Державний нотаріус – на вагу золота

Жителі Ріпок скаржаться: аби скористатися послугами державного нотаріуса, їм доводиться їхати до Чернігова і займати чергу з ночі. В іншому випадку потрапити на прийом неможливо.

До редакції «Чернігівщини» звернувся житель селища Ріпки Олександр Котов. Скаржиться, що навіть приїзд до обласного центру не гарантує, що потрапиш до нотаріуса. Адчже чергу, буває,  займають з ночі.

«В нашому райцентрі немає свого державного нотаріуса, ми прикріплені до першої державної нотаріальної контори Чернігова, що на вулиці Шевченка, 118, – розповідає пан Олександр. – Приймають чотири нотаріуси. Один з них займається виключно Ріпкинським районом, але тільки в понеділок. У всі інші дні жителів нашого району не приймають.  Минулого понеділка приїхав туди приблизно о 7.30 ранку, і вже був 24-им у черзі. Чекав до обіду, за цей час нотаріус прийняв лише сімох відвідувачів. Так я і не потрапив до нього. Звертався в інші державні нотаріальні контори, але всі вони відправляють сюди. Звичайно, можна скористатися послугами приватних нотаріальних контор, але це значно дорожче, ніж у державних. Тож через черги  потрапити до нотаріуса навряд чи вдасться.  Хіба що доведеться ночувати під дверима контори».

У головному управлінні юстиції в Чернігівській області знають про проблему і намагаються якось її вирішити. Та оскільки державних нотаріусів катастрофічно не вистачає і на плечі кожного лягає значний обсяг роботи, то й їх можна зрозуміти.

«Завідувач Ріпкинської державної нотаріальної контори звільнилася, тому її обов’язки переклали на завідувача першої нотаріальної контори, – розповідає начальник відділу з питань нотаріату головного управління юстиції в Чернігівській області Оксана Железняк. – Дійсно, поки що прийом жителів Ріпок здійснюється тільки по понеділках, але вже найближчим часом прийматимуть ще й по вівторках і четвергах. Намагаємося робити все, щоб черг не було. Останнім часом багато людей почали звертатися з приводу оформлення спадкового права на паї, які раніше не оформляли».

Наразі в нашій області не вистачає державних нотаріусів. У Срібнянському, Талалаївському, Куликівському, Ріпкинському, Ніжинському та Новгород-Сіверському районах ці посади вакантні. Багато державних нотаріусів звільняються і переходять на приватну практику.

«Проблема з державними нотаріусами  існує не тільки на Чернігівщині, а й по всій Україні, – продовжує Оксана Олександрівна. – Аби стати державним нотаріусом, людина повинна мати 6 років юридичного стажу і 3 роки стажу на посаді помічника приватного нотаріуса або спеціаліста державної нотаріальної контори. Багато державних нотаріусів звільняються і переходять у приватну практику. І я їх не засуджую, вони мають на це повне право. До того ж, оплата їхньої праці зовсім інша, ніж на посаді державного нотаріуса».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"