Для ніжинських вулиць хочуть придбати… пилосос

У Ніжинській мерії активно заговорили про чистоту міста. Річ у тім, що двірників у райцентрі дуже мало і вони не в змозі впоратися з усією роботою, яка звалилася на їхні плечі. Деякі з них просто не витримують такого навантаження і звільняються, інші скаржаться, мовляв, роботи вистачає і на тротуарах, та на узбіччях доріг. Тим паче, що пісок, який розкидали взимку на вулицях міста, борючись з ожеледицею, просто нереально прибрати за допомогою мітли та лопати. І ось під час засідання бюджетної комісії прозвучала думка, що треба придбати автомобіль-«пилосос», який допоможе навести порядок у місті і тим самим порадує жителів та гостей Ніжина.

«Під час затяжної зими комунальники розкидали у місті 1800 тонн піску і 140 тонн солі, аби уникнути неприємних наслідків на дорогах і тротуарах, – розповідає заступник міського голови з питань будівництва та ЖКГ Олександр Мороз. – З приходом весни сніг розтанув, а піщано-сольова суміш лишилася на своїх місцях. Почали прибирати і зрозуміли, що за допомогою віника і лопати далеко не зайдемо. Тим більше, що в нас усього 12 двірників, які дбають про чистоту доріг та тротуарів, а раніше (для порівняння) їх було 43! Та й фінансування у минулих роках складало п’ять мільйонів, а нині – трохи більше мільйона. А місто, вибачте, не зменшилося... Та й культура наша, на жаль, не покращилася. Тож без сучасної техніки про якість прибирання годі й говорити. Ми, до речі, нещодавно спробували скористатися «пилососом»-автомобілем, який є у Вертіївці. Він придбаний на державні кошти для прибирання автомагістралі Київ – Москва. Прикро, але нам не підійшов цей агрегат, бо у місті є бордюри, до яких спецобладнання не пристосоване».

Перебравши всі варіанти, таки вдалося знайти ту техніку, яка потрібна місту. За словами Олександра Сергійовича, коштує вона 55 тисяч євро. Автомобіль укомплектований спецобладнанням, що дає змогу ретельним чином очищати дорогу й одночасно її зволожувати. За один виїзд така машина може прибрати вісімнадцять кілометрів дорожнього полотна. Використовувати її можна і в зимовий період для підмітання тротуарів. З пропозицією про вкрай важливу «обновку» для міста заступник міського голови звернувся до депутатської бюджетної комісії.

«Депутати сказали, що вивчатимуть це питання і розглядатимуть його при перегляді бюджету на друге півріччя. Я думаю, що вони таки з розумінням поставляться до запропонованого. Є досвід інших міст, наприклад, Вінниці, Прилук, де такі машини є правою рукою комунальних служб міста. І завдяки їм люди все менше скаржаться і нарікають на роботу двірників. Якщо така техніка з’явиться у Ніжині, то місто прибиратиметься вчасно і якісно, – це я можу обіцяти», – наголосив пан Мороз.

Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"