Автобуси від швейцарців для чернігівців



Одинадцять автобусів зі Швейцарії невдовзі курсуватимуть Черніговом. 24 вересня відбулася офіційна передача автобусів від міста Санкт-Галлен (Швейцарія) місту Чернігів.

 

11 переданих транспортних засобів знаходяться у відмінному стані, що засвідчили спеціалісти під час незалежної експертизи. В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако від громади Чернігова подякував за таку допомогу. Він зазначив, що автобуси в складі комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» працюватимуть на посилення трьох тролейбусних маршрутів. Тариф для пасажирів буде такий же, як і для всіх користувачів тролейбусами. Машини допоможуть зменшити інтервал руху на маршрутах і покращити якість громадських перевезень. Крім того, розглядається можливість частину цих автобусів залучити для спеціальних шкільних маршрутів.


Ідея цієї співпраці виникла під час навчального візиту української парламентської делегації до Швейцарії у травні 2023 року. Поїздка, присвячена реформі освіти у старшій школі, була організована швейцарсько-українським проєктом DECIDE, що реалізується громадською організацією DOCCU (Україна) та Цюрихським педагогічним інститутом (Швейцарія). Спочатку йшлося лише про шкільні автобуси, але тісна співпраця обох сторін призвела до розвитку проєкту в сфері громадського транспорту. Це стало можливим завдяки ініціативі асоціації «Санкт-Галлен допомагає Україні», заснованої швейцарськими та українськими студентами, та підтримці Асоціації «Україна Швейцарія Берн».
З 2022 року Чернігівська громада є партнером проєкту DECIDE. Завдяки місту Санкт-Галлен і Посольству Швейцарії в Україні, швейцарським ГО Асоціації «Україна Швейцарія Берн» та Асоціації «Санкт-Галлен допомагає Україні» та команді проєкту, громада Чернігова отримала сучасні та інклюзивні автобуси, маршрут яких проходитиме повз заклади освіти.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"