Лісовий блокбастер: вбив косулю і стріляв у лісівника

Справжній бойовик із погонею, нелегальною зброєю, стріляниною та затриманнями розгорнувся напередодні новорічних свят у лісах Носівщини. Натрапивши в лісі на сліди браконьєрів, лісові охоронці згодом знайшли вбиту і ретельно сховану ними косулю. Охоронці природи зрозуміли: щось злякало браконьєрів і вони мусили поспішно покинути дичину, але по здобич зловмисники мали обов’язково повернутися, тож вирішили організувати для них засідку. Подальші події нагадали сценарій із «лихих дев’яностих». Зухвалість любителів нелегального полювання вразила навіть бувалих правоохоронців.

Застрелили і перерізали горло

Звиклий до бездоріжжя «УАЗик» лісових охоронців проскочить там, де не кожен сільський трактор проїде. Він не раз витягував своїх господарів із в’язкої багнюки. Того дня «джипу» знову довелося попрацювати.

Це був звичний рейд для лісової охорони ДП «Ніжинське лісове господарство». Їм, працівникам державного підприємства, доводиться доглядати за лісовими масивами в чотирьох районах Чернігівщини – Ніжинському, Куликівському, Носівському та Бобровицькому.

Між селами Іржавець та Адамівка, що на Носівщині, лісові охоронці натрапили на протекторний слід позашляховика, що рушив углиб лісового масиву. Вже далі вони помітили слід людини з собакою, яких висадили з тієї ж автівки. Сумнівів не залишилося – це браконьєри. Не гаючи часу, працівники лісового господарства ухвалили рішення переслідувати невідомих. Досвідчений мисливствознавець Володимир Яковенко поїхав у бік села, аби там перегородити шлях браконьєрам, а його напарник пішов по їхньому сліду. За деякий час він натрапив на кров і вже по кривавому сліду на сніговому покриві знайшов убиту тварину. Це була молода косуля. Тварину застрелили і перерізали їй горло, але шкуру зняти не встигли – щось злякало зловмисників, тож вони ретельно заховали косулю в імпровізовану схованку. Очевидно, вирішили повернутися по здобич пізніше. Косуля ж була ще тепла, кров на її ранах ще навіть не встигла запектись.

Лісові охоронці вирішили організувати засідку. Разом із тим зателефонували єгерям місцевого приватного мисливського господарства, яке має на тій території мисливські угіддя. Через деякий час зловмисники таки повернулися по дичину – на машині і з собакою. Їх було троє. Побачивши, що на них чекають, вони кинулися навтьоки.

«Мій напарник довго переслідував кремезного чоловіка з рушницею, – розповідає міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко. – Той постійно цілив у бік переслідувача, погрожуючи вистрілити».

І таки вистрелив… Але, на щастя, промазав. Другий раз рушниця дала осічку! Почалася сутичка, під час якої лісовий охоронець вирвав у браконьєра зброю. Втім, той не здавався і дістав ніж. Продовжувати сутичку не було сенсу, адже зловмисник значно переважав у комплекції охоронця лісу, до того ж його можна було легко знайти по зброї та відбитках пальців. Мисливствознавець дозволив браконьєру втекти.

«Бігати по снігу не було сенсу, тож ми вирішили об’їхати ліс і почекати поблизу Адамівки», – продовжує розповідь мисливець за браконьєрами.

Саме звідти, на думку лісових охоронців, скоріше за все і були чолов’яги.

 

Втекли з-під варти, та чи втечуть від покарання?

Невдовзі з лісу вийшла людина із собакою. Це був один із браконьєрів. Його одразу ж затримали на місці. На підмогу лісовій охороні приїхали єгері, котрі привезли з собою рушницю, що загубив один із браконьєрів-втікачів.

«Ми викликали поліцію, – каже Володимир Яковенко. – Підозрюваний одразу почав розповідати про те, що він у ліс прийшов по ялинку. Обшукавши його, ми знайшли в кишенях патрони. За деякий час до нас приїхала поліція і ми поїхали до вбитої тварини».

Якщо хтось гадає, що з приїздом правоохоронців історія з браконьєрами закінчилась, то він глибоко помиляється. На під’їзді до вбитої косулі лісові охоронці та поліцейські побачили ще одного чоловіка – це був один із браконьєрів. Після виснажливого двогодинного переслідування підозрюваного таки наздогнали. Ним виявився місцевий мешканець із Адамівки – саме той, що стріляв та кидався з ножем на лісового охоронця.

На місце злочину приїхав прокурор та очільниця Носівського райвідділу поліції. Коли ж вийшли із лісу, то виявилося, що впіймані і залишені під охорону інші два браконьєри накивали п’ятами, надававши стусанів трьом єгерям.

Втім, дякувати Богу, декого із зловмисників встигли впізнати. Вже в нього вдома, тримаючи в руках дозвіл на зброю, правоохоронці переконалися, що то саме він. Одначе рушниця підозрюваного була в сейфі. Натомість дві одиниці зброї, з яких стріляли в дику козу, виявились нелегальними і ніде не числяться.

За інформацію Сектору зв’язків з громадськістю Головного управління Національної поліції в Чернігівській області, за даним фактом порушено два кримінальних провадження. Одне – за частиною першою статті 248 Кримінального кодексу України – незаконне полювання. Якщо провину зловмисників доведуть, то вони відбудуться максимальним штрафом, дещо більшим за дві тисячі гривень. Ще 35 тисяч гривень їм доведеться заплатити за вбиту косулю. А от друге кримінальне провадження обіцяє для горе-стрілків невтішні перспективи. Так, діяння зловмисника за частиною першою статті 345 Кримінального кодексу України кваліфікують як погрозу або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Максимальна санкція даної статті передбачає покарання до трьох років позбавлення волі. Тож принаймні один із любителів нелегального полювання матиме достатньо часу, аби подумати над доцільністю такого способу життя.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото лісової охорони

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"