Гетьманська столиця святкує 350-річчя

23 серпня Гетьманська столиця Батурин відзначатиме цілих два ювілеї: 350 років з дня свого започаткування та 10 років з дня відкриття палацу Кирила Розумовського, який за цей відносно короткий час перетворився на культурно-мистецький осередок. Сьогодні там проходять презентації наукових видань, експонуються виставки робіт українських митців, проводяться різноманітні фестивалі.

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» – один із найпривабливіших туристичних об’єктів не тільки Чернігівщини, а й усієї України. До його складу входять 58 об'єктів культурної спадщини, п’ять із яких – національного значення. Площа охоронних зон становить 52 гектари. Дві пам’ятки розташовані за межами міста. За 8 кілометрів від Батурина біля села Пальчики Бахмацького району знаходиться могила видатного бджоляра Петра Прокоповича, а за 11 кілометрів у селі Вербівка – Батуринський Миколо-Крупицький монастир. До охоронних зон закладу належить і територія заміської резиденції гетьмана Івана Мазепи на Гончарівці.

Напередодні Дня незалежності України, а саме 23 серпня, в Гетьманській столиці в Батурині пройде грандіозний благодійний концерт «Viva Батурин» за участі відомих українських гуртів та виконавців, зокрема гурту «АНТИТІЛА», «ОТ VINTA», Христина Соловій. Ведучим вечору буде Сергій Притула. Захід розпочнеться о 19:00 на території палацово-паркового ансамблю гетьмана Кирила Розумовського. Також в цей день Батурин радо вітатиме всіх гостей міста, які зранку до пізнього вечора матимуть змогу оглянути унікальні пам’ятки до початку концерту, бо заповідник працюватиме у звичайному режимі, крім палацу.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"