Батьки вимагають повернути дітей у школи


 

24 грудня під стінами Чернігівської міської ради понад півтори сотні батьків протестували проти дистанційного навчання. Батьки вимагали повернути дітей за шкільні парти, а на час локдауну з 11 по 24 січня не впроваджувати дистанційне навчання, а зробити дітям канікули, щоб старші відпочили, а менші не мучилися перед комп’ютерами.

 

Батьки Чернігова уже заснували громадську організацію «Батьківське самоврядування закладів освіти», члени якої і були організаторами мітингу. Саме вони вже два місяці поспіль звертаються у всі можливі установи з вимогою повернути дітей на навчання за шкільні парти.

«Ми неодноразово писали в управління освіти колективні звернення. Ми вже виходили на мітинги, а перед Новим роком вирішили зробити це ще раз – нагадати, що нас – батьків, які домагаються, щоб дітей повернули до школи – багато, і що з нами треба рахуватися, – говорить організаторка мітингу Оксана Гаймановська-Брюм. – Адже ми – батьки, і маємо право вирішувати, на якій формі навчання будуть наші діти. Проте нам такого вибору не дали. Сьогодні чиновники вважають, що у нас нормальна освіта з використанням дистанційних технологій, але фактично ввели дистанційне навчання без згоди батьків і учнів. Також ми вимагаємо ввести канікули на період локдауну, бо діти дуже втомилися від дистанційки. За цей час батьки вивчили усі нормативно-правові акти, якими керуються навчальні заклади, запроваджуючи дистанційне навчання для дітей, і зробили висновок, що з жовтня права учнів порушуються. Батьки подали скаргу в управління освіти на дії директорів, на яку письмову відповідь: згідно з законом України «Про освіту» керівник закладу здійснює управління закладом і несе відповідальність за освітню та інші виді діяльності. Відтак директори несуть повну відповідальність за порушення прав дітей у доступі до навчання. Вже відкрито два кримінальні провадження на дії деяких директорів міста».

 

Наука, як мука

 

Батьки різних шкіл протягом двох місяців пишуть листи, скарги, заяви. Вони постійно ходять до директорів з вимогою повернути їхніх дітей до нормального освітнього процесу. Адже запевняють, що зараз діти зовсім не здобувають освіту, а лише шкодять своєму здоров’ю – як психологічному так і фізичному.

«Я щодня роблю з онуком уроки і бачу, як проходить це онлайн-навчання. Один урок закінчується, потім потрібно виконати домашнє. Він встає із-за комп’ютера десь о 16-17 годині, – обурюється бабуся п’ятикласника Марія Іванівна. – Мій онук уже носить окуляри. Ви уявляєте, яке навантаження на очі?! Про якість надання матеріалу я загалі не говорю. Дитина більшість має вчити сама. І це в 5-му класі! По фізкультурі тести, по трудовому – посилання на сайт, мовляв, подивіться і зробіть. А де вчитель? Де взаємодія з дітьми? Вони сидять цілий день, ніякої самоорганізації в них нема. Технічно не завжди виходить в той зум зайти, він постійно висне. Не всі можуть у «Мудрангеликах» вчитися, де навчання чомусь не переривали! Потрібно думати про тих дітей, які вчаться в звичайних школах».

«Я лікар за освітою і знаю, що дитині можна сидіти за комп’ютером максимум 30 хвилин на день, а за цей час неможливо дати освіту дитині, – говорить мама учня 1 класу Олеся Чернет. – А на дистанційній світі дітям доводиться сидіти перед комп’ютером три-чотири години, і це неймовірна шкода для здоров’я. Саме тому я проти. Я зараз особисто навчаюсь дистанційно. Я – доросла людина, вмотивована, проте більше двох годин я не можу займатися дистанційно, а що говорити про дітей? Дитина, яка вчиться в першому класі, просто не може сидіти і дивитися в екран телевізора чи монітора і вчитися читати та писати. Це просто знущання над дітьми. Вони не розвиваються, не спілкуються між собою, діти не отримують ніяких комунікативних навичок».

Найбільше нарікають мітингарі на низьку якість дистанційного навчання і досить великий об’єм матеріалів на самоопрацювання, а також на часто несправедливі оцінки.

«Дитина не сприймає таку форму навчання. Дуже багато дають на самоопрацювання, – говорить мати восьмикласниці. – Ми, батьки, не в змозі пояснити хімію чи фізику. Зум – один-два рази на тиждень, і то не всі вчителі проводять його якісно. Натомість купу посилань кидають і пишуть: опрацювати, виконати, надіслати… А вони навчили дітей того матеріалу, щоб вони могли його виконати? Не встиг здати вчасно – «2», не зайшов в зум – «2»…Настворювали вайбер-груп і там кидають завдання. Діти сідають о 8:30 за комп’ютер і встають в кращому випадку о 16 годині».

