завтра.

 

Навесні цього року в Любецькій ОТГ розробили та утвердили комплексну програму розвитку малого та середнього підприємництва в громаді на 2020-2021 роки. І однією частиною її є конкурс «Моя громада – опора мого бізнесу». Головна його мета – виявлення, підтримка та популяризація ефективних ідей підприємництва серед населення громади.

Вручення грошових нагород переможцям

 

«Конкурс програми підтримки місцевих підприємцівпроходив не просто по принципу «я хочу створити такий бізнес», ні. Кожен учасник мав створити свій бізнес-план. Його оцінювала спеціальна комісія, – розповіла спеціаліст з економічного розвитку та інвестицій Любецької селищної ради Зоя Чугай. – Також одним з ключових умов було створення робочих місць. В результаті у нас є четверо переможців і в майбутньому – 15 робочих місць. Один з переможців – це вже діючий підприємець, його бізнес-план був спрямований на розширення бізнесу і вихід на нові ринки збуту. Другим переможцем стало фермерське підприємство, яке в межах нашої громади планує переробляти молочну продукцію та створювати крафтові сири. Третьою переможницею стала майстриня, яка буде займатися виготовленням кондитерських виробів із екологічно чистих продуктів. І четверте – створення сімейного фермерського господарства на території громади, яке планує займатися овочівництвом. До речі, цей підприємець може отримати виплати і по державній програмі як новостворене фермерське господарство. Він зможе відкрити пункт прийому і зберігання овочів. Програма підтримки місцевих підприємців у Любецькій ОТГ розроблена на два роки і діятиме наступного року також. Адже в громаді є люди, які хочуть відкрити свій бізнес, взявши у ній участь. І ,звичайно, їм потрібна фінансова допомога. Тому ми, так би мовити, «посунули» «Бюджет участі» і залишили програму підтримки малого бізнесу в громаді. Ми б дуже хотіли, щоб до цієї ініціативи підключилась і обласна державна адміністрація. І, можливо, тоді бюджетний фонд її стане більшим, і більше людей зможуть реалізувати себе в бізнесі. Адже вже з цьогорічних підсумків програми видно, що ми працювали не задля галочки, а на результат. І конкретним результатом цієї програми є четверо переможців, троє з яких – новостворені підприємства. І, звичайно, нові робочі місця, а це – надважливо».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"