Чернігівську ОДА «відкрили» невідомі в масках

 

Хвиля спроб захоплень облдержадміністрацій в суботу, 25 січня, докотилася й до Чернігова. Молодики у масках, відтіснивши міліцію, потрощили двері одного з входів до будівлі ОДА. До погрому всередині не дійшло. Проте розламані двері – неначе символ. Який? Його сприйняття залежить від особистої позиції кожного з Вас, шановні читачі.

Під час тієї атаки постраждали десятеро міліціонерів. Співробітники адміністрації залишили приміщення.

Кількатисячну юрбу розігрівали запальними словами прибулі з Києва народні депутати Сергій Аверченко, Валерій Дубіль, Руслан Марцинків та Олег Ляшко. Однак якими б запальними не були промови під час численних мітингів на Красній площі, важко пригадати випадок, коли страждали вікна й двері приміщень ОДА. Чернігівці такого не робили.

Барикада навпроти ОДАТакож у суботу ввечері навпроти поламаних дверей ОДА була зведена барикада з мішків, начинених снігом, та старих покришок від автомобілів. На тій території зо 300-400 кв. метрів – намет, залізні бочки з багаттям та звукова апаратура для мітингів.

Упродовж наступної доби, неділі 26 січня, деякі чутки набули форми офіційної інформації. Сектор зв’язків з громадськістю УМВС повідомив: «Співробітники патрульної служби міліції … при перевірці документів у молодих людей звернули увагу, що серед них чимало таких, які прибули з західних регіонів України та з м. Києва».

– Радикально налаштовані громадяни користуються тим, що люди дуже близько підійшли до адміністрації. Вони вискакували з-за їх спин, кидали димові шашки, використовували газ проти співробітників міліції і знову ховалися за спини громадян, – сказав під час брифінгу під стінами ОДА в неділю начальник УМВС в області Олександр Михайлик. Він закликав мирних мітингувальників не підходити впритул до ОДА.

Картина напруженого протистояння склалася опівдні в неділю, 27 січня. Проголошене опозиціонерами «віче» зібрало до тисячі осіб. На чотирьох входах та в’їзді у двір ОДА постали групи міліціонерів з важким екіпіруванням. До того ж прибули кількасот противників радикальних дій і розмістилися на початку Алеї Героїв.

На щастя, гарячі сутички між політичними опонентами були виключно словесними. Ставши поміж групами опонентів, священики православних церков закликали до миру молитвою. Втім, значна кількість учасників мітингу на чолі з народними депутатами від опозиції вже рушила в інший бік – до Чернігівської обласної ради.

В підсумку входження народних депутатів та деяких мітингувальників до облради – згода голови ради Анатолія Мельника на скликання позачергової сесії, аби ухвалити заяву щодо суспільно-політичної ситуації в державі та області. Водночас він висловив сумнів, що більшість депутатів облради зможуть оперативно зібратися. Також Анатолій Мельник зазначив, що не схвалює поправки до законів, прийняті Верховною Радою 16 січня і що є домовленість про зустріч опозиційних нардепів з головою ОДА Володимиром Хоменком.

 

Сергій СТУК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"