Ефект від земельного аукціону: 25 тисяч гривень з кожного гектара!


 

У Талалаївській громаді, що на Прилуччині, в результаті земельного аукціону переможець платитиме до бюджету громади понад 25 тисяч гривень з одного гектара впродовж семи років. Депутат Чернігівської обласної ради та місцевий аграрій Володимир Лукаш оприлюднив результати аукціону, оцінивши земельні торги як один із найефективніших способів наповнення місцевого бюджету.

 

За словами Володимира Лукаша, це вже другий аукціон із продажу права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення в громаді. Цього разу на торгах розігрували ділянку площею 17,7038 гектара. Перший аукціон відбувся у березні 2023-го року.

«Якщо порівняти із першими торгами, то ці – ще успішніші, – каже аграрій. – По-перше, зросла кількість учасників аукціону з восьми до одинадцяти. Отже, незважаючи на воєнний стан у країні, є аграрії, що бажають працювати на землі і сплачувати достойну орендну плату. По-друге, торги показали, що аграрії готові платити серйозні кошти за оренду».

Як приклад ефективності аукціонів Володимир Лукаш пояснює: якщо без проведення аукціону передати земельну ділянку в оренду, то, згідно з законодавством, орендар платить за оренду 12% від вартості земельної ділянки. У цьому випадку – 3 300 гривень за один гектар. Якщо цю суму помножити на 17,7 га (площа земельної ділянки), то виходить, що за рік від оренди цієї ділянки землі селищна рада отримає у свою казну 58 410 гривень.

 

Що ж показали торги?

 

Чотири підприємства-учасники торгів готові були платити понад 400 тисяч гривень щорічної орендної плати. Перемогу здобуло мале приватне підприємство «Дніпро», яке запропонувало найбільшу суму – 450 тисяч 600 гривень. Таким чином, оренда одного гектару оренди землі вартує не 3 300 гривень, як у випадку з передачею під 12% річних, а 25 тисяч 457 гривень. У результаті торгів бюджет селищної ради впродовж семи років щороку отримуватиме в рази більшу суму.

Третій раунд - результати торгів

 

«Проведення земельних аукціонів – це один із дієвих методів наповнення місцевого бюджету, за рахунок якого утримується медицина, освіта, з цих коштів можна ремонтувати дороги й ефективно допомагати армії», – впевнений депутат Чернігівської обласної ради.

На його думку, по закінченню терміну договорів оренди, комунальні землі треба виставляти на аукціон, а не автоматично продовжувати під 12 відсотків. Це дозволить суттєво наповнити місцеві бюджети.

До речі, мале підприємство «Дніпро» зареєстроване у селі Южне Прилуцького району, керівником організації є Пащенко Іван Миколайович.

За словами Володимира Лукаша, у 2011 році «Дніпро» орендувало на території громади 300 гектарів землі по 300 гривень за один гектар. Як бачимо, аукціони дають результат!

 

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"