Для правильно поставленого завдання – ресурси знайдуться

 

Таку народну мудрість давно освоїв колектив Центру надання соціальних послуг Бобровицької міської ради на чолі з директором Михайлом Дєдком. Вперше серйозно перевірили її на ефективність на початку повномасштабного вторгнення сусідів-окупантів на територію України. У перші дні потрапили під цю навалу й кілька населених пунктів Бобровицької громади. Та й до самого центру були паралізовані на певний час шляхи доставки продуктів, медикаментів, вкрай важливих побутово-промислових товарів та будівельних матеріалів. Ці труднощі лягли передусім на одиноких людей похилого віку, інвалідів, малозабезпечених. Більше півтисячі людей цих категорій перебувають під опікою 46-ти соціальних працівників. Нікуди не поділися ці люди і у воєнний час, ускладнилося лише надання допомоги, добавилося ще продуктове та інше матеріальне забезпечення. Заодно побільшало й споживачів такої допомоги – за лічені дні приїхали в громаду три сотні внутрішньо переміщених осіб.

– Забезпечити приїжджих харчами, одягом, предметами гігієни, постільною білизною допоміг Червоний Хрест, – розповів директор центру Михайло Дєдок. – Добрі люди допомогли спеціальним транспортом, яким забирали благодійну допомогу здалеку – першою відгукнулася родина Михайла Ворвинця. Цю допомогу одержували й родини загиблих воїнів. Але забрати все виділене на папері не змогли, інші споживачі кинулися перехопити. На виручку нам прийшли місцеві благодійники, допомогли й з пошуком житла, для працездатних знайшлася робота в товаристві «Земля і воля», в деяких інших невеликих трудових колективах.

Зважаючи на те, що в громаді дуже активно почали працювати на допомогу Збройним Силам України, Центр надання соціальних послуг переключився на залучення допомоги своїм підопічним з різних благодійних організацій як з неокупованої України, так і зарубіжжя. На пульсі цієї роботи – заступниця директора Центру Людмила Пінчук. Одним із перших серед благодійних організацій відгукнувся міжнародний «Добробут». Підключили для допомоги внутрішньо переміщеним Ніжинську районну організацію Червоного Хреста, яка доставила засоби гігієни і «брендові» солодкі напої.

Швидко налагодили благодійну співпрацю з організацію «Рокида», яка забезпечила багатьох нужденних теплим одягом, взуттям, господарськими товарами. Представники її були приємно вражені, коли побачили, як літні жіночки з гурту «Пісенне джерело» (керівник Надія Сергіївна Дезера) старанно розрізали тканину на смужки, роблячи заготовки для в’язання маскувальних сіток. Ці заготовки вони передавали молодшим майстриням. Цей жіночий гурт, створений при Центрі надання соціальних послуг, готує пісенні програми, котрими радують і свої серця, і серця однолітків, та й молодших любителів українських пісень. Але й руками вміють працювати на допомогу Української армії.

– Наш старанний, працьовитий колектив помітили й благодійники з Німеччини, – хвалиться директор центру. – Зараз вони готують для наших підопічних цінний подарунок – соціальне таксі. Вони виділили для нашого центру новенький автобус, який переобладнують під потреби літніх людей, зокрема й з числа тих, хто пересувається на колясках. Для них є великою проблемою, скажімо, добратися до лікарні чи інших установ Бобровиці. У соціальному таксі німецькі благодійники облаштовують три місця для пасажирів із колясками. Передбачені зручні сидіння для інших спеціальних пасажирів. Це таксі буде їздити по населених пунктах громади при потребі наших підопічних, причому, довізши їх у Бобровицю, чекатимуть, коли везти назад. Такою персональною послугою ветеран може скористатися двічі на місяць.

Зарубіжна благодійна «Рокада» допомогла Центру забезпечити 21 самотню літню родину дровами по чотири кубометри для опалення житла. З доставкою по дворах допомогли добрі люди.

Неоціниму допомогу надали працівники Центру тим пенсіонерам, які мають хронічні хвороби, інвалідність, одиноким матерям, що виховують дітей до 18 років, іншим дуже нужденним: допомогли їм оформити грошову допомогу від ООН – 700 жителів громади її отримали. До речі, потребу в цій допомозі ретельно й прискіпливо перевіряли представники ООН.

Співпрацює з Центром надання соціальної допомоги керівник регіональної команди з питань невідкладної грошової допомоги Ганна Семешко, допомагає людям в організації заходів щодо отримання мешканцями громади грошової допомоги від міжнародних організацій.

Продуктивно працює Центр з питань реабілітації дітей та дорослих інвалідів. Допомагає в цьому Християнська місія милосердя та духовного відродження з Чернігова, яку очолює Петро Павлович Бевз. Місія забезпечує інвалідів колясками, візками, ходунцями, милицями, повзунками, спеціальними матрацами тощо.

На особливому забезпеченні перебувають діти родин зі складними життєвими обставинами, в тому числі з неблагополучних родин чи з інвалідністю. На обліку в Центрі – 435 таких родин. Добавилося клопотів соціальним працівникам після того, як усі діти громади одержали статус постраждалих від війни. Відразу ж добавилося забезпечення діток усім необхідним, що часто складніше виконати, ніж провідувати одиноких, надаючи їм необхідну допомогу по домашньому господарству, доставку продуктів з магазину. Але колектив Центру, що наловчився надавати підопічним допомогу в найскладніших ситуаціях, не опускає рук не перед найважчими викликами. Бо в їхній роботі головне – вчасно прийти на допомогу людині, передусім тій, яка вкрай потребує сторонньої допомоги. Ніяких перепон на шляху надання такої допомоги не існує для самоорганізованого колективу, бойове ядро котрого – 46 соціальних працівників, які працюють в кожному старостинському окрузі Бобровицької ОТГ. Найбільше (8) – у Бобровиці, по 4 – у Кобижчі і Браниці і т.д. Працюють під неофіційним лозунгом: «Війна не війна, а головне – людина». За бюджет громади соціальних працівників поступово пересаджують на велосипеди, і недавно закупили 10 одиниць двоколісного транспорту.

 

Григорій ЗАГРЕБЛЯ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"