Битва за врожай


 

Працівники державного підприємства «Дослідне господарство «Івківці»», що на Прилуччині, у прямому розумінні змушені битися за вирощений ними урожай, і не аби з ким, а з поліцейським спецназом. Селяни стверджують, що мають справу з рейдерами, які хочуть зібрати вирощене ними збіжжя та вивезти у невідомому напрямку. Керівниця держпідприємства вказує на прямий інтерес до цієї справи одного з чинних нардепів, який начебто пролобіював заміну керівництва та підключив до цієї справи правоохоронців. Активна фаза спроби рейдерства дослідного господарства триває вже понад два тижні. За цей час усі ухвали суду були винесені на користь попереднього керівника, якого підтримують люди. Втім, це не завадило поліції заблокувати збір урожаю та незаконно опечатати техніку.

 

Банальний переділ?

 

Державне підприємство «Дослідне господарство «Івківці»» перебуває у підпорядкуванні Миронівського інституту пшениці імені В.М.Ремесла Національної академії аграрних наук України. Підприємство обробляє 4800 гектарів земель поблизу села Івківці, що на Прилуччині. Окрім вирощування зернових, господарство утримує велику рогату худобу та спеціалізується на свинарстві, дає роботу 63 селянам. На початку травня цього року керівником підприємства стає Анна Миколаївна Кравченко. Господарство працює, працівники справно отримують заробітну плату, середній розмір якої складає 9 тисяч гривень, а буквально через місяць Анні Миколаївні призначають заступника – таку собі Інну Миколаївну Лещенко. Далі починається найцікавіше…

16 червня до держпідприємства з обшуком з’являються поліцейські слідчі, які вилучають певні документи господарської діяльності. Перед цим місцева прокуратура вносить подання до НААН України щодо фактів зловживання та розтрати державних коштів. До речі, сам обшук слідчі проводили в рамках кримінального провадження за заявою лідера громадської організації, якого немає в реєстрі.

Ось що говорить директор сама Анна Кравченко: «З першого червня за поданням прокуратури НААН України відсторонює мене від виконання обов’язків директора. Але відповідного наказу мені так і не було вручено. А звільнити мене хотіли як фігуранта провадження, хоча жодних підозр мені досі не вручили. Я переконана, що це провадження відкрили штучно для того, щоб відсторонити мене і завезти на підприємство потрібних людей. Цією людиною виявилася Інна Лещенко, яку насильно всунули на наше підприємство спочатку заступником, а потім і директором. До цього вона працювала в комерційних структурах, пов’язаних із народним депутатом Павлом Халімоном. У перший же день Інна Лещенко зібрала колектив і заявила, що всі звільнені. Те, що сьогодні відбувається на нашому підприємстві, є конкретним замовленням рейдерства від нардепа. Знаєте, у хліборобів є певні принципи: посадив урожай, а потім вирішуй питання. Те, що ми бачимо – це ненормально!».

А відбувається наступне. Поліція заблокувала техніку місцевого підприємства СТОВ «Батьківщина», яка вийшла збирати ріпак на поля дослідного господарства. Декому може видатись дивним факт перебування приватної техніки на державних землях.

 

Діють згідно з договорами

 

Ситуацію пояснює адвокат ДП ДГ «Івківці» НААН України Віктор Карпенко: «Заблоковані комбайни на одному з полів належать місцевому підприємству СТОВ «Батьківщина». Між держустановою та ними були укладені відповідні договори, на підставі яких вони діяли всі попередні роки».

Річ у тому, що, починаючи з 2014-го року, держава не вклала в дослідне підприємство жодної копійки. Тож прийшов інвестор і почав працювати на взаємовигідних для всіх умовах.

«До цього ми получали по три тисячі гривень, а зараз – по десять тисяч. Всі задоволені. У Польщу не треба їхати! Чого туди їхати, як я тут зароблю?, – каже комбайнер Віктор Радченко. – Нинішній розклад для всіх нас ясний: ці хочуть скинути директоршу і поставити свою, щоб забрати землю. Люди їм не потрібні. Але вони не врахували того, що за свою землю ми будемо воювать до кінця. Нам дітей своїх годувать треба!».

Аналогічне говорить і тракторист Іван Рос: «Прийшла людина, дала роботу, достойну зарплату, а сьогодні нас усього хочуть позбавити».

