Бюджетне навчання студентів опинилося під загрозою

 

 Рахункова палата України розкритикувала формування і виконання держзамовлення, зокрема відзначивши дорожнечу оплати навчання фахівців у вузах.

 "Міністерства та відомства необгрунтовано з року в рік збільшують обсяги фінансування державного замовлення на освіту через відсутність методики розрахунку вартості підготовки одного фахівця. В результаті фактична вартість навчання на контрактній основі набагато менше вартості отримання аналогічних спеціальностей за держзамовленням", - йдеться в повідомленні відомства.

За даними Палати, Мінагрополітики, наприклад, встановило вартість підготовки за держзамовленням одного фахівця за фахом право в сумі 15147 грн (молодший спеціаліст) в той час як підлеглий міністерству Аграрний коледж управління і права Полтавської державної аграрної академії на контрактній основі готує таких же фахівців з 6900 грн.

   "Аналогічна ситуація в Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв: вартість отримання освіти за спеціальністю “мистецтво” (освітній рівень спеціаліст) на контрактній основі – 12 тис. грн, а за держзамовленням – 50 588 грн. Така різниця є необгрунтованою і призводить до суттєвого навантаження на держбюджет", - вважають у Рахунковій палаті.

  Колегія палати зазначила недоліки в ще одному важливому напрямку – працевлаштуванні випускників вузів. На її думку, цей процес не визначений нормативно, в тому числі не закріплено порядок відшкодування бюджетних коштів фахівцями, які здобули вищу освіту за держзамовленням, але не відпрацювали обов’язкових три роки за направленням.

   Нагадаємо, влада в 2013-му зменшили держзамовлення на бакалаврів гуманітарних наук, роблячи акцент на технічних спеціальностях. У травні Кабмін затвердив освітнє держзамовлення на суму 24,7 млрд грн.

 

Інф.: vkurse.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"