Два Юрії повернулися в рідну школу … навічно

На приміщення Ярославської загальноосвітньої школи у День пам’яті і примирення встановили меморіальну дошку з іменами випускників Юрія Коваля і Юрія Хуторного, що загинули в зоні АТО.

На урочистій церемонії сільський голова Галина Юхно сказала слово про земляків-героїв. Вони майже ровесники (1980 і 1981 р.н.), обидва відслужили строкову службу (один в Дзержинську, інший – в   Севастополі), коли на сході України нависла загроза агресії, в числі перших (березень 2014 р.) повернулися в армії. Юрій Коваль загинув 26 липня 2014 року, врятувавши своїм життям кількох побратимів. На початку вересня помер від тяжких ран Юрій Хуторний. Поховані бійці на кладовищі рідного села.

Голова Бобровицької райдержадміністрації Микола Супрун, що взяв участь у церемонії відкриття пам’ятної дошки, схилив голову перед рідними, вчителями, дякуючи їм, що виростили і виховали таких героїв, які більше за власне життя любили Вітчизну.

З щирою гордістю говорила про колишніх випускників директор школи Ольга Смага, а  вчительці Тетяні Дубині й досі не віриться, що двох Юріїв,  її учнів, немає в живих.  Вони були звичайними хлопчаками, після школи вивчилися на електорогазозварювальника,  працювали. Але над країною нависла загроза і прості сільські хлопці поклали своє життя, щоб зупинити страшну біду.

Тепер їх славили всім селом, сльозами обливався син Юрія Коваля - Максим. Йому і батьку іншого Юрія – Миколі Івановичу Хуторному – громада доручила зняти простирадло з пам’ятної дошки.

Всі  рідні й друзі воїнів горювали від безповоротної втрати і дякували односельцями за таке увіковічення пам’яті їхніх героїв. А що вони справді Герої, стверджували малі і юні їхні земляки, які тепер гордяться, що народились і ростуть у Ярославці та  вчаться у школі, де колись жили і вчилися два Юрії.

З помітною скорботою на обличчях стояли біля рідної школи кілька учасників АТО, що недавно повернулися в Ярославку. Вони то найкраще знають, що зараз відбувається а Донецькій і Луганській областях. А от чи доведеться  туди повертатися, напевно,  і їм не відомо достеменно.

Поіменно згадали в Ярославці всіх загиблих в зоні АТО бійців з Бобровицького району, а також благали Господа, щоб захистив усіх українських бійців від воєнного лиха, і щоб якнайшвидше припинилася та неоголошена війна на сході країни.

Освятив меморіальну дошку і відправив молебень за убієнними настоятель місцевого храму отець Анатолій. А в зверненні до прихожан він зазначив, що земляки-воїни пішли не воювати, а боронити рідних, знайомих, просто громадян України, нашу землю від зазіхань чужинців. Вони загинули за це, заслуживши вічну пам'ять.

В День Перемоги, 9 Травня, відкрили меморіальну дошку і на Марковецькій школі з іменами теж двох  загиблих випускників у тій клятій  зоні АТО. Вони теж покояться на кладовищі рідного села.

          

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"