Борзнянські чиновники живуть на широку ногу

В результаті утворення об’єднаних територіальних громад територія Борзнянського району скоротилася на дві третини. Попри це витрати на утримання адміністративного апарату не зменшились, а навпаки – зросли. У скільки обходяться Борзнянщині два головних керівники – голова РДА Віра Проскура та голова райради Віктор Горбащенко?

З легкої руки депутатів цього року Борзнянська районна рада добавила на зарплату своїм працівникам 555 тисяч гривень, а райдержадміністрація витягне з районного бюджету ще 250 тисяч гривень на премії для своїх любих чиновників. І це при тому, що минулого року при недофінансуванні дошкільних навчальних закладів РДА преміювала себе на суму 530 тисяч гривень. Ще 116 тисяч гривень керівництво райдержадміністрації додатково виділило на премії для фінансового відділу. Постає логічне питання: за що? Адже за економічними показниками Борзнянщина є одним із аутсайдерів, бо посідає 19-те місце серед 22-ох районів Чернігівщини.

Впевнено тримаються в кріслах і керівники району, який після цьогорічних осінніх виборів до Борзнянської ОТГ може перестати існувати взагалі.

Порівняльна характеристика трьох попередніх років вказує на динаміку зростання заробітних плат борзнянських чиновників. Так, у 2015 році річна заробітна плата за основним місцем роботи голови районної ради Віктора Горбащенка склала 82 тисячі 752 гривні. Ще 31 тисячу гривень він заробив як підприємець. У 2016 році його заробітна плата зросла майже вдвічі – до 150 тисяч 354 гривень за рік. Ще майже 56 тисяч гривень Віктор Горбащенко задекларував як дохід від підприємницької діяльності.

У наступному, 2017-му, році його доходи знову множаться на два – до 332 тисяч 904 гривень. Якщо поділити на 12 місяців, то середня зарплата за основним місцем роботи сягнула 27 тисяч 742 гривень. Співставивши середню зарплату голови районної ради із зарплатою працівниці дитячого садка, виходить більш, ніж відчутна різниця – у 9 разів! Цього року Борзнянська районна рада вкотре не забула про себе і докинула грошенят на утримання свого апарату.

У нашій Богом хранимій країні склалася добра традиція – у кожного високопоставленого чиновника є успішні родичі. Не виняток і Віктор Владиславович, дружина якого – Ірина Горбащенко – успішна бізнес-леді. Торік вона задекларувала 289 тисяч гривень прибутку.

Не є винятком і голова Борзнянської РДА Віра Андріївна Проскура. У 2016 році вона задекларувала понад 87 тисяч гривень прибутку за основним місцем роботи. А вже у 2017 році її доходи зросли майже втричі – до 243 тисяч 988 гривень! Це при тому, що в результаті утворення об’єднаних територіальних громад у районі поменшало населених пунктів, підпорядкованих РДА. Голова без району, зате з хорошою зарплатою! Цікаво, що на це скажуть працівники дитсадочків, яким третій місяць через заборгованість і хліба немає за що купити.

Майже 2 тисячі років тому великий давньоримський філософ Луцій Анней Сенека сказав: «Vivere militare est», що означає «Жити – значить боротись». Твори Сенеки більш цілісні, ніж його життя, сповнене компромісів. Голові райради Віктору Горбащенку варто більш глибоко ознайомитися з творами Сенеки, слова відомої сентенції якого він набив собі на ліву руку, адже Сенека – не просто філософ, а видатний державник. На жаль, саме державницького мислення не вистачає нинішнім керівникам.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора та з соціальної мережі

Р.S. Шановні читачі! Якщо у вас є інформація про незадекларовані статки чиновників чи про «цікаві» тендери, просимо надсилати її на електронну адресу редакції: cn94502@gmail.com.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"