Кому карантин, а кому полювання на відьом


 

Як перетворити боротьбу із ймовірною загрозою епідемії на тиск на реальний сектор економіки – знають сновські поліцейські. Місцеві підприємці заявляють про безпрецедентний тиск на них з боку правоохоронців. Той проявляється у буквальному виловлюванні продавців на дрібних порушеннях з метою виписування захмарних штрафів. Опираються блюстителі закону на карантинні заходи. Постанову КМУ № 215 та № 211 отримали всі, крім, мабуть, самих працівників поліції, які кинулися масово закривати торгівельні точки. З якого приводу – незрозуміло! Штурмують тільки місцевих підприємців, а от мережу відомих магазинів ніхто не чіпає. Обурені представники реального сектору економіки забили на сполох. У зв’язку з ситуацією, що склалася, у місцевій райдержадміністрації відбулося спеціальне засідання комісії за участю всіх сторін конфлікту. До чого дійшли у Сновську?

 

«Ми напишемо, а ти потім будеш відбиватись»

 

Депутат Чернігівської обласної ради, підприємець Олег Хасенко не зміг потрапити на чергову сесію облради завдяки діям «доблесної» національної поліції. Так співпало, що саме в день її проведення блюстителі закону кинулися масово закривати торгівельні точки в Сновську.

«В районі «Райспоживспілки» закрили хлібний та тютюновий кіоски, хотіли закрити мій магазин «Веселка», – обурюється підприємець. – Уявіть собі: буквально за годину люди вибрали ввесь хліб в магазині, бо хтось запустив чутки, що будуть закривати магазини. Дійшло до того, що люди приходили до хлібокомбінату з вимогами пекти побільше хліба, – продовжує Олег Хасенко. – Я звернувся до начальника поліції, і той буквально за кілька хвилин пояснив підлеглим, що нічого закривати не треба. Ми все погодили, міський голова записав відео з відповідним зверненням, однак, як потім виявилося, працівники поліції і відео не дивились, і начальника не слухали – тиск на підприємців продовжився».

За словами депутата облради, у понеділок ситуація повторилась.

«Підходять до підприємця і кажуть: «Закривай кіоск, ти не маєш права торгувати». Мовляв, у них є внутрішнє розпорядження, що тютюн – це непродовольчі вироби. У нас кілька торгових точок з тютюном, де немає скупчення людей, але їх вимагають закрити, а всіх курців відправляють в «АТБ». Я не до кінця розумію, можливо, мені хтось пояснить – звідки така ситуація: підприємцям не можна торгувати шкарпетками, ручками, канцелярією, а «АТБ» можна?», – обурюється підприємець.

Голова міського споживчого товариства Олександр Науменко невдоволений грубою поведінкою правоохоронців. Каже, що ті поводилися неадекватно і залякували продавців.

«Ми розуміємо, що карантин, тому дві торгові точки, які потрапили під дію постанови, наша «Спілка» закрила. Наші працівники всі працюють в масках та рукавичках, підлоги миють, дезінфекція – регулярна, але візьміть хоча б «Універмаг», куди заявилася поліція з вимогами прибрати товар, який не потрапляє під засоби гігієни. Залітають в магазин, вихоплюють чеки з коробки, продавців тягають, погрожують райвідділом. Що це за хамська поведінка? – обурюється представник споживчого товариства. – Учора продавчиня вийшла в туалет, заходять троє, фотографують, що вона без маски, і пишуть протокол про порушення постанови № 215. У неї маска є, рукавички є, навіщо ви пишете? А вони кажуть: «Ми напишемо, а ти потім будеш відбиватись».

«Це було сказано всім, – додає Олег Хасенко. – Мовляв, ми напишемо протоколи, а ви будете в суді доводити».

«Залітають у магазин, вимагають прибрати товар із прилавку. Хто ти такий?! – продовжує Олександр Науменко. – Це – якесь свавілля. Якщо є питання: зберіть нас і поясніть вимоги, як воно повинно бути, а не погрожуйте! В підсобку лізуть, продавцям руки викручують, чеки по кишенях розпихують. «Ми, ось докажемо, що ви продали людині те, що не повинні були продавати».

 

Торгувати можна, головне – не скупчуватись

 

Голова райспоживспілки Ніна Чибіс скаржиться, що її працівники поліції ледь не довели до інфаркту.

«Що ж виходить: якщо сьогодні ти працівник поліції, то тобі все дозволяється? Ми працюємо, платимо податки, утримуємо державу, медицину, чиновників і ту ж поліцію. Якщо все закриється і не буде працювати, то постане питання, як виживати далі», – обурюється підприємець.

Директор магазину «Сад і город» Людмила Пятківська відверто не розуміє обмеження купувати посівний матеріал та добрива для городів.

«Треба сіяти по посівному календарю, а не тоді, коли закінчиться карантин», – каже вона.

Сновські підприємці наголошують на тому, що варто спільно з місцевими органами влади та поліцією відпрацювати механізм роботи торгових точок, відрегулювати потік людей, а не рубати з плеча.

З цим погоджується начальник Сновського районного управління Головного управління Держспоживслужби в Чернігівській області Володимир Білашко.

Володимир Білашко - треба обмежувати не реалізацію, а скупчення людей

 

«Я не бачу проблем у реалізації продукції. Головне – це не допустити скупчення людей, а те чи людина купує цвяхи, чи хліб – особливого значення не має, – каже він. – Нині основне скупчення людей в місті – це магазин «АТБ» та ринок. Ринки ми закрили, «АТБ» працює».

 

Порозумілись і визначились

 

Ситуацію з поведінкою правоохоронців коментує виконувач обов’язків начальника Сновського відділення поліції Менського відділу поліції Андрій Водолазкін: «Є постанови КМУ № 211, 215, де зазначені групи товарів, яким можна торгувати, є зміни в адміністративному кодексі, де чітко відображено порядок роботи правоохоронців. Я почув проблему, я, сподіваюсь, що ми дійшли розуміння. Мені, як негатив, неприємно чути інформацію про спілкування поліцейських, і такого більше не повториться. Це питання буде закрите».

Керівниця райспоживспілки Ніна Чибіс і начальник поліції Андрій Водолазкін

 

Андрій Водолазкін вибачився за своїх підлеглих і пообіцяв провести відповідну роботу.

Разом із тим комісія з надзвичайних ситуацій Сновської ОТГ ухвалила рішення піти назустріч підприємцям і визначити перелік товарів, якими можна торгувати. З цим переліком міська рада звернеться для подальшого затвердження до Чернігівської ОДА. Подальші перевірки підприємців будуть здійснюватись спільно з представниками міськради чи санепідемстанції, а не самостійно поліціянтами. Рішення комісії з надзвичайних ситуацій є обов’язковими для виконання місцевими органами. Аналогічні приклади вже є в Бобровиці та Конотопі. Більшість зійшлась на тому, що ситуація з підприємцями – не інакше як перегини на місцях. До речі, саме ці підприємці першими в ОТГ пожертвували власні заощадження на закупівлю медикаментів.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"