Холодна медицина: у ФАПах відключили газ

Минулого тижня фельдшерсько-акушерські пункти у селах Бобровицького району на кілька днів відключили від газопостачання. Ось так, без попередження, опломбували стояки і лишили медичні заклади мерзнути.

У Кобижчі – найбільшому селі, де проживає понад 3,5 тисяч мешканців, температура в приміщенні, куди щодня йдуть десятки хворих людей, опустилася майже до нуля.

«До амбулаторії приходять сільські мешканці на крапельниці та уколи, бо не кожен має можливість їздити в район, - розповідає тимчасово виконуючий обов’язки старости села Дмитро Лесенко. - А дітей нині скільки хворіє... Школи вже тиждень на карантині. За таких умов вони не те, що не можуть вилікуватися, а й ризикують захворіти ще дужче. Коментуючи ситуацію, яка склалася можна констатувати, що газова петля затягується все сильніше, тому найближчим часом я планую перевести всі наші відомства на твердопаливне опалення. Це приміщення дитячого садочка, сільської ради, пожежне депо. Початок опалювального сезону цього року ми змогли розпочати, коли на вулиці вже був мінус... А тепер серед зими ще один колапс. За газ ми платимо шалені кошти, а нормальної експлуатації опалення немає. «Газова служба», «газове постачання» для нас вже як синонім слова «проблема».   

8 лютого на дверях Кобижчанської сільської лікарської амбулаторії нас зустрів замок. Завідувачка Ольга Спутай повідомила телефоном, що вона в Бобровиці у справах.

«Нам сьогодні сказали в центральній районній лікарні, що газопостачання відновлять, - говорить Ольга Андріївна. – Звичайно, опинитися в розпал зимового сезону без тепла для медичного закладу це велика проблема. Добре, що хоч за кілька днів її вдалося вирішити».

Фельдшерсько-акушерський пункт села Рудьківка на диво зустрів теплом, хоча на трубі подачі газу встановлена така ж сама пломба. Тут два роки тому за грантовою програмою ПРООН встановили альтернативний твердопаливний котел і зробили сучасний ремонт у медзакладі.

«У нас ФАП – гріх скаржитися. Далеко не в кожному селі такий. Ще й котел маємо на дровах. Ось він і знадобився, - говорить фельдшер Наталія Крутій. - Це була п’ятниця, 2 лютого. Звичайний робочий день. 26-м сільським діткам було назначено щеплення. Десь перед обідом нам повідомили, що будуть відключати газ. І за годину-дві ми вже вносили дрова. Добре, що влітку, коли нам міняли паркан, старий дерев’яний не утилізували, а в сарай поклали. Про всяк випадок, як кажуть. От він нам і знадобився. А вже у вівторок лікарня нам трохи дров підкинула».

Головний лікар Бобровицького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Загорулько повідомив, що газове опалення у ФАПах і амбулаторіях району було відключене через відсутність встановлених лімітів. Мовляв, ПАТ «Чернігівгаз» здійснює розподіл природного газу споживачам виключно за наявності у них підтверджених обсягів (лімітів) природного газу на відповідний розрахунковий період відповідно до укладеного договору постачання. 

«Нині ми вирішуємо цю проблему. Вже ввечері газове опалення у медзакладах буде!», - наголосив Ігор Вікторович.

Сільські ФАПи та амбулаторії справді отримали бажане тепло та чому люди мають терпіти такі тижневі випробування холодом, дискомфортом та бездіяльністю? Через те, що хтось порушив умови договору чи невчасно встановив ліміти... Такі газові баталії постійно тримають на пороховій бочці людей: плати не плати, а все одно ризикуєш лишитись серед зими з холодними батареями. Та ще й де... у закладах, до яких ми звертаємося аби поліпшити здоров’я?

 

Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"