ЗЛОЧИН

Бронзовому Марку Бернесу не допоміг цілодобовий відеонагляд

З Театрального скверу Ніжина поцупили пам’ятник відомому актору та співаку, уродженцю міста Марку Бернесу. Як виявилося пізніше, головною мотивацією для зловмисників послугували майже 600 кілограмів якісної бронзи. Яким чином вандалам вдалося непомітно викрасти пам’ятник, дивуються навіть бувалі правоохоронці. Та найбільш дивним є те, що культурна цінність перебувала під цілодобовим відео-наглядом. З бюджету міста в рамках комплексної програми «Правопорядок» чиновники спеціально закупили вісім відеокамер за 18 тисяч гривень кожна. Одна з них і мала охороняти бронзового шансоньє.

 

Бронзовий Марк Бернес (Нейман) не просидів у позі актора ролі Аркадія Дзюбіна зі стрічки «Два бійці» і семи років. Пам’ятник встановили у листопаді 2011 року до сторіччя актора. Профінансував його спорудження меценат із Прилук, а нині житель Москви Юрій Коптєв. На той час із власної кишені Коптєв виклав близько півмільйона гривень. Одначе, на кам’яному постаменті з написом «Я люблю тебя, жизнь» скульптура не простояла і семи років. У ніч на 3 травня Бернеса поцупили. Зловмисники, вочевидь, працювали групою, залучивши техніку, бо ж хіба винесеш на руках 600 кілограмів цілісного металу?

Правоохоронці порушили кримінальну справу, а міська рада Ніжина навіть гарантувала грошову винагороду за інформацію про зниклий пам’ятник. Міські депутати сесійно вирішили призначити винагороду у розмірі від 10 до 50 тисяч гривень. Кошти запланували виділити через програму «Турбота». Питання фінансування грошової винагороди передали на вивчення бюджетній комісії, доручивши у подальшому подати його на розгляд чергової сесії.

Втім, довго чекати не довелося. Вже під кінець дня правоохоронці знайшли вкрадений пам’ятник за містом. Він лежав у ямі. На землі виднілися сліди від навантажувача, який, вочевидь, і доставив сюди бронзового Бернеса. Вандали так поспішали позбутися вкраденого, що ненароком пошкодили пам’ятник: відбили частину руки, плащ та частину гітари. Вони валялися поруч.

Яким чином поліціянтам вдалося так швидко знайти вкрадену цінність, невідомо. Так само невідомо кому, скільки і чи взагалі заплатять винагороду за інформацію про пам’ятник. Разом із тим, місцева влада та правоохоронці замовчують цікавий факт – скульптура і постамент перебували під цілодобовим відео-наглядом.

У рамках місцевої комплексної програми «Правопорядок» Ніжинська міська рада виділила кругленьку суму на реалізацію заходів безпеки, закупивши за бюджетні кошти перші вісім відеокамер вартістю 18 тисяч гривень кожна. Під час засідання виконкому озвучували і суму, потрібну для обслуговування камер. Так, з міського бюджету запланували щороку виділяти на ці цілі по півтори тисячі гривень на кожну камеру.

Тож, вочевидь, справжніх виконавців зухвалого злочину варто шукати на плівках дорогої відеокамери, встановленої навпроти добре освітлюваного постаменту. Разом із тим, якщо таких записів не знайдуть, цікаво знати, куди поділися гроші, призначені на обслуговування новеньких засобів стеження.

Віталій НАЗАРЕНКО, Ніжин

Фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"