Чому рейдери обирають кооперативи?

Кооперативи першими потрапляють під волохатий прес рейдерів. Все – через прогалини в законодавстві, велику кількість засновників та незахищеність підприємств з народною формою власності. На Чернігівщині сільськогосподарських виробничих кооперативів можна порахувати на пальцях. СВК «Блистівський» – єдиний на Новгород-Сіверщині і, очевидно, останній. Три роки кооператив тримає кругову оборону і намагається вберегти господарство та землі від загарбників.

Ласий шматочок

Така організаційно-правова форма як сільськогосподарський виробничий кооператив є слабко захищеною з точки зору законодавства, тому рейдери мають широке поле для своєї нечесної діяльності. У цьому переконаний юрист Іван Петрикей. Віднедавна він представляє в суді інтереси СВК «Блистівський» з села Блистова, що на Новгород-Сіверщині. З 2016 року на кооператив чинять систематичний і різносторонній тиск, відбирають землі, пропонують гроші та намагаються захопити.

Почалося все з того, що на землі господарства накинув оком заїжджий інвестор. Домовився з ким треба і незабаром відібрав майже 800 гектарів.

«Тодішня голова Новгород-Сіверської РДА Олена Мовчан всупереч рішенню земельної комісії поділила між нами та заїжджою фірмою «Олкар» 375 гектарів, – розповідає голова кооперативу Юхим Терешенко. – А сільський голова одноосібним рішенням незаконно передав фірмі ще 630 гектарів. Мовчан згодом звільнили, а на її місце призначили її заступника Руслана Веремієнка – такого ж, як і Мовчан. Наразі з тих земель залишилося 270 гектарів. Уся земля перепродана, і нині її обробляє вже інша фірма. Проти сільського голови навіть кримінальної справи не порушили».

СВК «Блистівський» має в обробітку близько 2 тисяч гектарів ріллі, крім того – свій ліс, утримує понад тисячу голів ВРХ, третина – це дійне стадо. Земля, ліс і майно господарства не дають спокою хитрим ділкам.

 

Три мільйони гривень за господарство

«У тому ж таки 2016 році до мене в кабінет зайшло троє фермерів: двоє із Сосницького району – Віктор Іващенко, Анатолій Ященко та один із Коропського – Андрій Бородюк, – продовжує Юхим Терешенко. – Зайшли і запропонували три мільйони гривень за господарство, на що отримали категоричну відмову. Я тоді сказав, що ми будемо працювати самостійно і нікого запускати на свої землі не збираємось, тим паче продавати господарство, яке розбудовували люди. Селяни стали на мій бік».

Коли трійця почула відмову з вуст голови правління, то вирішила піти іншим шляхом – викупити в людей майнові паї під 150 відсотків. Частина людей піддалась спокусі, продавши майно та уклавши договори оренди. Втім, більша частина пайовиків продала майно кооперативу та уклала з ним договори оренди.

«Ми заплатили за майно півтора мільйона гривень, – каже голова кооперативу. – Зі слів рейдерів, вони заплатили 1,2 мільйона гривень, але це лишень слова, бо документів ніхто не бачив».

Таким чином, авантюра з викупом майна для трьох нетутешніх фермерів закінчилась фіаско. Але спроб прибрати до рук кооператив вони не припинили та вирішили піти іншим шляхом. Для цього створили асоційовану групу з колишніх членів кооперативу і тих людей, хто не має жодного стосунку до господарства. Згодом розгорнули агітацію і запропонували членам правління кооперативу провести позачергові збори. Зрозуміло, що проводити збори ті не стали. Тоді заїжджі хлопці вирішили провести збори самостійно. Але й цього разу обламалися, не зібравши необхідного кворуму.

«Через 10 днів вони збирають збори в Чернігові, – говорить Юхим Терешенко. – Були вони чи ні – невідомо, але у протоколі зборів зазначили прийняття нового статуту підприємства, нових засновників, членів правління. Невдовзі приїхали до мене з вимогою дати ключі від кабінету і печатку із сейфу. Мовляв, кооператив тепер наш. Звісно, що я їм нічого не дав».

Через деякий час з’ясувалося, що в протокол зборів повписували людей, яких там і близько не було, а в Сосниці незаконно внесли неправдиві дані в державну реєстрацію.

 

«Блистівський» – не перший у списку!

Юрист Іван Петрикей вказує на численні порушення.

«Збори не можна проводити в Чернігові, оскільки статутом передбачено, що такі мають проводитись за місцем реєстрації, – каже він. – Крім того, Сосницьким державним реєстратором Тетяною Грищенко 8 травня були внесені неправдиві дані в державну реєстрацію. Внаслідок таких незаконних дій порушено порядок державної реєстрації, внесено незаконні зміни до статуту. На дії Тетяни Грищенко ми подали заяву до поліції та прокуратури. Тут очевидне перевищення службових повноважень та шахрайські дії. Вимагатимемо порушення кримінальної справи і винесення по ній судового вироку».

Доки триває слідство, в міністерстві юстиції розглядають скаргу на дії державного реєстратора. Одразу після розгляду скарги будуть подані позови до суду.

«В особистій розмові державний реєстратор сказала, що внести неправдиві дані їй доручив виконуючий обов’язки голови Сосницької райдержадміністрації, але ж відповідати буде не він, а вона», – каже Юхим Терешенко.

Голова правління кооперативу пояснює: очолюване ним господарство з народною формою власності – не перше, яке захопив Віктор Іващенко, котрий, на його думку, і заварив всю кашу.

У 2011 році подібним шляхом прибрали до рук СВК «Зоря» у селі Шаболтасівка Сосницького району. Нині більшість працівників у господарстві – не місцеві!

Якщо ж захоплять і «Блистівський», то селяни залишаться без роботи, село та школа – без підтримки. Тож у кооперативу немає іншого шляху, як боротись. На кону – долі людей!

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"