Колону переможців 9 травня в Чернігові очолив... німецький автомобіль

Традиційними заходами й звичними промовами було відзначено в Чернігові 68-у річницю Перемоги. Гори квітів покладено до могил загиблих у сквері імені Попудренка та до Меморіалу Слави. Люду зібралося в кілька разів більше, ніж на недавню акцію «Вставай, Україно!», скликану політиками 26 квітня. 

За оцінками міліції, 9 травня в урочистостях взяли участь до 10 тисяч жителів обласного центру.

Серед осіб, які першими в цей день покладали квіти і брали слово, – голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, голова облради Анатолій Мельник, міський голова Чернігова Олександр Соколов.

Від Красної площі (знову ж таки, традиційно) до Меморіалу Слави на Болдиній горі рушила механізована колона, яка складалася з радянського БТР, трьох військових джипів часів війни (один з них – знаменитий американський «Willys») та радянських відкритих УАЗиків.

WillysЩоправда, першим йшов легковик з великими літерами «ДПС» на капоті та стилізованою літерою «W» на решітці радіатора. Це одне авто псувало переможний вигляд усієї колони. Важко уявити більш ідеологічно недоречну машину на цьому святі, та ще й на чолі колони!

Адже це – розкішний (за нашими мірками) «Volkswagen Passat» виробництва… переможеної Німеччини!

Невже начальство нашої «рідної» державтоінспекції не могло бодай на одну поїздку пересісти в жорсткий УАЗик виробництва держави-переможця? А краще – пройшли б ці півтора кілометри пішки, з жезлом в руках і свистком в зубах. Хоча це – суб’єктивна думка автора цих рядків.

Святкову колону впродовж всього шляху традиційно вітали діти (після того, як їх уже минав «Volkswagen»). Підозрюю, що більшість з них – зовсім не з власної ініціативи. Втім, дітлахам це не завадить – свіже повітря, маса вражень, святковий настрій, музика...

Під час мітингу біля підніжжя Меморіалу Слави особливо енергійно виступив Олександр Соколов. Він зазначив, що Чернігів за роки війни зазнав колосальних матеріальних збитків і людських втрат. Також, на його думку, добре, що ось вже кілька поколінь не знає... концтаборів і розстрілів.

І ще одне – на мітинг вийшла згуртована група прапороносців з десятками синіх полотнищ Партії регіонів. Що, не можна було просто вшанувати пам’ять полеглих без демонстрації своїх партійних уподобань?!

Ще можна зрозуміти присутність на заходах стягів лівих і лівацьких партій. Вони, особливо комуністи, вважають себе ідейними наступниками КПРС – керівної партії СРСР. А більше як покричати про те, що саме «СРСР переміг Німеччину» комуністам і їх побратимам і заявити про себе ніяк. А яким боком до Дня Перемоги належить партія, створена у 90-х роках, хтозна…

 

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"