Господарство-донор або «Земля і воля» ремонтує школи і садочки

Якось довелося почути від старих людей фразу: «Село без школи – як церква без хреста». У цих словах справді є істина. Адже так уже склалося історично, що в маленьких населених пунктах школа в усі часи була і є особливою.

Втім, нині сільські освітні заклади дедалі частіше стикаються з комплексом проблем, які насамперед зумовлені відсутністю фінансування, низьким рівнем життя й зайнятості сільського населення і незадовільною демографічною ситуацією. Та навіть за таких умов не втрачається значимість сільських шкіл, бо для невеликих територіальних громад вони – символ майбутнього.

Не просто символом, а справжньою духовною скарбницею для села Ярославка, що на Бобровиччині, є школа. Цей острівець знань бережуть як зіницю ока місцеві мешканці на чолі з директором Ольгою Смагою. І не просто бережуть, а оновлюють, ремонтують, відроджують… Цьогоріч у цій альма-матер було замінено 63(!) вікна, 56 з яких – за чесно зароблені гроші – виграний грант від спільного проекту Євросоюзу та Організації Об’єднаних Націй під назвою «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Решту сім – за кошти сільського бюджету. Влітку тут оновлювали фасад, наводили лад у приміщенні, капітально відремонтували кімнату під методичний кабінет, зробили благоустрій території. Працювали згуртовано в командному дусі. Фінансову сторону взяло на себе господарство «Земля і воля».

«Ще донедавна наш навчальний заклад закривала старезна двохсотрічна будівля. Ремонтувати її вже не було сенсу. Тож ми вирішили її списати, – розповідає директор ЗОШ І-ІІІ ст. Ольга Миколаївна. – Погодили всі документи і взялися за роботу. Тут нам на допомогу одразу прийшло ТОВ «Земля і воля» зі своєю потужною технікою, людьми. Без них ми б не впоралися. Споруда в деяких місцях виявилася настільки міцною, що ледь техніка справлялася. Потім на території прибрали аварійні дерева, бо одне з них влітку вже завдало лиха, завалившись прямо на дах школи. Відремонтували покрівлю. Привели до ладу фасад будівель. Завезли десять причепів піску, розрівняли територію. Тепер на нашу лялечку любо глянути».

Незважаючи на мізерне державне фінансування, Ярославська ЗОШ не просто змінюється, а перевтілюється на очах. Ще на початку літа при об’їзді сільських закладів освіти виконавчий директор ТОВ «Земля і воля» Валентина Чернякова звернула увагу на жахливий вигляд шкільного спортивного залу. Мовляв, тут просто небезпечно займатися. Ці умови точно не для дітей. І пообіцяла, що вже першого вересня діти займатимуться в належному приміщенні.

«Річ у тім, що спортивний зал справді не відповідав нормам. Насамперед, через кахельну підлогу. Ми постійно щось підстилали, аби діти, не доведи Господи, не травмувалися, – пояснює Ольга Миколаївна. – Порадившись між собою та з батьками, вирішили під спортзал облаштувати іншу кімнату з підходящою підлогою, а тут зробити капітальний ремонт і відкрити методичний кабінет. Знову ж таки за спонсорські кошти "Землі і волі"».

Пані Смага із задоволенням демонструє затишну кімнату. В ініціативної жінки уже навіть інтер’єр вимальовується. Тож вона залюбки ділиться з нами своїми планами на майбутнє. Саме тут тепер відбуватимуться всі шкільні заходи і святкування.

Не може не радувати, що тутешня громада є надзвичайно дружньою і згуртованою, тож усі сільські справи вирішують спільно. Навіть коли постало питання, як розпорядитися грантом у десять тисяч умовних одиниць від ООН, на загальних зборах сільської громади було вирішено витратити кошти на реконструкцію вікон у школі.

«Школа, сільська рада, батьки – ми працюємо як одне ціле. Завжди є взаєморозуміння і підтримка, але одним нашим коштом такої колосальної роботи, як цьогоріч, ми б ніколи не зробили, – зауважує голова батьківського комітету Оксана Орленко. – Нам справді пощастило, що у нашому селі орендує землі таке відповідальне господарство, яке турбується про громаду, допомагає вирішувати проблеми і ніколи не відмовляє».

«Коли в селі є школа і відкривають садок, значить, село живе», – запевняють ярославці. Сімнадцять років у чималенькому населеному пункті не було дошкільного закладу. А 14 жовтня тут найочікуваніший день – для найменших сільських мешканців двері відкриє дитячий садок.

«Уже все готово. Не вистачає лише якихось дрібничок. Але ми вже вирішили зачекати 14 жовтня. Дня, коли святкуватимемо День села, – розповідає сільський голова Ганна Юхно. – Це буде найприємніша подія для ярославців. 110 тисяч гривень із сільського бюджету ми запланували на дошкільну установу. Цієї суми нам вистачить завдяки тому, що найбільш затратну частину роботи взяло на себе ТОВ «Земля і воля» – перекрили дах у будівлі. А це чимала площа, адже приміщення об’єднує шкільну їдальню і садок. Тож на покрівлю пішло близько сімдесяти тисяч гривень лише на матеріали. Бригада, яка працювала, також була надана господарством. Тепер, затамувавши подих, ми чекаємо, коли в садочку защебечуть дзвінкі голосочки вісімнадцяти малят. Саме на стільки розрахована наша установа. А ще незабаром на подвір’ї з’явиться дитячий майданчик від наших незмінних спонсорів».  

Тішить, що у Ярославці всі заклади працюють як одне ціле. Завжди є взаєморозуміння та взаємодопомога. І саме завдяки цьому в селі кипить робота. Така згуртованість громади і влади дає свої результати. Село розквітає, розвивається інфраструктура, а, відповідно, і молодь не втікає до міста, як це буває зазвичай, а обживається у рідному селі. У Ярославки є майбутнє!

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"