ЩО Б ЦЕ МАЛО ОЗНАЧАТИ?

«Луганські» заготовили хімічну зброю?

На території Смолинського торфобрикетного заводу знайшли мішки з невідомою речовиною. Підозрілу знахідку виявили під час детального огляду обладнання, яке було завезене на територію підприємства як інвестиції. В результаті близького контакту з речовиною двоє експертів опинилися на лікарняних ліжках. За словами постраждалих, компанія-інвестор відмовляється від того, що обладнання належить їй.

Епопея з торфобрикетним заводом триває не один місяць. На знак протесту проти нового керівництва ДП «Чернігівторф» працівники заводу неодноразово влаштовували акції протесту і навіть їздили зі своїм торфом до губернатора. Про все це вже розповідала «Чернігівщина». Та аби ж тим і скінчилося...

 

Експерти отруїлися невідомою речовиною

Торф’яники підозрюють, що їхнє підприємство намагаються штучно довести до банкрутства, щоб потім продати за безцінь. Головний фігурант у справі – столична фірма ТОВ «Терма-Груп», яка завезла на підприємство як інвестиції металеве обладнання, оцінивши його в... 23 млн грн. З’ясувалося, що обладнання без документації. Заводчани підозрюють, що його було викрадено на одній з шахт Донбасу. У чернігівській прокуратурі повідомили, що завдяки таким оборудкам з інвестиціями великий обсяг державного майна на суму майже 11 мільйонів гривень, всупереч інтересам держави, було виведено з-під її контролю. З цього приводу було засідання господарського суду, який визнав незаконність таких угод. Наразі зареєстровано кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями цього держпідприємства (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу).

І ось в рамках цього провадження за письмовою вказівкою прокуратури в Смолин для детального огляду металевого обладнання виїхала експертна група: слідчий, експерт-товарознавець, інженер, оперуповноважений з обласного УБОЗ та двоє понятих. Зі слідчою групою виїхав і заступник директора ДП «Чернігівторф».

Про подальші події та їх наслідки нам розповіла одна із постраждалих – старший слідчий слідчого управління УМВС в області Олена Малецька. Жінка-міліціонер не побоялася розповісти про надзвичайну подію і навіть попросила, аби про неї дізналося якомога більше людей.

«Ми розпочали огляд обладнання, що лежало просто неба, – розповіла Олена Станіславівна. – Оглядали 4-5 годин, бо його рештки були ще і на складі. Потім ми знайшли мішки. Думали, що там теж обладнання. Коли експерт-товарознавець відкрила мішок, звідти пішов неприємний запах. Увесь цей час ми не підозрювали, з чим маємо справу й фотографували речовину, що була в мішках».

Коли жінки та слідчий сіли в службовий автомобіль, то їм стало зле. Спочатку присмак у роті був солодкуватий, потім він став кислим, у голові постійно паморочилося. Вдома у жінок нудота також не минула.

Зранку до Олени Малецької зателефонував лікар і повідомив, що експерт потрапила у стаціонар з отруєнням.

«Я ще сиділа на роботі, допитувала людей, – каже слідча. – Вже під вечір мусила звернутися в лікарню. Там сказали терміново лягати, бо все дуже серйозно».

Лікарі констатували факт «отруєння невідомою речовиною». За словами Олени Малецької, випари отрути пішли їй в горло і зачепили трахею. У експерта-товарознавця діагноз ідентичний, щоправда, отрута вразила підшлункову залозу.

 

Працівники заводу підозрюють: у мішках – хімічна зброя

На зауваження слідчого про необхідність проведення експертизи невідомої речовини в. о. директора ДП «Чернігівторф» Павло Яремко заявив, що це – проблеми міліції, а не керівництва держпідприємства.

«Коли я запитала у Яремка, що в мішках, він сказав мені, що на складі у мішках органічна речовина, – каже потерпіла. – Коли ж я сказала йому про мішки, які лежать надворі, він замовк і нічого мені не відповів».

Доки триває слідство, керівництво ТОВ «Терма-Груп» надіслало правоохоронцям листа, у якому зазначило, що обладнання не їхнє. До речі, під час опису було вказано, що серед обладнання є і мішки, щоправда, про їхній вміст ніде не зазначено.

«У ТОВ «Терма-Груп» кажуть, що металеве обладнання не їхнє, але у мене є купа свідків, які бачили, як на початку травня інвестор його завозив, – каже Олена Малецька. – Нині вони посилаються на те, що Господарський суд розірвав з ними інвестиційний договір і через це відмовляються надавати нам будь-які документи на обладнання. У свою чергу ми не можемо провести його експертизу, бо в нас немає документів».

Працівники заводу підозрюють, що в мішках може бути хімічна зброя.

«Наш завод розташований на роздоріжжі між двома військовими частинами: у Десні та Гончарівському, – каже начальник дільниці підприємства Андрій Страхов. – Були випадки, коли їхня охорона запускала безпілотні літаючі апарати в бік селища Десна. Підозрюю, що «луганські» зайшли на наше підприємство не дарма, а невідома речовина – це хімічна зброя, яку можуть застосувати проти військових».

До мішків з невідомою речовиною нікому немає діла. Редакція «Чернігівщини» шукала можливість зробити експертизу, однак державні науково-дослідні експертно-криміналістичні центри (які погоджувалися за оплату дослідити речовину), експертиз такого роду не проводять. В обласній санітарно-епідеміологічній станції експертизу на замовлення проводити відмовилися. Та нам стало відомо, що санітарні експерти брали зразок речовини для дослідження. Працівники заводу розповідають, що зразок брали з одного мішка, до решти підійти вони побоялися. Яким буде результат того дослідження, неважко здогадатися, адже, щоб встановити походження і назву невідомої речовини, потрібно брати для дослідження не один зразок, а щонайменше зразки речовин з декількох різних мішків.

Тим часом небезпечна отрута продовжує лежати на відкритому повітрі. Як не дивно, але на заводі й досі працюють люди, які щодня змушені вдихати випари невідомої речовини.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото працівників заводу

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"