Два музеї під одним дахом ліцею

Мало яка школа може похвалитися своїм музеєм, а от Чернігівський ліцей №15 має аж два власні музеї. Один присвячений історії самого навчального закладу та здобуткам його вчителів і учнів. Інший – військово-історичний, який висвітлює страшні події військових конфліктів, у яких в різні часи брали участь чернігівці. В цьому році музей історії школи отримав звання зразкового, тепер вчителі прагнуть, аби й історичний музей отримав таке звання. Адже він того вартий.

Усі люди живуть своєю історією, історією рідного краю, історією своєї сім'ї, історією своєї Батьківщини. Військово-історичний музей 15 ліцею пройшов багаторічний шлях розвитку і створювався поетапно. Спочатку була невелика експозиція, присвячена Великій Вітчизняній війні. Експонати для неї збирали всі. Як учні, так і вчителі. Багато чого купувалося на базарі.

Сьогодні в музеї декілька окремих експозицій,  присвячених героям Великої Вітчизняної війни, героям -«афганцям», «Небесній сотні» та воїнам АТО.

Уламки снарядів, куль, зразки амуніцій, фото, документи, портрети Героїв, ордени, листи – все це протягом довгих років збирали і продовжують збирати вчителі й учні ліцею для свого музею. Тут вже налічується більше півтисячі експонатів.

Найбільша експозиція нинішньої війни

Вона присвячена новітній військовій історії України, а саме подіям на Майдані та війні на сході нашої країни. Тут розміщені фотографії загиблих героїв, активістів Майдану та  снаряди із зони АТО. Всі експонати привезли колишні учні ліцею, які зараз захищають нашу державу.

«Всі предмети, які до нас потрапляють із зони АТО, перевіряє сапер, – запевняє завідувач музею, вчитель історії Юля Васильцова. – Неперевірені об’єкти ми не заносимо до ліцею».

Різноманітність бойових снарядів вражає: є й такі, які ледь вміщуються в саме приміщення. За два роки неоголошеної війни на Донбасі в музеї збільшується експозиція вже сьогоднішнього протистояння. Наразі вона є найбільшою в цьому музейному приміщенні.

Музей прагне стати «зразковим»

Звання «зразкового музею» дає підстави на рівні області і держави отримувати фінансову допомогу на розвиток музею. Все, що зараз тут є, придбано за рахунок школи і громадських організацій.

«Зараз ми збираємо всі документи, щоб подати їх на отримання звання зразкового музею, – каже пані Юля. – Це дуже розвантажить кафедру історії, до якої прикріплений музей. До того ж, я вважаю, що наш музей покликаний приймати гостей із-за куліс, він створений на концепції національного патріотичного виховання наших дітей. Та для того, щоб це реалізувати в повному обсязі, ми маємо представити його на державному рівні. Для цього подається вся документація: положення, акт обстеження, паспорт, кількість експонатів, кількість відвідувачів, записи у книзі відгуків, кількість екскурсій. Тобто треба показати, що цей музей працює. Зразковий музей – це лице школи на державному рівні, візитівка, і кожна школа прагне такого визнання».

Відвідати може кожен

«Дуже часто протягом літа під час роботи пришкільного табору до нас приводили діток зі шкіл, приходять ветерани = як Великої Вітчизняної, так і Афганістану,  АТО, – розповідає завідувачка. – Дуже приємно, що ветерани  радіють, бо про них  не забувають, їхні подвиги пам’ятають. Ми дуже часто проводимо тут уроки історії. Взагалі, відвідати наш музей можуть всі бажаючі щопонеділка. Тільки заздалегідь треба домовитися, зателефонувавши до канцелярії».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"