Чоловіки на 25% частіше, ніж жінки, страждають на онкологічні захворювання

Такі дані навів під час прес-клубу «Ділове слово» завідувач поліклінічного відділення обласного онкодиспансеру, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС Валерій Зуб. Засідання було присвячене темі реалізації завдань Президента України щодо профілактики та лікування в області онкологічних захворювань.

За словами заступника головного лікаря по медичній частині Чернігівського обласного онкологічного диспансеру Григорія Бардакова, нині спостерігається загальносвітова тенденція до зростання онкопатологій. Зокрема, в Україні щорічно реєструється 160 тисяч випадків захворювання на рак. Відповідно до прогнозів, у 2020 році таких випадків може бути зареєстровано 200 тисяч. Разом із тим, вчасно виявлене онкологічне захворювання на ранній стадії перестає бути вироком і за сучасних медичних технологій може бути успішно вилікуване.

Валерій Зуб акцентував, що чоловіки не тільки частіше, ніж жінки, хворіють на онкологічні захворювання різної локалізації. Найчастіше рак у чоловіків знаходять вже в занедбаному стані. Звернув спеціаліст увагу й на проблему із захворюваністю на рак молочної залози, що є найбільш розповсюдженим пухлинним процесом у жінок.

Якщо говорити загалом про рівень захворюваності на онкологію, то в області він вищий у порівнянні із загальноукраїнським: в Україні показник становить 370 випадків на 100 тис. населення, у нас — 379. До того ж із року в рік спостерігається підвищення цього показника. Спеціалісти пов’язують це з несприятливими екологічними умовами в нашому регіоні. При цьому показник смертності в нас такий же, як в Україні, і навіть має тенденцію до поступового зниження.

Григорий Бардаков наголосив, що проблема попередження та лікування раку стосується не тільки медицини, вона повинна вирішуватися комплексно на державному рівні. Він зазначив, що у 2009 році була прийнята загальнодержавна програма по боротьбі з онкологічними захворюваннями, розрахована на період до 2016 року. Її метою є підвищення якості превентивних заходів, доступності медичної допомоги для населення, підвищення показника одужання, зниження рівня смертності від онкологічних хвороб. На виконання загальнодержавної програми рішенням сесії Чернігівської облради затверджена обласна програма на 2012—2016 роки. Цьогоріч за кошти обласної програми передбачено закупити гастроскоп та мамограф для оновлення діагностичної бази обласного онкодиспансеру. Окрім того, 300 тис. грн. заплановано на придбання медикаментів для хіміотерапії. За державною програмою на придбання апаратури й медикаментів для діагностики та лікування онкопатологій на область виділяється 2,5 млн. грн.

На важливість ранньої діагностики онкозахворювань вказав і завідувач відділення пухлин голови та шиї обласного онкодиспансеру Олександр Колотило. Він наголосив, що для виявлення деяких видів захворювань навіть не треба дорогого обладнання. «Для цього досить терапевту чи сімейному лікарю мати необхідні знання про ранні симптоми та ознаки того чи іншого захворювання, щоб вчасно виявити хворобу. Принаймні запідозрити її наявність та направити пацієнта на більш глибоке обстеження», — зазначив спеціаліст.

«Від медицини стан здоров’я людини залежить усього на 8—10%, на 40—50% — від способу життя людини, стану екології, якості води, харчування тощо. Тому велику роль онкологи відводять пропаганді здорового способу життя, боротьбі зі шкідливими звичками. Це ті завдання, що стоять сьогодні перед медициною», — підкреслив Валерій Зуб.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"