Кожна дитина має право на родину


 

У Чернігівській області вісім громад, а саме: Бахмацька, Куликівська, Менська, Ніжинська, Носівська, Понорницька, Козелецька та Корюківська – стали учасниками проекту ЮНІСЕФ «Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату». Працюватимуть над забезпеченням доступності та покращенням якості послуги патронату над дитиною у своїх громадах.

 

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім'ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Сімейний патронат не є сімейною формою виховання, на кшталт усиновлення, опіки/піклування, прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу. Можна сказати, що він запобігає потраплянню дитини до інтернату, а держава надає можливість кандидатам в патронатні вихователі пройти навчання, гарантує заробітну плату й кошти на утримання дитини.

Сьогодні в Чернігівській області діє 15 сімей патронатних вихователів, ще з трьома кандидатами планується укладення договору найближчим часом. А з початку 2017 року (саме тоді почалося запровадження послуги патронатної сім’ї) нею скористалися 184 дитини.

Загалом організатори планують, що завдяки цьому проекту має вдвічі збільшитися кількість сімей патронатних вихователів в області і конкретно в громадах, які працюватимуть за новими моделями надання послуги. Також передбачено підвищення компетентності патронатних вихователів, методична, юридична та психологічна допомога.

Більше того, матеріальну та технічну підтримку зможуть отримати як сім’ї патронатних вихователів та родини, які опинилися в складних життєвих обставинах, так і багатодітні родини, родини опікунів, піклувальників, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу та родини, які виховують дитину з інвалідністю, пережили втрату одного з батьків тощо.

Вразливі сім'ї можуть розраховувати на професійну оцінку причин складних життєвих обставин та спільне планування їх подолання; психологічне консультування та налагодження стосунків між батьками та дитиною.

«Патронатним вихователем може стати повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід виховання дитини та відповідні умови для її перебування (наявність окремої кімнати, окрім прохідної). Обов’язково повинен бути добровільний помічник. Це повнолітня особа, яка проживає разом з кандидатом та готова пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною», – пояснила заступниця начальника Служби у справах дітей ОДА Наталія Руденок.

До сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані діти: які перебувають у складних життєвих обставинах; які залишилися без батьківського піклування; які перебували в інших формах сімейного виховання.

До речі, робота патронатного вихователя – постійна, а от термін перебування кожної дитини тимчасовий – не більше 6 місяців. Після вирішення ситуації однієї дитини патронатному вихователю передають на тимчасове піклування іншу дитину, яка потребує допомоги. Однак на період воєнного стану термін 6 місяців може бути подовжений.

Також до сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами. Проте під час воєнного стану можна влаштовувати дітей з різних сімей.

«Вихователь піклується про дитину, створює умови для повноцінного навчання та розвитку, допомагати дитини пережити стрес, якщо такий був, – говорить Наталія Руденок. – Також веде журнал, в якому описує особливості поведінки дитини. А протягом 7 днів після того, як дитини вибула з патронатної сім’ї, патронатний вихователь має надавати консультації і поради членам сім’ї, в якій опиниться та дитина.

На жаль, дітей, яким необхідна допомога патронатного вихователя, наразі дуже багато, тому така послуга має бути в кожній громаді».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"