Координатор фотоклубу Олена Куннова:
«Сучасна бібліотека – не сховище книг, а заклад культури»

У наш вік інформаційних технологій у кожної скарбниці знань, збережених на папері, виникла одна й та ж проблема: потік відвідувачів стає все менш бурхливим. Актуальна вона і для Чернігівської центральної міської бібліотеки імені М. М. Коцюбинського – навіть для бібліотеки міста з 300-тисячним населенням! Однак сидіти, склавши руки, тут не стали. Якщо з цифровими технологіями не вдається конкурувати, то слід їх… використати. 

Бібліотека відкрила своє «представництво» в мережі Інтернет – сайт bibl-kotsubynskogo.edukit.cn.ua та клуб любителів фотографії (а сучасне фото – значить цифрове). Двічі на місяць по четвергам відбуваються зустрічі учасників фотоклубу «Прекрасне поруч». А невдовзі він відзначить першу річницю. Про нього розповіла «Чернігівщині» координатор фотоклубу, бібліограф Олена Куннова.

 

Дорога фотокамера – ще не запорука шедеврів

Олена Куннова, бібліограф– Знаєте слова пісні: «А помнишь, как всё начиналось?»

– Бібліотека кілька років тому почала проводити виставки. Переважно експонували фотографії. Представляв свої роботи і відомий фоторепортер Віктор Кошмал. Він і запропонував ідею тематичного клубу нашому директорові Ніні Іванівні Власенко.

– Чому саме Ви займаєтеся справами клубу?

– Оскільки я – чи не єдиний співробітник, хто захоплюється фотозйомкою, тож і доручили це саме мені. А я погодилася із задоволенням, бо й самій цікаво. Перше засідання фотоклубу відбулося 22 листопада минулого року.

– Що ж відбувається на зустрічах?

– Перш за все переглядаємо фотознімки та спілкуємося. Засідання наші відкриті й відвідування вільне. Люди приходять і, якщо цікаво, залишаються. Дехто не пропускає жодної зустрічі.

– Це переважно молодь?

– Наші фотолюбителі – зовсім різного віку: від двадцяти років і до… пенсіонерів. Найстаршому – понад вісімдесят! Немає хіба що дітей. Певний вплив на віковий склад має час засідань клубу. Вони починаються о 16:30, закривається бібліотека о 18-й, а це ж для багатьох іще робочий час.

– Фототехніка – у кого на яку грошей вистачило?

– Є і дзеркальні камери, й компактні. Втім, не завжди наявність дорогої дзеркальної камери означає автоматичну видачу шедевра.

– А результати спільної роботи людей і камер?

– Свою першу звітну фотовиставку ми провели 20 червня. Для неї свої знімки надали наші найбільш активні одинадцять учасників. Найближчим часом плануємо клубну виставку на осінню тематику. Так би мовити, осінні спогади. А потім, можливо, буде перша персональна виставка члена нашого фотоклубу – Інни Буглак. У дівчини добре виходять натюрморти: якісь звичайнісінькі предмети вона може так подати… Це потрібно бачити.

 

Друкуйте свої шедеври великим форматом!

Однак фотовиставки відбуваються не лише у вузькому (хоча водночас і відкритому) колі учасників фотоклубу.

Влітку 2013 року, до Всесвітнього дня фотографа 12 липня, вперше в бібліотеці ім. Коцюбинського проведена відкрита фотовиставка «Світ очима фотографа». До участі в ній Олена Куннова запрошувала широкі кола любителів фотосправи за допомогою мережі Інтернет. Деякі знімки з власного архіву надав і автор цих рядків.

Така ж відкрита виставка на тему «Симфонія зими» відбудеться напередодні Нового року і фотоклуб «Прекрсне поруч» знову запрошує взяти в ній участь усіх бажаючих. Для цього до 20 грудня відберіть кілька своїх фото на зимову тематику і надайте їх в роздрукованому та електронному вигляді до читальної залі бібліотеки. Мінімальний розмір фото – 20 на 30 см. Адреса бібліотеки: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 22. Час роботи – з 10 до 17 години (крім середи). Телефони: (0462) 775120, (050) 7493971.

– Любителів фото нині чимало. Тож таким чином ми й людей залучаємо, і про себе заявляємо, – пояснила пані Олена.

 

Зруйнуймо стереотип

– Можна сказати, що фотоклуб залучає відвідувачів до бібліотеки?

– Річ у тім, що сучасна бібліотека не може «зациклюватися» лише на книжках. Така тенденція в усьому світі. Люди звикли, що бібліотеки – сховище паперу, але нині в такому форматі не виживеш. Сьогодні бібліотека – не сховище книг, а заклад культури. Втім, ми маємо і тематичну літературу щодо фотосправи, отримуємо спеціалізований журнал, а з нового року передплатимо ще один.

– З масовим випуском недорогих цифрових «фотомильниць» любителів справді стало дуже багато. Якби ще ця кількість, як кажуть, перетворилася на якість…

– Керівники нашого клубу – члени Національної спілки фотохудожників України Віктор Кошмал і Микола Турчин. До речі, велика їм подяка. Адже приходять щоразу, навчають початківців а вся їх робота – на ентузіазмі. Не було б їх роботи – не було б і клубу.

 

Ліквідація фотографічної безграмотності

Кошмал і ТурчинФоторепортер Віктор Кошмал (на фото він ліворуч від нас. - Авт.) так розповів про свою роботу керівника фотоклубу:

– Говоримо про все, що стосується фотографії. «Розбираємо» знімки учасників. Разом з Миколою Турчиним ділимося досвідом. Розповідаємо, що правильно, а що – ні. Нині з’явилася маса фотоапаратів: і дорогі, і просто «мильниці». Але люди часто просто натискають на спуск, навіть не знаючи усіх можливостей свого апарату. Тому навіть змушуємо вивчати свій апарат, аби знати, які налаштування за що відповідають.

– Як виникла Ваші ідея створення фотоклубу в бібліотеці? – запитую у співбесідника. Хоча походження ідеї саме від нього – не дивина, адже він є керівником дитячої фотостудії «Пошук» Обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

– Якось у розмові зі мною директор Ніна Іванівна поділилася проблемою: відвідувачів у бібліотеках нині небагато, а хотілося б людей залучити. Тож я і запропонував: можу вести фотоклуб. Вона каже, мовляв, гроші на це не виділяються. Що ж, кажу, давайте і так спробуємо – без грошей!

Сергій СТУК, фото автора та клубу «Прекрасне поруч»

 

 

Роботи Сергія Стука, одного з учасників виставки «Світ очима фотографа»:

1) Нащадок динозаврів. Зубів нема, але пащею лякає:

Нащадок динозаврів

2) Нетолерантний погляд. Хлопці з "різних світів": 

Нетолерантний погляд

3) Контраст технологій: 

Сільська хата. ХХІ століття

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"