Еволюція головної ялинки Чернігівщини


 

Новий рік – традиційно сімейне свято, головним атрибутом якого є ялинка. Цих новорічних красунь наряджають не лише у будинках, школах, садках, а й на головних площах міст, містечок і сіл. Щороку в Чернігові на головній площі міста встановлюють найголовнішу зелену красуню області. А сфотографуватися з нею вже є традицією багатьох родин. Фото з ялинкою на площі – такий собі «must have» новорічних свят. Тому прикрашене дерево щороку збирає біля себе чимало чернігівців і гостей міста. З роками воно гарнішає, видозмінюється і осучаснюється. Тож давайте згадаємо, як змінювалась із роками головна ялинка Чернігова і локації навколо неї.

 

Цікаво, що традиція прикрашати ялинку до зимових свят існує в абсолютно різних куточках планети. Наразі існує безліч теорій походження традиції прикрашати ялинку на зимові свята, тому історія виникнення цього ритуалу вельми заплутана і незрозуміла. До речі, новорічною ялинка вважається саме в країнах колишнього соцтабору, а в усьому світі вона – різдвяна.

Утвердити ялинку як символ зимових свят жителям ще тоді Російської імперії намагався Петро I. Він привіз ялинку зі своєї першої подорожі до Європи в кінці ХVII століття. Тоді 20 грудня 1699 року своїм указом він ввів нове свято: Новий рік з першого вересня перенесли на перше січня, але тоді закріпити любов до цього свята у населення не вдалося. Та з часом новий рік з ялинкою все ж таки почали святкувати в нашій крані. У 20-х роках ХХ століття, в колишньому Радянському Союзі, до якого входила й Україна, Різдво, як і всі церковні свята, святкувати було заборонено. У немилість потрапила і святкова зимова ялина, а Дід Мороз прирівнювався до ворога народу. Але вже в 30-х роках її реабілітували, і відтоді святкувати Новий рік було заведено з прикрашеною ялинкою. А вихідним днем 1 січня в країнах Радянського Союзу вперше стало у 1947-му році.

Новорічна ялинка, без перебільшень, дарувала казку і відчуття дива в холодні темні дні не тільки дітям, а й дорослим. Тоді ялинкова мода була простою – її прикрашали іграшками, зробленими власноруч, горіхами, шматочками цукру або підручними матеріалами, що відбивали суть часу. Воєнні ялинкові прикраси – це собачки-санітари, пістолети, парашутисти. Пізніше радянська ідеологія доклала руку і до ялинкової моди. На новорічних красунях почали з'являтися червоноармійці, прапори, піонери, зірки. У 50-ті роки ялинкові прикраси збагатилися цілими наборами казкових персонажів: богатирями, золотими рибками, русалками, зайчиками, хатинками. Багато різноманітних скляних овочів і фруктів з’явилося, навіть іграшкова кукурудза. А в 60-ті, в епоху космонавтики – супутники, космонавти, авіатори, ракети.

Уже в 90-ті роки поширеними стали іграшки у формі куль із різноманітним зображеннями. З тих пір ми почали прикрашати своїх новорічних красунь на європейський манер.

 

Від живої до штучної

 

Разом зі зміною прикрас змінювалася і головна ялинка Чернігова: її вигляд, розваги біля неї та святкові атрибути. До 2011 року всі головні ялинки у Чернігові були живими: спочатку дерева, потім гілки.

З самого початку на площі ставили традиційні ялини. Їх зрубували, а потім установлювали в місті. Та десь в середині 60-х років минулого століття був змайстрований спеціальний металевий каркас, і тоді головну ялинку почали «збирати» з живих гілок та верхівки-дерева. Для гарного оформлення тодішньої святкової ялинки потрібно було зрубати не один десяток дерев. Та й встановлювати таку красуню потрібно було 4-5 днів. Адже потрібно було міцно прикріпити гілки на конструкції. Висота тієї каркасно-живої ялинки у зібраному вигляді сягала 16 метрів. Вище не можна було, бо сам металевий каркас був заввишки 11 метрів, і якщо ялинку-верхівку вирубували вищу за 4-5 метрів, він просто міг завалитися. Прикрашали у ті роки ялинку саморобні іграшки, виготовлені дітьми у чернігівських школах, та гірляндами. Головна умова – аби вони були не надто важкі, адже важку іграшку важко закріпити на окремих гілках.

Один із атракціонів новорічного містечка в Чернігові 1970-90-х рр.

 

Першу штучну ялинку в Чернігові встановили лише в 2011 році. Її висота складала 18 метрів. Новорічна красуня обійшлася тоді місту в 350 тисяч гривень. Відтоді ми її щороку бачимо на Красній площі, змінюються лише прикраси. Адже ще жодного разу за ці 11 років стилістично ялика не повторювалася, як, власне, і атракціони біля неї. Кожного року додавалися якісь нові локації та ідеї, нові фестивалі та ілюмінація. А декілька років тому наша чернігівська ялинка навіть була в п’ятірці найгарніших ялинок України.

Ялинка у 1970-тих роках

 

Новий рік позаду, Різдво і Меланки вже поруч, а святкова ялинка на центральній площі Чернігова навіть в умовах світової пандемії сяє, як і в попередні роки. Цьогоріч не було звичних нам масштабних новорічних гулянь біля ялинки з фотозонами, фаст-фудами, новорічними ярмарками та атракціонами. Проте це аж ніяк не завадило святу і не зменшило кількості людей, які прийшли сфотографуватися з ялинкою 2020-21 року. До того ж прикрашена вона була зовсім по-іншому, ніж минулорічна.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"