Епоха рідного краю як під мікроскопом у Юрія Плаксюка

 

        Він родом з Хмельниччини, але й Чернігівщина для нього рідна: дружина з Новгород-Сіверського району,    сам багато зробив для розвитку місцевого телерадіомовлення, коли працював у Національній раді з питань телебачення й радіомовлення та Держтелерадіо. Тож і презентацію двотомного літературно-художнього видання «Все в минулому» побажав провести саме в Чернігові,  в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка. Тут одержав і першу літературну нагороду: Міжнародну літературну премію ім. Миколи Гоголя «Тріумф».  Вручив високу відзнаку президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України Сергій Дзюба, котрий і презентацію вів.

         Великою титанічною художньою працею назвав Сергій Вікторович двотомник Юрія Плаксюка, в якому художньо-документальним словом відображене життя кількох родин в надзвичайно важкі роки ХХ століття. Так автор передав наступним поколінням  правдиву, не вражену політичною доцільністю,  історію свого рідного  краю, в якій, як у дзеркалі, -  історія всієї України.

         Однокурсник Юрія Олександровича, відомий в області журналіст і поет Микола Будлянський теж  назвав ці книги  геніальною працею, і  творилася вона настільки відповідально, що,   ніби під мікроскопом, досліджувалася та складна епоха із складними людськими долями.  Мовляв, Юрій, видно, довго збирав і носив у собі ту творчість, поки вона дозрівала, щоб  вибухнути таким серйозним й літературно-привабливим виданням.

         Найкращими якостями характеризував Юрія Плаксюка давній друг і колишній колега Леонід Мельник, котрий тривалий час працював у Чернігові  представником  Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Тоді   в області було ліцензовано 48 радіотелекомпаній. Сприяв цьому, звісно, Юрій Плаксюк.

         Учасники презентації послухали в аудіо записі дві пісні Олександра Злотника («Дзвонар» і «Козацька душа»), написані на слова Юрія Плаксюка. Тобто, він ще й геніальний поет-пісняр.

         На презентації книг було багато молоді, зокрема й студентів – майбутніх вчителів історії й літератури. Адже для них є що почерпнути у двотомнику: перша книга – більш художня, а друга  написана здебільшого з використанням архівних документів.

         Автор «Все в минулому» Юрій Плаксюк та  інші письменники, котрі були на  презентації,  подарували обласній бібліотеці свої нові книжки. 

     

                                                                             Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"