Газетний день


 

З 24 лютого життя кожного українця змінилося. Війна вплинула на всі сфери діяльності. Напередодні Дня журналіста (6 червня) ми вирішили поспілкуватися з колегою – чудовим фотографом, чуйним наставником студентів, багаторічним редактором Ніжинської міської газети «Вісті» Валерієм Миколайовичем Кичком.

– Валерію Миколайовичу, не секрет, що найважче було відновлювати роботу саме друкованим виданням. Як довго для вашого часопису тривала вимушена перерва?

– На жаль, з 24 лютого газета не виходила, перший номер надрукували тільки 19 травня. Працювали виключно в онлайн-режимі, створили Telegram-канал, аудиторія онлайн-ресурсів суттєво збільшилася.

– Чи зіткнулися Ви з якимись проблемами під час поновлення випуску газети?

– Так, є проблеми з логістикою. Доставка газети з друкарні до Ніжина і в мирний час була непростою справою, а зараз це взагалі жах. Чекаємо зранку, а може приїхати після обіду. Так і працюємо.

– Які теми нині цікавлять людей? Про що читачі хочуть довідатися з газети?

– Пишемо про життя міста, про переселенців. Даємо новини з усієї України. Складно писати, адже не всі теми зараз можна висвітлювати, знімати. Читачі чекають гарних новин, цікавих розповідей, і ми, як завжди, працюємо для них.

– Важко було починати роботу після тривалої перерви?

– Важкувато, проте ми справилися. Зібрали нараду, обговорили теми, про щось посперечались, окреслили приблизний план роботи на два місяці. Коли надрукували перший номер газети, зрозуміли, що треба рухатися далі. На жаль, вимушені були зменшити обсяг газети, але це тимчасово.

– А з чим пов’язане скорочення накладу?

– Прикро, але значно виросли послуги поліграфії. Це боляче б’є по бюджету редакції.

– Хтось намагався вам підставити плече? Можливо, міська рада?

– Нас підтримали європейські донори, Спілка журналістів. Ми виграли грант, завдяки чому виходимо друком. Сподіваємося, що всі проблеми тимчасові.

– А про який грант іде мова?

– Це грант Української Асоціації Медіа Бізнесу, направлений на підтримку регіональних ЗМІ під час воєнного стану.

– Можливо, Ви щось хотіли би побажати чи сказати читачам?

– Головне – миру! Не опускаємо руки, боремося до Перемоги! Вона обов’язково скоро настане. Слава Україні!

 

Розмову записав Дмитро ПИЛИПЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"