Через затяжні тендерні «змагання» райлікарня залишиться без ремонту?

Носівська центральна районна лікарня у нинішньому році отримала державну субвенцію у розмірі два мільйони сто тисяч гривень на капітальний ремонт неврологічного та частини інфекційного відділень. Та, на жаль, гроші доведеться повернути, бо використати їх не вдалося. У всьому винними виявилися тривалі тендерні змагання. Через жорстоку конкуренцію фірм-учасників довелося проводити повторний тендер. Як результат – рік закінчується, кошти не освоєні, а страждає ніхто інший як лікарня, стіни й дах якої «благають» про ремонт.

«Ще у 2012-му році ми замовили проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту неврологічного та частини інфекційного відділень районної лікарні, - розповідає перший заступник голови Носівської райдержадміністрації Микола Онищик . – Все було спроектовано. Державні експерти написали висновок, що проектно-кошторисна документація відповідає вимогам державних будівельних норм. Ціна питання – у два мільйони сто тисяч гривень також лишилася без змін і була зафіксована. На початку нинішнього року ми звернулися з клопотанням до облдержадміністрації про включення нас до Переліку об’єктів капітального будівництва і ремонту на 2013 рік. (Він формується щорічно і є складовою середньострокової Програми розвитку Чернігівської області). Наш об’єкт був внесений до Постанови Кабінету Міністрів як додаток до закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік». Через деякий час кошти поступили на рахунок обласного управління капітального будівництва, що є замовником робіт, які проводяться на території області. У серпні Управління оголосило тендер на проведення ремонтних робіт неврологічного та інфекційного відділень Носівської ЦРЛ. Переможцем оголосили будівельне підприємство «Стимул» з міста Прилуки. Але на етапі оскарження рішення тендерного комітету, одна з чернігівських фірм, яка також брала участь і програла тендер, звернулася до Антимонопольного комітету. Той своїм рішенням скасував результати конкурсу. Наразі ми повернулися на початок шляху. Знову справа за тендером. Але ж варто врахувати, що наближається кінець року. Сума у два мільйони – досить серйозна і використати її буде проблематично. А згідно механізму використання бюджетних коштів, невикористані субвенції  повертаються до державного бюджету».

За словами пана Онищика, на наступний рік вони знову сподіваються отримати державну субвенцію. От тільки певні коригування до проектно-кошторисної документації доведеться внести. До речі, на її виготовлення пішло близько сорока тисяч гривень.

Розчарований, але не полишає надії і головний лікар Носівської ЦРЛ Микола Колесников. За його словами, неврологічне відділення потребує капітального ремонту, бо перебуває в аварійному стані, а от інфекційне, яке донедавна мало не менше проблем – вже на 90% вдалося відремонтувати за кошти району.

«Інфекційне відділення з року в рік потребувало негайного втручання. Тому ми почали потроху самостійно робити ремонт. Кілька палат за рік. Кошти, невеликими сумами, виділяв районний бюджет протягом трьох років. Ще трохи – держава допомогла. І, знаєте, є чому порадіти, - посміхається Микола Кирилович. - На сьогоднішній день відремонтовано сім напівбоксів, маніпуляційну кімнату, сестринську. Тепер у лікарняних палатах є всі необхідні зручності: туалет, душ. Сучасне обладнання, ліжечка для дітей. Замінені старі вікна на нові енергозберігаючі. Думаю, з нового року вже можна буде розпочинати роботу».

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"