Чиновники проти волонтерів

Завдяки розголосу та небайдужості громадських активістів трагічні події на Ніжинщині сколихнули всю країну і змусили заворушитися відповідальних за соціальний супровід чиновників. При облдержадміністрації навіть створили спеціальну комісію під головуванням заступниці голови облдержадміністрації Наталії Романової з розслідування дій чиновників Ніжинського району. Щоправда, до її складу чомусь забули включити громадськість. Волонтери ж, бачачи неспроможність представників влади забезпечити належний рівень догляду за дітьми з неблагополучних сімей, запропонували свою допомогу. Втім, отримали відмову, мовляв, самі справимось. Волонтерам категорично відмовляють у кваліфікованій безкоштовній допомозі, яку вони хочуть надати постраждалій від насильства нелюда Назара Красулі п’ятирічній Діані Єсипенко. Дівчинку готові забрати для реабілітації кращі клініки країни, забезпечити їй відпочинок за кордоном та повністю оплатити курс лікування. Проте чиновники чомусь проти!

 

Матір маленької Діани уникає судових засідань та катається по телевізійних шоу

Волонтерка Наталія Нос – одна з небагатьох у Ніжині, хто взявся опікуватися маленькою Діаною. Формально матір’ю 5-річної дитини все ще залишається сумнозвісна Галина Єсипенко. Її вже двічі викликали до суду, щоб позбавити батьківських прав, і двічі вона туди не з’являлася. Громадські активісти дуже сподіваються на те, що під час третього за рахунком судового засідання, яке відбудеться 12 квітня в Ніжинському міськрайонному суді, горе-матір все ж позбавлять батьківських прав.

За словами Наталії Нос, не бачили Галини і в лікарні. Жодного разу за увесь час! Не цікавить жінку доля власної дитини. Однак від участі в телевізійних шоу горе-матір не відмовляється: їздить туди ледь не щотижня і розповідає, який нелюд Назар Красуля і як вона боялася захищати від нього власних дітей. Щоправда, Діана, якій на відміну від її 2-річної сестрички Вероніки, пощастило вижити і вирватись із пекла в Мильниках, про свою маму відгукується так само, як і про решту тих, хто її «виховував». У розумінні маленької, виховував стусанами та побиттям. Таких у хаті Красулі, крім нього самого, було ще четверо – його співмешканка, донька співмешканки від першого шлюбу, за побиття якої він свого часу сидів, матір дівчаток і навіть шестирічний син Красулі Захар. Де всі ці люди зараз, вочевидь, не цікавить ні правоохоронців, ні соціальні служби. Як і те, в яких умовах нині перебуває шестирічне дитя, що за прикладом батьків «виховувало» на рік меншу Діану. Що з нього виросте – неважко здогадатись!

 

Чиновники відмовляють в безкоштовній кваліфікованій допомозі

За долю маленької дівчинки з Ніжинщини всерйоз переживає вся країна.

«Мені пишуть і телефонують з різних куточків України і навіть з-за кордону, – розповідає Наталія Нос. – Фонд відомої телевізійної ведучої Маші Єфросініної погодився взяти на себе всі витрати на лікування Діани, а в Іспанії знайшлися люди, готові її забрати на відпочинок до моря. Вони хочуть навіть удочерити дівчинку».

За словами волонтерки, є люди, які готові оплатити реабілітацію Діани в найкращих реабілітаційних центрах країни. Втім, всі пропозиції, які Наталія озвучила представникам соціальних служб, категорично ними відкинуті.

Активіст Олександр Максимець розповідає про те, що з цими пропозиціями він особисто звертався до заступниці голови Чернігівської ОДА Наталії Романової. Однак і та категорично заявила про те, що соціальні служби спроможні забезпечити постраждалу від насилля дівчинку професійними психологами та реабілітацією.

«Особисто для мене дико і незрозуміло чути від чиновників відмову в реабілітації Діани в найкращих центрах. Той, що є в Ніжині – не підходить, – обурюється активіст. – Вочевидь, чиновники бояться того, що коли з дитиною почнуть працювати професіонали, вилізе на поверхню багато такого, що вкотре засвідчить їхню системну бездіяльність».

«Ми будемо робити все можливе для того, щоб ця дитина пережила страхіття, які відбулися з нею, але поки що наші зусилля схожі на боротьбу з вітряками», – резюмує Наталія Нос.

 

Соціальні рейди засвідчили недієздатність соціальних служб

Олександр Максимець додає, що проблема неналежного догляду за дітьми з неблагополучних родин є задавненою, системною і надзвичайно кричущою. Вирішувати її, на думку активіста, потрібно негайно, адже є загроза втратити наступні покоління українців.

«Соціальні рейди, які ми почали проводити, яскраво засвідчили недієздатність соціальних служб, – каже Олександр. – Халатність і цілковитий провал роботи по створенню патронатних сімей у Ніжинському районі – саме так можна сказати про їхню так звану роботу».

За словами Олександра Максимця, під час останнього рейду представники районної служби у справах дітей вилучили малечу з деяких неблагополучних родин на час весняних канікул. Дітлахів розмістили в дитячому відділенні районної лікарні (де перебувало ще четверо вилучених малюків), оскільки фактично, крім лікарні, їх розміщати немає де.

«Програму зі створення патронатних сімей в районі провалено! – констатує активіст. – Провалено, незважаючи на те, що держава лише за минулий рік на її реалізацію виділила району близько чотирьох мільйонів гривень. У зв’язку з цим нас вельми дивує категоричність заступниці голови Чернігівської ОДА Наталії Романової, яка навідріз відмовилася від запропонованої нами допомоги для 5-річної Діани Єсипенко, віддавши перевагу місцевим реабілітаційним центрам над приватною якісною клінікою, роботою професійного психолога та реабілітацією на морі за кордоном».

Результатом провальної роботи зі створення патронатних сімей стало те, що дітей з неблагополучних родин просто звозять в районну лікарню до дитячого відділення. Там малечу оглядають та розміщують. На цьому все... Тому ніжинські волонтери намагаються якомога частіше дарувати малечі невеличке свято, адже дитинство –  це той період життя, коли веселощі і розваги є життєво необхідними для здорового формування психіки маленьких українців.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олександра МАКСИМЦЯ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"