ДП «Чернігівторф» отримав індульгенцію до кінця року

У Чернігові завершився трудовий арбітраж, який розглядав колективний трудовий спір між керівництвом ДП «Чернігівторф» та працівниками Смолинської дільниці з видобутку торфу. По завершенню більше ніж тритижневого розгляду справи арбітри повністю підтримали вимоги найманих працівників. Попри палки в колеса, які намагалися вставляти з високих кабінетів на Печерських пагорбах, та розмови міністерських чиновників про неможливість передачі торф’яних заводів у комунальну власність, було визначено протилежне – право корпоратизації заводу. Більше того, трудовий арбітраж указав на неприпустимість подальшої приватизації стратегічних для держави підприємств, якими є торфовидобувні заводи Чернігівщини.

У дестабілізації винне профільне міністерство

Колективний трудовий спір, зареєстрований Національною службою посередництва та примирення, тривав 22 дні. Сторону найманих працівників Смолинської дільниці з видобутку торфу представляли голова профкому Валентина Огієнко та начальник дільниці Андрій Страхов, інтереси держпідприємства «Чернігівторф» представляли два антагоністи у боротьбі за директорське крісло «Чернігівторфу» – тимчасово виконуючий обов’язки директора Юрій Бондаренко й оголошений переможцем конкурсу на заміщення вакантної посади директора, проведеного Міністерством енергетики та вугільної промисловості України, Володимир Потапенко. Останній на засідання трудового арбітражу жодного разу так і не з’явився. Окрім міністерського призначенця, засідання проігнорували і представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості. В профільному міністерстві не вважають за потрібне вести будь-який діалог з трудовими арбітрами. Звідти не прислали жодного документа.

Стосовно міністерського призначенця, то на запит трудового арбітражу Міністерство енергетики та вугільної промисловості не надало інформації щодо офіційних умов, матеріалів, протоколів та доказів про проведення конкурсу. Відтак трудовий арбітраж звинуватив міністерство у дестабілізації роботи державного підприємства «Чернігівторф». В арбітрів сформувалась позиція, що саме подвійна підпорядкованість і підзвітність – ДК «Укрторф» та уповноваженому органу управління в тому числі – призвела до того, що впродовж останніх десяти років змінилося понад двадцять керівників підприємства.

«При попередньому керівництві Міністерства роботу ДП «Чернігівторф» у 2015 році було паралізовано, обсяг виробництва та реалізації продукції був вкрай низьким, – зауважив голова трудового арбітражу Олександр Кухарук. – Це зіграло ключову роль у нестабільній роботі підприємства, виникненні заборгованості з виплати заробітної плати, та призвело до соціального конфлікту».

Присутній на засіданні представник ДК «Укрторф», радник генерального директора концерну Юрій Герасименко відповів тим, що концерн давно втратив будь-які важелі впливу, а його дії носять здебільшого рекомендаційний характер. Таким чином, представник державного концерну визнав, що «Укрторф» є, де-факто, прокладкою між міністерством та державними торфовидобувними підприємствами.

Право на корпоратизацію

Трудові арбітри вказали і на грубі порушення під час проведення конкурсу на посаду директора ДП «Чернігівторф».

«Статутні документи ДП «Чернігівторф» та ДК «Укрторф» передбачають виключне призначення керівника підприємства за поданням керівництва ДК «Укрторф», – пояснив Олександр Кухарук. – Ми вбачаємо грубі порушення в організації та проведенні конкурсу, їх протиріччя статутним документам та порядку проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки. Слід врахувати те, що трудовий колектив занепокоєний непрозорим, фактично закритим проведенням конкурсу Міністерством енергетики та вугільної промисловості України на заміщення вакантної посади керівника ДП «Чернігівторф» без врахування позицій трудового колективу».

Представники трудового колективу погодилися на поетапне погашення заборгованості з виплати заробітної плати найманим працівникам лише за умови призначення виконуючого обов’язки ДП «Чернігівторф» Юрія Бондаренка постійним керівником підприємства. За словами представників, обумовлену пропозицію підтримує абсолютна більшість працюючих.

Заслухавши всі сторони, трудовий арбітраж доручив керівництву «Чернігівторфу» здійснити поетапне погашення заборгованості з виплати заробітної плати найманим працівникам із відповідним нарахуванням та виплатою компенсації втрати частини заробітної плати.

Арбітраж постановив керівництву ДК «Укрторф» здійснити подання до профільного міністерства про призначення Юрія Бондаренка на посаду директора державного підприємства «Чернігівторф». А з метою збереження досягнутого соціального консенсусу Міністерству енергетики та вугільної промисловості України призначити Юрія Бондаренка на посаду директора державного підприємства «Чернігівторф». Окрім того, арбітраж рекомендував міністерству розглянути доцільність корпоратизації державного підприємства «Чернігівторф» в установленому законодавством порядку, фактично визнавши право підприємства на перехід у комунальну власність, яке раніше у міністерстві заперечували.

Загалом же арбітраж підтримав позицію місцевих органів влади Чернігівщини, які вважають доцільним проведення корпоратизації ДП «Чернігівторф» з подальшою передачею в комунальну власність. На думку трудових арбітрів, це цілком відповідає задекларованій стратегії Уряду і забезпечить стабільну енергонезалежність регіону. Більше того, трудовий арбітраж указав на неприпустимість подальшої приватизації стратегічних для держави підприємств.

Працівники Смолинської дільниці з видобутку торфу рішенням трудового арбітражу цілком задоволені. Кажуть, це рішення дасть можливість заводу спокійно працювати до кінця року. Таким чином, формальним керівником ДП «Чернігівторф» залишається підтриманий трудовими колективами Ірванцівського та Смолинського торфобрикетних заводів Юрій Бондаренко. Наступним етапом боротьби заводчан буде боротьба за корпоратизацію ДП «Чернігівторф» та виключення торф’яних заводів із приватизаційних списків Уряду.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

 

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"