Чим живе і на що сподівається Сосницька ОТГ

По всій Україні триває процес децентралізації. Чернігівщина по кількості вже об’єднаних і діючих громад займає лідируючі позиції. Села, прагнучи самостійності і сподіваючись на покращення якості життя, об’єднуються, і дуже часто межі новоутвореної громади не відповідають попередньо затвердженому перспективному плану. Так і Сосницька ОТГ, яка мала включати в себе всі села Сосницького району, об’єдналася у менших межах. Та все ж таки об’єднання відбулося, громада вирушила у вільне плавання. І хоча проблем дуже багато, і в основному вони стосуються зношеності інфраструктури, поганих доріг і недостатнього фінансування, все ж таки є й позитивні моменти, і чимало планів на майбутнє.

Сосницька ОТГ була утворена восени минулого року і об’єднала 6 сільських рад (Загребельська, Чорнотицька, Волинківська, Киріївська, Матвіївська та Пекарівська) та селище Сосниця. До неї увійшли такі села: Ганнівка, Мале Устя, Волинка, Загребелля, Гапішківка, Масалаївка, Киріївка, Матвіївка, Полісся, Пекарів, Кнути, Костирів, Синютин, Чорнотичі.

«Один район – одна громада, – саме такий вигляд повинна була мати наша ОТГ за перспективним планом, – зазначив голова Сосницької об’єднаної територіальної громади Андрій Портний. – Та, на жаль, лишилися населені пункти в районі, які на даному етапі відмовилися увійти до Сосницької ОТГ. Зараз вже можна доприєднуватися, і ми радо запрошуємо всіх, хто захоче і має таку можливість територіально».

 

Монополісти не хочуть платити ПДФО громаді

Основні джерела наповнюваності бюджетів об’єднаних громад – це податок з доходів фізичних осіб (ПДФО), акциз і податок на землю. Та в громаді кажуть, що не отримують гроші з ПДФО від обласних монополістів, як-от «Чернігівгаз», «Чернігівобленерго», «Укртелеком» та інші. Наразі вони переоформлюють все таким чином, щоб платити ПДФО не в сосницьку громаду, а за місцем оформлення центрального офісу. Отже, громада втрачає чималі кошти, бо люди працюють в Сосниці, а гроші отримує Чернігів.

«Сьогодні ситуація складається таким чином, що податок від доходів фізичних осіб фірм-монополістів, як правило, надходить до бюджету міста Чернігова, – скаржиться Андрій Портний. – Тобто туди, де знаходяться юридичні адреси їх головних офісів. І не має значення, що в їх представництвах, які розміщуються на території нашої громади, працюють наші люди. І така ситуація у всіх громадах, не тільки в Сосницькій».

 

Школу закривають, бо є рішення суду

Досі Сосницькій ОТГ вдавалося зберігати всі школи, які діють в їх громаді. Та цього року доведеться закрити Пекарівську школу – в першу чергу через стан приміщення. Вже є рішення суду про припинення можливості використання приміщення Пекарівської школи. Позов на навчальний заклад подала ДСНС, яка під час обстеження знайшла цілий ряд порушень, через які подальше використання цієї будівлі неможливе.

«Альтернативи у цій ситуації нема, адже щоб виправити всі порушення, треба чимало коштів, але витрати себе не виправдають, – говорить Андрій Портний. – Нового підходящого приміщення, куди б ми могли перевести цю школу, також немає. Я не бачу проблеми в цій ситуації, але стикаюся із нерозумінням людей, які чомусь не хочуть віддавати своїх дітей в іншу школу з набагато кращими умовами для навчання. Нині в Пекарівській школі вчаться 26 діток. Динаміка така: 2018 – випускається 5 дітей, 2019 – випускається 4 дитини, 2010 – троє діток. Тобто мінус 14 за три роки. На жаль, з першачками ситуація не найкраща. Адже цього року дві дитини йде до першого класу, в наступному – дві і в 2020 – одна. Тобто через три роки це буде школа, де навчатимуться 13 дітей. Про якість освіти взагалі не говоримо. Натомість ми пропонуємо віддати дітей в школу сусідньої громади в селі Шабалинів. Там прекрасна школа з гарною матеріально технічною базою, з гарним приміщенням і їдальнею, великою спортивною залою. Дітей будуть возити комфортним автобусом по хорошій дорозі».

Голова каже, що гроші за своїх (пекарівських) дітей, які навчатимуться в Шабалинові, будуть перераховувати в сусідню громаду зі свого бюджету.

«Для розуміння ситуація наведу приклад. Навчання однієї дитини в Сосницькій гімназії сьогодні обходиться громаді приблизно у 6 тисяч гривень, а в перерахунку на Пекарівську школу ця сума сягає 14 тисяч гривень. Ми з сусідньою громадою укладемо договір, владнаємо всі юридичні аспекти. Я не бачу проблеми в тому, що ми будемо платити за своїх дітей. Головне – якісна освіта, яку вони зможуть отримати. Для мене на першому місці – рівень освіти цих дітей, а не кошти, які повинні будемо сплачувати зі свого бюджету».

