Депутати хочуть обмежити доступ до публічної інформації

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що обмежує доступ до публічної інформації. Документ розроблений чотирма народними депутатами фракцій “Батьківщина” та Партії регіонів. Він посилює норми чинного закону “Про доступ до публічної інформації”, пише “КоммерсантЪ-Україна”.

Автори пропонують визнати конфіденційними  будь-які  дані про фізосіб і дозволити оприлюднити їх тільки з дозволу громадян.

“Якщо людина не хоче вказувати , одружена вона чи ні, де вона живе і скільки у неї дітей, вона має на це право. У людей треба питати, перш ніж оприлюднювати їхні особисті дані. Людина повинна сама вирішувати, яку інформацію про себе вона надає”, – заявив виданню один з авторів законопроекту народний депутат Олег Парасків (Партія регіонів).

Документ також забороняє громадянам особисто робити копії державних документів, дозволяє чиновникам не відповідати на інформаційний запит, якщо в ньому немає зворотної поштової адреси, і зобов’язує громадян оплачувати надання інформації, якщо відповідь займає більше десяти сторінок.

Чинний закон “Про доступ до публічної інформації” був прийнятий на початку 2011 року. Він забезпечує громадянам доступ до даних, що стосуються діяльності державних органів, структур місцевого самоврядування та бюджетних організацій.

Запропоновані зміни забороняють чиновникам спілкуватися з громадянами без інформаційного запиту, а також позбавляють заявників права особисто робити фотографії, ксерокопії та цифрові копії державних документів.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"