 

Поліція не може пояснити причин своєї присутності

 

Позиція людей зрозуміла, а от позиція поліції – не зовсім! Ми спробували дізнатись у керівників районної поліції правовий бік конфлікту. Так, начальник Прилуцького відділу поліції Сергій Сторожук та начальник сектору превенції Прилуцького відділу поліції Олександр Карпенко спочатку стверджували, що вони діють на підставі ухвали суду. Втім, жодної ухвали нам ніхто не показав. Її, в принципі, не могло бути. Дещо пізніше Сергій Сторожук взагалі стверджував, що його підлеглі діють вже не на підставі рішення суду, а на підставі різних повідомлень, які надходили до поліції. Цікаво, що речниця поліції Чернігівщини Юлія Ковтун спочатку теж написала, що «на підприємстві точиться конфлікт між старим та новим керівником. Згідно з ухвалою суду, врожай має зібрати та передати на елеватор третя сторона». Але рівно за годину вона виправила свій текст, і вже тут про ухвалу суду жодного слова: «Щоб не допустити порушень публічного порядку, на місці події зараз перебувають поліцейські». Словом, забрехалися «правоохоронці» – бо ж їм треба якось виправдати протизаконні дії проти селян?

Градус протистояння розігрівся настільки, що на одному з полів дійшло до силового протистояння.

«Гестаповці!», – через сльози кричала в бік спецпризначенців одна з селянок.

Трактористи, доярки і комбайнери пішли стінка на стінку проти поліцейських спецпризначенців.

«Ми прийшли зібрати посіяне нами, – взивали до совісті поліцейських люди. – Ви йдете проти народу. Як вам не соромно?».

Після того, як на землю почали падати жінки, з вуст селян полетіли прокльони.

«Треба села підіймать», – лунали заклики з натовпу.

«Убили Чаленка. Зам’яли, гроші забрали! Ганьба такій міліції, гнати таких треба», – не стримувала емоцій котрась із жінок.

У той час, коли поліція заблокувала техніку СТОВ «Батьківщина», на рапсове поле об’їзними дорогами заїхали комбайни підприємства з Херсонщини – такого собі ПП «Транс Світ». Саме її й охороняють поліцейські.

 

Аграрії рахують збитки

 

«Ця техніка перебуває на наших полях незаконно, – пояснює Анна Кравченко. – Суд зобов’язав саме мене як керівника підприємства забезпечити збір і зберігання врожаю. Натомість через дії поліції ми не можемо зібрати та вивезти збіжжя, а ріпак – це така культура, яка не може чекати, ще день-другий – і він посиплеться».

Юридичний бік ситуації пояснює Віктор Карпенко. Так, за його словами, шостого липня Деснянський районний у місті Чернігові суд виніс рішення, згідно з яким до розгляду справи по суті зупинити дію наказу про звільнення Анни Кравченко. Відтак до цього часу саме Анна Кравченко є фактичним керівником підприємства, з чим не погоджується Інна Лещенко, яка, попри наявність судового рішення, вносить себе в реєстр як керівника.

«Починаючи з третього липня правоохоронці знаходяться в Івківцях, блокують виїзди та заїзди і не можуть пояснити законних підстав їх нього перебування на території підприємства, – каже юрист. – Більше того, суд зобов’язав керівника державного підприємства забезпечити збір та зберігання урожаю. А комісія зробила висновок про придатність складів та елеваторів держпідприємства».

Селяни блоокують чужу техніку

 

Найбільше людей обурює той факт, що їхній врожай намагається зібрати нікому не відоме підприємство і вивезти його не до них на склади, а в невідомому напрямку. Керівництво поліції досі не дало жодних пояснень, куди будуть вивозити збіжжя. Так само не надало жодних пояснень щодо підстав блокування збору врожаю.

«Зерно вже пропало, – констатує тракторист Сергій Бублик. – Хто понесе відповідальність? А звинуватять потім нашого директора!».

Хлібороби вже встигли порахувати завдані збитки держпідприємству – це понад один мільйон гривень, адже фактично пропало 200 гектарів ріпаку.

Їхній юрист подав заяву на ім’я керівника поліції, в якій попросив надати відповідь, хто буде нести відповідальність за втрату урожаю і чи дає він дозвіл дослідному господарству на збір урожаю. До цього часу відповіді так і не надійшло. Ріпак вже пропав! А що буде з озимими? Доки триватиме ця вакханалія під прикриттям вищого керівництва краю? Щось подібне ми вже бачили у 2013-му році – тоді все закінчилося великою кров’ю. Чергового Майдану наша країна може не витримати!

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"