Благодійні пожертви на лікування дітей осіли на рахунках Держказначейства

Держава заборгувала другій чернігівській дитячій поліклініці понад 226 тисяч гривень. Гроші - не бюджетні, це пожертви спонсорів та батьків. Однак чомусь ці кошти осіли на рахунках Державного казначейства, і повертати їх чиновники не поспішають. За словами медичного персоналу поліклініки, держава профінансувала тільки захищені статті. Поточні ж проблеми лікарі планували вирішити за рахунок благодійних внесків. Нині ефективну життєдіяльність закладу поставлено під загрозу, оскільки поліклініка не спроможна заплатити навіть за контрольну перевірку аналізів.

Благодійні внески в лікарнях - явище поширене. Клієнти медичних закладів, так би мовити, за власним бажанням вносять гроші на рахунок лікарні. Виявляється, гроші йдуть на лікарню не одразу, адже рахунок відкрито в Державному казначействі, котре має зберігати кошти і за вимогою медичного закладу негайно їх надавати.

 

Міська дитяча поліклініка №2 обслуговує понад 25 тисяч маленьких чернігівців. Керівництво закладу не приховує: додаткові гроші для належного функціонування лікарні залучають через благодійні пожертви.

За словами головного лікаря дитячої поліклініки №2 Чернігівської міської ради Ганни Якубової, завдяки спонсорській допомозі, благодійним внескам, коштам за оренду приміщення минулого року лікарні вдалося додатково залучити близько 400 тисяч гривень.

 - З цієї суми нам повернули тільки половину, - каже медик. - Держава просто забирає наші гроші, а нас залишає ні з чим. Із початку нинішнього року нам пожертвували 91 тисячу гривень, а з казначейства ми не можемо витребувати жодної копійки. Гроші не повертають. Борги тягнуться ще з травня минулого року.

Котрий рік поспіль виникають проблеми і з фінансовими ресурсами, які виділяють на заклад.

 - По-перше, в кошторис закладено заробітну плату для медичного персоналу тільки на 10 місяців. А два місяці у нас завжди зависає в повітрі, потім гроші виплачують за рахунок субвенцій, - розповідає Ганна Якубова. - Фінансування незахищених статей нема майже ніякого. З травня держава не фінансує обслуговування обладнання.

Така ситуація може паралізувати роботу медичного закладу, адже якщо обладнання не перевірити своєчасно, то лікарі просто не зможуть на ньому працювати.

Єдиний автомобіль, який перебуває на балансі міської дитячої поліклініки №2, простоює, оскільки грошей на пальне в закладу немає. Автозаправки ж відмовляються давати пальне в борг, бо установа не може гарантувати своєчасну оплату.

Все це лікарня проплачувала за рахунок благодійних внесків. Медперсонал не розуміє, чому Державне казначейство не повертає залучені ними кошти.

 - З травня минулого року у нас багато неоплачених рахунків і велика заборгованість перед постачальниками, - констатує Ганна Якубова. - Ми не платимо за реактиви, витратні матеріали для фізкабінетів, лабораторій, не можемо навіть оплатити контрольну перевірку аналізів. Крім того, в лікарні накопичилося багато проблем, які стосуються життєдіяльності установи, зокрема не вистачає мила, прального порошку, дезінфікувальних засобів.

Окрім застарілої матеріально-технічної бази, у 25-річного закладу є ще більш нагальні проблеми. Приміром, потрібні кошти на ремонт водного блоку. Також треба відремонтувати денний стаціонар. Взимку температура повітря в ньому не перевищує 14 градусів, все це через діряву покрівлю. У приміщенні почала відвалюватися штукатурка. Якщо питання з ремонтом не буде вирішено до осені, стаціонар закриють.

За словами головного лікаря, медичний персонал працює понаднормово, не вистачає спеціалістів. А тут ще й вимога чергового скорочення.

 - Не можна скорочувати за шаблоном, - каже медик. - Держава має піклуватися про підростаюче покоління, адже інвестиції в дітей - це інвестиції в наше майбутнє.

Чернігівець В'ячеслав Родимченко розповідає, що з розумінням ставиться до потреби благодійних пожертв.

 - Я чудово розумію, в якому скрутному становищі опинилася вітчизняна медицина, тому жертвую на лікарню, - каже він. - Однак мене більше турбує те, що не вистачає кваліфікованого медичного персоналу. Інколи в черзі до лікаря можна простояти кілька годин. Переконаний, що дитинство в нашій країні має бути захищеним, зокрема і щодо якісного медичного обслуговування.

З'ясувати, коли медичний заклад отримає зароблені ним кошти, ми спробували у міському казначействі. Однак керівництво установи відмовилося йти на контакт. Тому ми звернулися до начальника Головного управління Держказначейства в Чернігівській області Анатолія Літоша. Високопоставлений обласний чиновник запевнив, що всі платіжні документи, які подавали розпорядники бюджетних коштів, виконано.

 - Ми все проплачуємо відповідно до поданих платіжних доручень, - каже Анатолій Літош. - Казначейство забезпечує цільове використання грошей. Відповідальність за розподіл коштів несе їх розпорядник. Він затверджує відповідний кошторис на купівлю матеріалів чи отримання послуг.

За його словами, дитячу поліклініку обслуговує міське казначейство, яке проплачувало незахищені видатки. Про які суми йде мова, Анатолій Літош не знає. Каже, що про це потрібно запитувати в міському управлінні.

У медичному ж закладі вирішення проблеми вбачають у створенні спеціального фонду, куди б надходили залучені кошти. На думку головного лікаря дитячої поліклініки №2 Ганни Якубової, надходження до фонду і видатки мають контролювати спеціальні органи на місцях. Тоді й можна буде спитати з керівника, чому він не виконує свої функції і чому ввірена йому медична установа погано працює.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"