Лікарі – на вагу золота

На Чернігівщині катастрофічно не вистачає медиків. І якщо в міських лікарнях ситуація ще порівняно стерпна, то в районах вона стає критичною. Адже навіть на операцію в таких лікарнях доводиться чекати не один день, а про термінові взагалі мова не йде...

Нині по всій Україні спостерігається тенденція відтоку лікарів до країн Європи. Основна причина – маленькі зарплати. У нас лікар без надбавок нині отримує 3500-4000 гривень в місяць. Натомість у Польщі, наприклад, зарплата медика стартує від 2 тисяч євро, у Франції – 4500 євро. Тому молоді медики прагнуть виїхати за кордон, де зможуть отримати гідну винагороду за свою роботу.

У Чернігівській області не вистачає 1340 лікарів різних спеціальностей. Найбільше - гінекологів, рентгенологів, сімейних лікарів, хірургів та анестезіологів. І якщо з першими ще якось викручуються лікарні, то з хірургами та анестезіологами – біда. Такі спеціалісти  вже справді на вагу золота.

«У нас є такі районні лікарні, де взагалі немає анестезіологів, – бідкається начальник обласного управління охорони здоров’я Петро Гармаш. – Планові операції там виконуються один раз на тиждень, коли набереться певна кількість пацієнтів. Тоді приїздить на один день анестезіолог з іншої лікарні. Ми розуміємо, що це неправильно і треба якось вирішувати цю проблему. Гідна заробітна плата – ось що необхідно лікарям. І відповідно до медичної реформи, лікар таки має отримувати заробітну плату хоча б в розмірі 250 відсотків прожиткового мінімуму. Тільки це  дасть стимул медикам залишатися в нашій країні».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"