До того ж не потрібно забувати про те, що окрім знань, школа формує особистість, наголошують батьки, а не відвідуючи школу діти не отримують навичок соціалізації. Тому присутні на акції звернулися до начальника управління освіти Чернігівської міської ради Василя Білогури з проханням якнайшвидше поновити навчання в школах і скасувати дистанційку. Управлінець відповів неоднозначно: «Чого ви вважаєте, що зараз, стоячи тут, ви висловлюєте думку більшості батьків? – запитав Василь Білогура у протестувальників. – Я знаю, що є великий відсоток людей, які підтримують цю форму навчання. Вони бояться за своїх дітей і хочуть навчатися дистанційно. Вони бачать, як вчителі піднялися порівняно з весною, наскільки зараз краще організований процес навчання. У навчальних закладах Чернігова навчаються 29 тисяч 844 дитини, і в кожного є батько й мати, і в кожного з них є своя думка. Я говорив неодноразово, що сьогодні неймовірне навантаження лягло на вчителів через організацію освіти з використанням дистанційних технологій. І вони перші зацікавлені, щоб діти повернулися за парти. Якщо ми говоримо про локдаун, то це запитання до Уряду. Якщо ви слідкуєте за новинами, то бачите, що ряд європейських країн вже оголосили жорсткий карантин, де діти на дистанційному навчанні».

На питання батьків, на які їхні дії в управлінні освіти готові реагувати, управлінець так і не відповів.

«Якщо є група людей, які не готові пускати дітей в школу, то чому не урахували той факт, що є батьки і діти, що хочуть ходити до школи? – сказав батько школярки 6 класу. – Проте їм чомусь не дали права вибору. Чому? Далі, якщо ви говорите про якийсь відсоток батьків, які виступають за дистанційну освіту, то покажіть результати опитування, якщо таке проводилося, бо в нас ніхто не питав».

 

Директори: «проти» не можна «за»

 

Саме так можна назвати позицію щодо дистанційного навчання директорів більшості міських шкіл. Адже, як то кажуть, «не на камеру» вони цілком підтримують батьків, принаймні більшість із них, а публічно – висловлюють позицію управління освіти. Адже хоча директор і має право вирішувати, як буде організовано навчання в його школі, по факту вони майже не мають права голосу. Натомість ті директори, які були присутні на мітингу, бо якраз прийшли на сесію міської ради, в принципі не визнавали негативу дистанційної освіти.

«У нас все нормально і ніяких скарг немає, – сказав мітингувальникам директор школи №12 Василь Гопаченко. – У нас немає жодних претензій, тому що діти виходять на зв'язок, і батьки підтримують».

«Це був виклик для нас усіх, – говорить директорка школи 30 Олена Скурко. – Вчителям важко, учням важко, але це вимога часу. Ми не можемо вийти під час локдауну. До 10 числа діти на канікулах. Далі будемо вирішувати, виходячи з ситуації. Ми вас почули, але й ви нас почуйте. Ми всі з вами – учасники педагогічного процесу. Є педагогічна рада і автономія закладу. Але директори є на те, щоб приймати рішення, виходячи з певних обставин. Ми робимо все для того, щоб поновити навчальний процес. Зараз ми закінчуємо семестр, після канікул будемо вирішувати по ситуації».

 

Канікул не буде

 

З 8 по 24 січня по всій Україні мать запровадити «січневий карантин». Оскільки у період локдауну учням буде заборонено відвідувати школи будь-якої форми власності, Міністерство освіти і науки України рекомендує на цей період школам продовжити канікули із врахуванням положень частини 3 та 4 статті 10 Закону «Про повну загальну середню освіту». І це було б логічно для Чернігова, де учні 5-11 класів два місяці провчилися дистанційно і змогли б трохи перепочити, а молодші класи просто не пристосовані до дистанційки. І ось тут вся проблема. Міністерство ніби й не забороняє, але показує, що навчання має скінчитися 1 липня і має тривати не менше 175 днів. На прохання замість дистанційної освіти з 11 по 24 січня ввести канікули як у школах, так і в міській раді відмовили. Мовляв, усі канікулярні дні вичерпані, і якщо ввести канікули , то не встигнуть вичитати всі уроки до кінця травня.

«Законотворець цікаво вписав норму, якої раніше не було, – говорить Василь Білогура. – Про те, що навчальний рік має тривати не менше ніж 175 навчальних днів. І є рекомендація міністерства, де вони говорять, що ви можете розглянути питання канікул, але ви маєте пам’ятати про ст. 10 Закону України «Про освіту», де й ідеться про ці 175 днів. І фактично, якщо ви зараз не навчаєтесь, ви повинні будете навчатися влітку. А влітку у батьків виникнуть інші питання…»

Наприкінці Василь Білогура і всі присутні директори зійшлися на думці, що якщо локдаун не введуть, то після зимових канікул діти таки повернуться за парти. Проте в якій формі це буде – вирішуватимуть відповідно до епідситуації. Можливо, уроки скоротять. Можливо, класи поділять на дві групи, як то було перед осінніми канікулами. Та якщо локдаун буде, то й дистанційки не оминути. Тоді всі, з 1 по 11 класи, навчатимуться з використанням дистанційних технологій.

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"