ДАІ відновить практику «листів щастя»

Причина половини дорожньо-транспортних пригод (51%) – небезпечна швидкість. На другому місці (майже 25%) – необачність під час обгонів і маневрування. Отже, саме це слід в першу чергу мати на увазі водіям, аби не вляпатися в халепу. А ДАІ, в свою чергу, візьметься за боротьбу зі швидкістю з новими силами – автоматичними камерами і «листами щастя».

Про це та інші новини відповідного «профілю» повідомив під час прес-конференції 7 лютого підполковник міліції Олександр Моторний – заступник начальника управління ДАІ УМВС в Чернігівській області.

За наданою ДАІ статистикою, минулого року в області зафіксовано 49 тисяч порушень – аж на 67% більше, аніж у 2012 році. Водночас кількість ДТП з постраждалими і власне постраждалих не дуже стрімко, але стало зменшувалася упродовж 2010-2013 років.

Щоправда, чия робота стоїть за останнім фактом – хто знає… З одного боку, інженери невтомно працюють над підвищенням безпечності самих авто. З іншого – нині до статистики ДАІ потрапляють лише (!) ДТП з постраждалими. Якщо ж понівечена тільки техніка, то наслідки такої пригоди – турбота хіба що страхових компаній.

 

Авто придбані «за угар»

Чернігівські інспектори ДАІ, слідом за міліцією, пересядуть на японські автомобілі «Toyota Prius» з гібридною бензин-електричною силовою установкою. За словами Олександра Моторного, ці авто в райони віддавати не будуть – вони працюватимуть на автошляхах Київ – Чернігів – Нові Яриловичі та Кіпті – Глухів – Бачівськ.

Україна придбала 1220 таких автомобілів за 380 мільйонів доларів, отриманих від продажу Японії квот на викиди парникових газів. Отже, вартість одного авто 311,5 тисяч гривень. ДАІ області отримала 15.

 

Штрафи – поштою

На автошляхах України планується встановлення двох тисяч систем фото- і відеофіксації випадків порушень правил дорожнього руху. Від них інформація буде надходити до 4-х центрів обробки, а потім зареєстровані власники транспорту, на якому було скоєно порушення, будуть отримувати поштою так звані «листи щастя».

На території Чернігівщини нині знаходиться три комплекси автоматичної фіксації «Гарпун» на вищезгаданих автошляхах державного значення. Нині вони працюють так: фіксується порушення – передається інформація на пост за десяток кілометрів – порушника зупиняють для оформлення протоколу.

Також Олександр Моторний повідомив, що в обласному центрі планується запровадження трьох систем «Відеорубіж-контроль» та 12-ти камер відеоспостереження на перехрестях з найбільш жвавим рухом. Неначе у Європі. Однак заковика – у фінансуванні.

 

Пияцтво за кермом дорожчає

Від 3400 до 5950 гривень коштує нині п’яне водіння, або ж позбавлення права керування автотранспортом на 1-2 роки. Якщо ж любителя їздити п’яним спіймають повторно упродовж року – позбавлення права на 2-3 роки і, можливо, платне вилучення авто. На третій раз платне вилучення транспорту буде обов’язковим, а позбавлення права керування транспортом можливе на строк до 10 років.

 

Профілактика, профілактика…

– З тих пір, як я почав занотовувати випадки зупинки на дорозі, вийшла така статистика: лише у 3 випадках з 11 інспектор мав видимі, зрозумілі мені причини для зупинки. В інших 8 причина зацікавленості інспектора ДАІ саме мною була незрозуміла й невідома. То ці 27% зупинок можна розуміти як коефіцієнт корисної дії інспекторів? – запитую у заступника начальника ДАІ (переглянути відео можна за цим посиланням).

– Наша головна мета – профілактика, – відповів Олександр Моторний. – Якщо нема правопорушення, то, можливо, проводяться якісь операції. Наприклад, спільно з митниками чи прикордонниками. Тому інспектори мають право зупиняти. Або інспектор може зупинити просто запитати.

– Щодо звернення інспектора. Люди ж найбільше контактують з ДАІ під час зупинок на дорозі. Є чітка інструкція, що саме він має повідомити водієві: звання, прізвище, посада, підстава для зупинки. Однак роки йдуть, а не всі інспектори чомусь виконують такі прості вимоги. Може, їм памятки зробити?

– Пам’ятки зроблені, у кожного є методичні рекомендації. Однак це залежить від керівників: як вони проводять інструктажі, та й особисто від кожного співробітника.

Олександр Моторний також повідомив, що в 2013 році за різні порушення було притягнуто до відповідальності 18 працівників ДАІ, а двох – звільнено з органів.

– Рішення направити на огляд на стан спяніння покладається на інспектора з огляду на підстави, які можна оцінювати субєктивно: запах, дикція тощо. В той же час 20-ти наявних приладів-алкотестерів на кожен екіпаж ДПС ДАІ не вистачає. Тому є привід тероризувати водія направленням до лікарні замість того, щоб швидко перевірити на місці: «може, зіпсуємо Вам півдня, а може – ні…». Чи можна врешті-решт придбати достатньо алкотестерів?

– Ми врахуємо Ваші побажання, однак це залежить від фінансування підрозділу, – на це запитання-пропозицію відповіла Олена Царюк, старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю управління ДАІ в області. – Номеру телефону з формулюванням «гаряча лінія» або «телефон довіри» у ДАІ зараз немає, але залишається номер чергової частини 0462-652020, звертатися можна цілодобово.

 

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"