 

Громада бореться з державою за санаторій

В Сосниці є санаторій, який з 2015-го року функціонує лише у три зміни, але все одно знаходиться в «робочому» стані. Голова громади вже два роки поспіль воює з державою за те, щоб цей оздоровчий заклад передали на баланс Сосницької ОТГ.

«Ми вже два роки «б’ємося» з нашою державою, з нашим Міністерством економічного розвитку і торгівлі, доводячи їм, що санаторій імені Щорса є державною власністю, – говорить Андрій Портний. – Адже Укрпрофоздоровниця управляє цим майном, держава є його власником. Ми хочемо добитися того, щоб санаторій передали в комунальну власність нашої об’єднаної громади. І нещодавно справа нарешті зрушила з місця. В майбутньому, якщо нам все ж таки вдасться домогтися передачі нам санаторію, ми плануємо відновити його оздоровчу роботу. Звісно, це потребує певних фінансових вкладень, та я думаю, ми їх знайдемо. Сьогодні це живий санаторій, який потребує не надто великих коштів, щоб отримати нове життя».

 

Землі потрібні, і плани на них є

Об’єднаним територіальним громадам почали роздавати землі, які знаходяться за їх межами. На Чернігівщині 11 ОТГ вже отримали ці ділянки, інші чекають своєї черги. Сосницька ОТГ – серед тих, хто чекає, та вже думає, що буде з ними робити.

«В першу чергу земля – це інструмент для розвитку території, можливість для залучення інвесторів та підприємств, які створять робочі місця для наших людей, – говорить Андрій Портний. – Також це джерело для наповнення місцевого бюджету. Ми бачимо, що орендарі не завжди платять справедливу ціну за користування землею, і способи використання землі бажають бути кращими. Адже деякі недобросовісні фермери не дотримуються сівозміни і тим самим виснажують землю (або не використовують передових технологій удобрення, як-от ТОВ «Земля і воля», де власна лабораторія постійно слідкує за вмістом поживи в ґрунті і дає підказки агрономам, – Ред.). Та треба дочекатися передачі і зрозуміти, які ж саме землі ми отримаємо».

«У нас є невитребувані паї, землі запасу, і після цієї земельної децентралізації ми зможемо на цілком правових засадах користуватися цими землями, – говорить Андрій Ткач. – До того ж в нашій громаді активно тривають процеси розробки генеральних планів. Вже є бачення, де в нашій громаді будуть розміщуватися зони розвитку виробництва, де – зони забудови. Тобто триває процес унормування, щоб представники бізнесу, які захочуть зайти в нашу громаду з інвестиціями, мали максимально привабливі умови».

 

Село потрібно розвивати

На території громади уже декілька років діє Волинківська молочарська спілка. І керівництво громади вважає це гарним прикладом для сільського розвитку. Більше того, в майбутньому Сосницьку громаду хоче бачити лідером в еко-виробництві.

«Ми отримали деякі пропозиції від Волинківської молочарської спілки, – говорить Андрій Портний. – Вони хочуть закупити переробний міні-завод. На жаль, поки що у нас в бюджеті таких коштів немає, але якщо спілка захоче взяти на це кредит, то ми готові будемо компенсувати певні відсотки по цьому кредиту. Поки що бачу тільки такий варіант співпраці. Ми плануємо найближчим часом організувати навчальні семінари в селах нашої об’єднаної громади, спрямовані на популяризацію виробництва молочної продукції. Це досить перспективна галузь для розвитку своєї справи, і семінари будуть стосуватися не тільки молока, а й ягідництва, і грибництва. Всі види сільського екологічно чистого виробництва ми підтримуємо, і хочеться, щоб на території нашої громади воно розвивалося. На жаль, сьогодні в селах залишилося дуже мало людей, які готові брати на себе відповідальність. Це велика проблема».

 

Туризм і Сосниця – поняття нерозривні

Сосниця – мальовниче містечко з гарними краєвидами і цікавими локаціями. Тут розвивати туризм просто необхідно, і з цим повністю погоджується керівництво громади. Вони вже ухвалили програму розвитку туризму.

«Для розвитку туризму нам потрібно багато до чого докласти зусиль, – говорить начальник відділу економічного розвитку торгівлі та інвестицій Андрій Ткач. – І в першу чергу це стосується інфраструктури: дороги, місця для ночівлі, заклади харчування. Нам є що показати, і тому треба зробити так, щоб гості, які приїдуть у Сосницю, могли тут як мінімум пообідати. В нашій громаді багато місць, які просто необхідно показувати людям. І ми над цим працюємо. Зараз намагаємося популяризувати веловідпочинок. У нас уже є близько півдесятка чималих за протяжністю веломаршрутів, якими можна проїхати і насолодитися красою природи».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора та з відкритих джерел

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"