Шановні читачі! Ми продовжуємо запрошувати вас до співпраці у новій рубриці «Педагогічний кейс». Ваш методичний досвід, якщо Ви – вихователь чи вчитель, педагог-організатор чи викладач коледжу або іншого закладу освіти може бути надрукований на сторінках газети. Чекаємо на співтворчість – окрім звичайної адреси редакції, для цих потреб  є електронна адреса для зворотного зв’язку yarilos@gmail.com.

 

Хлюп, хлюп, водиченько…

Ось і розпочалася нова пора року – осінь. А з нею прийдуть і дощі. Сьогодні ми спробуємо зібрати деякий педагогічний арсенал, який можна отримати з теми дощу та води загалом. Для цього пропонуємо педагогічні прийоми для ознайомлення дітей з водою та її властивостями, які можна використати на заняттях у дитячому садочку, на уроках у школі або просто вдома для активних і творчих батьків, котрі прагнуть різнобічно розвинути свою дитину.

Знайомство з водою розпочинається із самого малечку, коли ми прищеплюємо дітям дошкільного віку культурно-гігієнічні навички. Так, миючи рученята і вмиваючись, промовляйте слова вірша Грицька Бойка:

Хлюп, хлюп, водиченько,

Хлюп, хлюп, на личенько,

І на ручки, і на щічки.

Хлюп, хлюп, хлюп, моя водичко!

Так ви зможете виробити у дитини позитивну мотивацію щодо водних процедур, радість від умивання, бажання бути чистим та охайним.

Не слід забувати і про економічне виховання. Щоразу звертайте увагу дитини на те, що «необхідно закривати кран, щоб не витік океан» і де ще можна застосувати використану воду (полити квіти, помити якісь речі, підлогу і т.д.). Для закріплення знань про воду можна пограти в дидактичні ігри «Кому потрібна вода?», «Для чого людині вода?».

Для дітей від 6 до 10 років – особливо допитливих – пропонуємо добірку дослідів із водою:

– Вода – це рідина.

– Смак води залежить від розчинених у ній речовин.

– Легкі предмети плавають у воді, а важкі тонуть.

– Колір води залежить від барвника.

– Температура води залежить від навколишнього середовища.

– Вода не міняє форми.

– Найбільша крапля – холодна.

– Повітря містить воду.

– Солона вода важча за яйце.

– Рослини п’ють воду.

– Кількість води впливає на дзвін склянки.

– Голка, змащена жиром, не потоне у воді.

– Агрегатні стани води (вода – лід – пара).

Для молодших підлітків посильним і цікавим є завдання на соціальну корисність. На жаль, екологічна ситуація в Україні, та й у всьому світі залишає бажати кращого. Але саме нам, дорослим, слід грамотно пояснити дитині, що вода, яка нас оточує, не завжди чиста, проте її можна і треба очищувати для людей, тварин, рослин. Для цього варто скористатися простим дослідом: три пробірки наповнити водою в однаковому об’ємі: першу – водою з-під крана, другу – водою з калюжі, третю – дощовою водою. Спершу слід розглянути воду в кожній пробірці через збільшувальне скло. Висновок діти роблять самі. Воду з другої та третьої пробірок треба очистити. Запропонуйте пропустити її через фільтри: піщаний, з вугілля чи через серветку. Разом з дітьми ви переконаєтесь, що припущення (екологічна гіпотеза) підтвердилося, але тепер ви з юним дослідником знаєте напевне, що слід робити, щоб очистити воду.

І наостанок – про приємне. У будь-якому віці діти дуже полюбляють малювати. Запропонуйте їм техніку малювання по вологому. Для цього змочіть аркуш паперу водою і починайте творити акварельними фарбами неповторні пейзажі, чудернацькі візерунки, кумедних звірят тощо. Навчити дитину любити навколишнє середовище і робити добро легко, просто треба починати з найменшого, з краплини води…

 

Катерина ТВЕРЕЗОВСЬКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"