«Грузинський букет» із чернігівської землі

Грузинські продукти харчування завжди в моді. Мінеральна вода, вина, знані грузинські коньяки, традиційні хачапурі, лаваші, хінкалі та ще довгий перелік – це те, чим ми полюбляємо смакувати, адже знаємо: грузини не підведуть. Три роки тому цей перелік поповнився ще одним грузинським продуктом – безалкогольними сильногазованими лимонадами «Грузинський букет». Найцікавіше те, що створюють цей букет не у далеких грузинських горах чи долинах – відомих на весь світ, а у селі Новий Биків, що на Бобровиччині. Та про грузинське коріння цього напою свідчить не лише назва, а й рецептура – старовина грузинська. У цьому на власні очі переконалася кореспондент «Чернігівщини», відвідавши «піднятий з колін» колишній ситроцех Бобровицького хлібокомбінату.

Новобиківський сільський голова Михайло Корнобай з кавказькими гостями в гарних ділових відносинах, бо це, насамперед, прекрасні інвестиції для села. А ще півсотні працевлаштованих людей, які крім пристойної заробітної плати забезпечені повним соціальним пакетом.

- Свого часу в селі Новий Биків працював цех безалкогольних напоїв Бобровицького хлібокомбінату. Розливали тут «Лимонад», «Ситро», «Тархун»… Але багато років цех простоював, - розповідає сільський керманич. – Якось до нас завітав директор грузинської фірми «Адам-Компані» і запропонував відродити ситроцех. Ми все обдумали, зважили і вирішили дати можливість людям працювати. Не минуло й місяця, як цех запрацював. Вже три роки поспіль іноземні підприємці справно сплачують податки, щорічно виділяють по тридцять тисяч гривень на благоустрій села та із задоволенням допомагають школі, садочку. На сьогоднішній день ТОВ «Адам-Компані» є одним із провідних підприємств району, утримує стабільно високі показники розвитку та має позитивну динаміку.

Сучасні виробничі лінії на підприємстві і справді вражають. Їх тут поки що три. Але працьовиті грузини планують й надалі розвивати виробництво із розрахунку на розширення асортименту і нарощування обсягу продукції. Хоча вже зараз підприємство має визнання, адже його смачний напій у 2011 році став лауреатом регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу якості продукції «100 кращих товарів України».

У приміщенні ситроцеху неймовірна чистота й порядок. Це головна вимога керівництва «Адам-Компані», зізнаються працівники. А от перше і основне правило «Грузинського букету» - це настоянка, виготовлена на основі натуральних фруктів. За словами Гочі Шеклашвілі, директора з виробництва, особливість їхнього лимонаду полягає у пряно-ароматичній рослинній сировині – настоянках тархуну, апельсину, лимону, грейпфруту, мандарину та дюшесу, які використовують згідно з рецептурою. «Серцем» цього напою є артезіанська вода, очищена з використанням тонкої мембранної дворівневої фільтрації, яка видаляє будь-які сторонні предмети, високодисперсні частини, колоїди та мікроорганізми.

- Ми виготовляємо лимонади за радянським ГОСТом – варимо цукровий сироп, додаємо ефірні олії та настоянки. Це ще один секрет, чому лимонади такі смачні і схожі на ті, які ми пили у дитинстві. До речі, використовуємо лише натуральні компоненти у наших настоянках, тому термін зберігання лимонаду 90 днів, а не півтора-два роки, як зазвичай.

Пильно роздивляюся чималі цистерни, у яких настоюють лимон, апельсин, мандарин. Виявляється, для лимонаду потрібна лише шкірка цих фруктів.

- А куди ж ви самі фрукти діваєте? Невже утилізуєте?

- Чому ж… Ні. Віддаємо нашим працівникам, селянам.

- А самі п’єте лимонад? - Так, але більше полюбляю коньяк, - посміхається Гоча.

На питання, як живеться уродженцю грузинської столиці в українському селі, чоловік відповів скромно, але відверто.

- Прекрасно. Люди тут порядні, гостинні і працьовиті. Одне не зрозуміло, чому українці, які мають все – живуть бідно.

Це запитання, на жаль, риторичне не лише для людей з інших країн, а й для нас самих… Можливо, варто перестати скаржитися на життя, державу, владу і почати робити щось самому? Повчившись, наприклад, у тих же грузинів…

                                                                                  Сніжана БОЖОК, фото автора

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"